Leszerelték a szocializmus vaslovait

Vasló betonon
Vasló betonon

A szocializmus hagyatéka az ablakunk alatt

Még a múlt év végén, azaz 2018-ban bejelentette a pécsi önkormányzat, hogy végleg leszámol a szocializmussal, vagyis annak hátrahagyott, veszélyes játékszereivel.
És tényleg így történt, ma bő létszámú biokomos csapat jelent meg a szükséges felszereléssel és a házunk alatt álló szocialista vaslovat, szikrázó örömmel eltávolították.

Nekem minderről két dolog is eszembe jut

Egyfelől mindig elborzadtam amikor kisgyerekek – köztük az enyémek is – a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben ezen a vasparipán másztak, lógtak, húzózkodtak – hiszen alatta betonkockák töltik-töltötték ki a teret.

Nem győztem átkozni azokat, akiknek kipattant az agyából, hogy ilyen eszközöket építsenek a frissen felhúzott panelok elé. Ezeket megtervezték, elfogadták, megrendelték, megépítették – csupa okos, családbarát fazon, egy olyan társadalomban, amelyben elvileg az ember állt a középpontban.

Másfelől igen érdekes a mai önkormányzat politikai logikája!
Ha utána számolunk, akkor egy híján 30 éve történt meg a rendszerváltás, azóta nincsen szocializmus. Tehát a mi kedves önkormányzatunk aligha vádolható azzal, hogy elkapkodta volna a szocialista vasparipák leszerelését.
Sőt mondhatnám, felelőtlenségben akár tettestársi viszonyt is felrajzolhatnánk a tanácsnokok és a mai hivatalnokok, illetve a polgármesterek között.

***

Még egy kis Pécs:

Magazin Pécs

Keresőoptimalizálás Pécs

Szólj hozzá!