Google keresési trendek a pécsi Tudásközpontban

Csorba Győző emlékszoba
Csorba Győző emlékszoba

A pécsi Tudásközpont és a Google Trends

friss, ropogós intézmény, az ősz szülötte. Itt tartottuk a Pécsi Internet Akadémia 7. nyilvános ülését, amelyre jómagam a Google keresési trendek (Google Trends) eszköz bemutatásával készültem, természetesen pécsi példákon keresztül.
A laza együttlétre a Tudásközpont Csorba Győző emlékszobájában került sor.
Korábban nem jártam ott.

Ahogy beléptünk a fogasra esett a pillantásom és földbe gyökerezett a lábam. Mintha a másfél évtizede elhunyt költő, Csorba Győző várt volna minket, kabátja, sapkája, sála a fogason, itt kell lennie neki is valahol!
Nem hoztam verset, nem dobog a szívem a torkomban és mégis…

Vajon mi inspirálhat valakit a valóság tiszteletére jobban, ha nem egy költő sajátos jelenléte? Egy költőé, aki nem ment el a hivogató nagyvárosba, hanem itt maradt a megszokott könyvek, a megszokott utcák, a megszokott emberek között… köztünk.

Szóval Pécs, az EKF év vége felé, a sikerpropagandára kihegyezve.

Néhány héttel ezelőtt helyi pártvita hangjai a rádióban. A riporter szerint egyetlen dologban értenek egyet a helyi pártok és polgármester-jelöltek: az EKF sikeresen halad!

A laptopomban táblák, mit keresnek az emberek az interneten, hogyan áll Pécs iránt az érdeklődés a keresések tükrében. A táblák az Istennek se hallgatnak a büszke pécsi pártok iránymutatásaira. A trendek nem szívderítőek. Nincs egetverő siker – finoman szólva.

Akkor most mi legyen?

Csepeli György blogjában olvastam a minap, a liberalizmus eltűnéséről meditálva írja a tudós szociológus: a liberalizmus eddig sem volt itt teljesen, mert az nem szolgáknak való!

Szóval vegyük elő a táblákat. Elővettem, megmutattam, miként itt is egyet megmutatok:

magyar múzeumok
Pécs, a múzeumok városa. Két múzeumunkra a keresések aránya

Azért látszunk. Valamennyire. Kicsit. Pécs, Európa Kulturális Fővárosa. Két múzeum. És rengeteg teendő. Amit majd eltakar a meghirdetett siker.
Nos, nagyjából ennyi történt a Tudásközpontban.

***

Kicsit több, kicsit másképpen ugyanerről:

“Google keresési trendek a pécsi Tudásközpontban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Úgy néz ki még mindig felhúzós óra vagyunk a digitális korszakban – hogy valamelyik Bruce Willis filmet idézzem.

    Válasz

Szólj hozzá!