BLOG – használati utasítás kezdő blogolvasóknak

Aki ismerkedni kezd a blogok világával, könnyen eltévedhet. Eltévedhet tartalom szerint, meg a blog technikai „kezelését” illetően is. A tartalmi oldallal a Blogsuli sorozatban már foglalkoztam, így most jöjjön a blogolvasó támogatása a blog „használatába, kezelésébe” bevezetve őt.
Tartalmi oldalról most csak annyit. A blog nem újság (bár lehet publicisztikára hajazó), gyakoriak benne a nem szokványos megfogalmazások, olykor szembeszökő az a fajta őszinteség, amely a mindennapi, megszokott nyilvánosság előtti megszólalási formákat kevésbé jellemzi! „Papír alapú intelligenciával” olykor meghökkenhetünk – de éppen ezért érdemes felfedezni ezt a világot!

A navigáció:

Egy-egy bloghoz kétféleképpen juthatunk el:
1) kapunk egy blogcímet, vagy látunk a neten egy hivatkozást valamely blog „címére”, és akkor beütjük azt a címet a böngészőbe vagy a hivatkozó linkre ütünk
2) egy konkrét blogbejegyzés (tehát a blogon belüli teljes bejegyzés) címét bírtokoljuk

Az első esetben a blog főoldala „jön be”, amely megmutatja annak tartalmát, kategóriáit, esetleg a bejegyzések időbeli sorrendjét is. (S láthatunk valószínüleg Blogroll-t – kedvenc blogok, esetleg Linkek vagy más efféle feliratot -, amely a blog külső kapcsolataira mutat.)

Igen ám, de számos blog nem a teljes bejegyzést mutatja meg, csupán egy „lead”, a tartalom csonkult darabja látszik, s szeretnénk az EGÉSZ bejegyzést elolvasni, sőt hozzá is szólnánk, ha tudnánk, azt hogyan, mire kattintva is kell. Ráadásul többféle „működési elv” szerint működnek a blogok.
Nos, nézzünk néhány példát, különféle rendszerű blogokat, ahol az 1 jelölés a bejegyzés belsejéhez vezető ut(ak)at, a 2 pedig a hozzászólásokat mutatja meg (ahol majd magunk is hozzászólhatunk).
Az első ábra egy tipikus WordPress (WP blog), a második pedig egy, a Freeblog szolgáltatónál található tipikus blog arcát mutatja akkor, amikor főcím alapján jutunk oda.

(1. ábra: http://seoblog.bognarstudio.hu )

blog

(2. ábra: http://ellobo.freeblog.hu )

blog gerillamarketing

Ha a fenti, freeblogos blogban „elvesznénk”, mint egy labirintusban, akkor sincs gond, a fejléc felett (!), mondhatnánk, a blogtest fölött, találunk egy NAPI BLOG feliratot. Erre kattintva mindig eljutunk a legfrisebb bejegyzéshez, és felkiállthatunk: megmenekültünk!

Na, de tegyük fel, beléptünk az 1 jel útmutatása szerint. Elolvastuk a bejegyzést (post, poszt) és szeretnénk hozzászólni! Kövessük ismét a 2-es jelet.

(3. ábra: http://myrtille.freeblog.hu )

Blog Myrtille

Mielőtt elmélyednénk abban, miképpen is szólhatunk hozzá a blogbejegyzéshez, tételezzük fel, nem akarunk hozzászólni, viszont másik bejegyzést szeretnénk olvasni ugyanabban a blogban.

Némely blog, bárhol is vagyunk abban a blogban – segíti az eligazodást. Ilyen pl. a Blogtéren a Vágyköztársaság blogja.

(4. ábra: http://blogtika.blogter.hu/?post_id=157926 )

Blog Vágyköztársaság
Ha beléptünk egy bejegyzésbe, több blognál eltűnik a jobb vagy a bal oldalon elhelyezett margó, (fent pedig nincs menüsor), amely a kategóriák és egyéb információk feltüntetésével eddig jól segítette a navigációt. Most mi legyen, hogy jutunk ki a főoldalra?

