A térkép

A Duna Plaza emeletén, a kávéház rejtett, intim sarkában, egy régi térkép másolata függ…
Az eredetit nyilván az Újkor hajnalán karcolta papírra az alkotó.


A földrészek jól kirajzolódnak, bár bumfordi, elnagyolt formájukat mutatják a nézelődőnek. Afrika láttán az ember ábrázatát azonnal mosoly hasítja szét, mert mintha ráült volna a földrészre valaki, s az mentem össze is lapult a súlyos teher alatt.
Egyedül az észak-amerikai kontinens nincs a térképünkön tisztességgel befejezve, a nyugati part még ismeretlen vidékekkel kecsegteti a majdani utazót.
Ám nem is ezért idézem fel a tegnapi élményt, amikor is a Pesten élő lányommal beültünk oda, bár a falon függő térképpel persze, szoros kapcsolatban áll. Nos, azon a térképen, a Föld nevű bolygó már gömb alakzatként ábrázolódik (két körbe gyömöszölve), és a kép aljára még a holdfogyatkozás elvi vázlatát is odabiggyesztették.
Erről az jutott menten eszembe, hogy a látszat és a tény olykor mennyire messze esik egymástól, ill. ha nem tudnám áttételeken át az ellenkezőjét, akkor fennen hirdetném én is – persze, hogy a Nap forog a Föld körül. Gondoljunk csak el: még a nyelv is azt az elképzelést rögzíti, hogy a Nap feljő és lemegy, s szóba sem jön pl. olyasfajta kifejezés – Földünk a Nap felé fordítja az arcát, miközben bőszen forgolász!

Klári kontrázott is amúgy, ki a fene hinné, hogy a tömör asztalunk, melyen a habos capuccinónk pihen egy-egy szájhoz emelés között, atomokból áll, amelyekben a mag körül ez meg az mozog! Könnyen voltunk, hiszen épp ezelőtt, még nála, zenehallgatással töltöttük a ritka időt, s most gondolhatja is valaki – apa és lánya, e két ütődött miért is nem a maga dolgaival törődik inkább, azaz miért nem egymással foglalatoskodik. De mondom, előtte ő is, én is, néhány fáradt CD-ről megmuttatuk a másiknak, mostanában milyen zenéket hallgatunk! Kell-e ennél több, megtudni azt, hogyan is van a másik!
Ez, a mondjuk másfél órányi, szinte szótlan zenehallgatás többet ért, mint egy százórás beszélgetés.

Persze, most mondhatja valaki – hé ütődöttkém, a Föld körül a Nap kering!

Szólj hozzá!