Ugyanez lesz a dilemmánk, amikor a címzést egy bloghoz nem a főoldalra, hanem egy, a blog „belsejében” lévő bejegyzéshez kapjuk!
Ilyenkor, éppen úgy, mint a honlapok legtöbbjénél, a főcímre érdemes kattintanunk! Íme egy példa:

(5. ábra: http://szolgaltato-blog.hu/archives/288 )

Blog Csontika

Kis kitérő: betűnagyság

Miközben blogok közt rohanunk, egyszercsak hoppá – valamelyik olvashatatlanul kicsiny, a másik szövegteste meg hihetetlenül óriási lesz, ló nagyságrendű betűkkel. Na, most akkor mi legyen?

Nem kell megijednünk! A SAJÁT böngészőnkben menjünk rá a Nézet gombra, itt álljunk rá a Szöveg mérete menüpontra.
Az MS IE (Internet Explorer) 5 féle beállítást kínál, ezek közül választhatunk. (Alapból „közepes méret” a beállításunk).
A Mozilla Firefox ugyanezen pontok alatt a Növelés, ill. a Csökkentés lehetőségét kínálja föl. Ctrl plusz + vagy Ctrl plusz – megoldást is választhatunk, ha nem vagyunk lusták a jobbunkat felemelni az egérről!

—-

Hamarosan innen folytatom… addig is nézz és hallgass meg egy kis blues videot!
Hogy hogyan kell? Íme: látsz egy ilyen jelet > balra lent, kattints rá kétszer és dőlj hátra (feltéve, hogy bekapcsoltad már a hangrendszeredet. A YouTube videók esetén a kép közepén találod meg ugyanezt a jelet.)
Az alábbi sor link, amely a videóhoz mutatja az utat. Ezt onnan lehet tudni, hogy más színe van, mint a szövegnek. Egyes blogokban még alá is húzzák, hogy biztosan lehessen tudni: jé, ez egy link! Kattints rá!
Blog-blues: namostösszecsináltam magam a gyönyörűségtől

****
P.S.
Ez a 2007-es bejegyzés ma már, így 2021 őszén inkább egy érdekes, kortörténeti bejegyzéssé, semmint információt hordozó felületté vált.
Ahol a friss online marketing ismeretek elérhetőek: SEO

“BLOG – használati utasítás kezdő blogolvasóknak” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Jó, hogy írsz ezekről a dolgokról! Sokat szenvedtem, hogy az oldallécben megmutathassam a bejegyzések CÍMÉT (nem a dátumot!), és látszódjanak a legfrissebb hozzászólások.
  A navigáció egyértelművé és könnyűvé válik tőle.
  A friss bejegyzéseket végül a gazr -panellel oldottam meg, bár nem biztos, hogy erre találták ki, a friss hozzászólások listája pedig gagy módon, de olvasható. A blog.hu sablonjaiban ez beemelhető elem, de a blogteren nem. Lényeg az, hogy figyelmetekbe ajánlom a blogom kísérleteit 🙂
  Az IE, Opea alatti megjelenésen még dolgozom…

  Válasz
 2. Szia Rooza!
  Átmentem és megnéztem és kérdeztem is! (SEO szempontból: a frame-ekben lévő információkat vajon látják-e a keresők?)
  Köszönöm a kiegészítésed.
  A köv. példák közé blog.hu és nolblog.hu oldalt is fogok tenni – ezért is jó, hogy szóba hoztad a blog.hu-t.

  Válasz
 3. Szia EL LOBO!
  Még átrohantam ide 🙂
  szerintem nincs nálam frame-ben a szöveg, vagy tényleg pontosítani kellene a kérdést. Abszolút autodidakta vagyok amúgy, csak szólok..
  Helyesbítek: az előző hsz-ben a Grazr feed-olvasót említettem, a grazr.com-on található. Először a mediablog.hvg.hu/ -n láttam, onnan kerestem vissza a lelőhelyet.
  szép napot!

  Válasz
 4. Azért jó nagy fába vágtad a fejszédet!
  A blog.hu-n láttam videót a szerkesztő használatáról. Lehet, hogy könnyebb volna úgy előadni?

  Válasz
 5. Lehet, de most már nagyon benne vagyok a témában szövegileg-képileg, úgyhogy befejezem így, aztán majd meglátom.
  Mindenesetre köszönöm a tippet.

  Válasz

Szólj hozzá!