Ne félj! Békelánc

A Békelánc rendezvénye már előre szikrázó gondolatokat csiholt a blogoszférában. Példának okáért BéDéKá NOL-nál vezetett blogjában tűnődött az eseményeken, s a magam gondolatait eképp fűztem hozzá egy rövid hozzászólás erejéig:
Nem semmiség szétmálló, homályosuló normák között visszatalálni vagy még pontosabban újjászervezni, megújítani a közélet normáit.


Nálunk, joggal mondhatjuk, az utóbbi időben a társadalmi anómia jelei mutatkoztak, s így nincs olyan lépése egyetlen politikai erőnek sem, amely egyértelműen volna értékelhető. Hiszen nincsenek határozott körvonalak, mivel minden szó maszatos, minden megnyilvánulás mögé odaképzelhetünk valamilyen „hátsó” politikai szándékot.
Ez esetben – az én olvasatomban, egyfelől ott a nemes cél, de megbújik mögötte a szándék is – újra aktivizálni a baloldalt, megmutatni, hogy létezik, s felmutatni – a forró ősz-tél-tavasz után is, a közvéleménykutatási eredmények dacára is: LÉTEZIK baloldal, méghozzá mozgósító erővel!
Politikai izlés dolga (meg pártállásé) – ezt ki hogyan értékeli.
Legalábbis én így látom.

Aztán este, blogszemlém során rátaláltam e-Vita blogjára, akinek az írása meggyőzött arról, hogy a baloldalon BELSŐ SZÜKSÉGLET a demokratikus értékek védelme, felmutatása, s ebben minden félelem dacára számosan elkötelezettek! Ilyenkor nincs mit tenni, tamáskodás ide, tamáskodás oda, ha virtuálisan is, de magam is oda állok!
Várom e-Vita blogjában, a ma estére ígért, fényképes beszámolót!

“Ne félj! Békelánc” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. SAjnos nem értek egyet azzal, hogy a parlamenti politka elég lenne.
  És, hogy alkosson törvényt a kormányzat.
  Egyrészt mert nem tud, már maga a koalíciós társ sem akarja módosítani a hatályos törvényt, másrészt a baloldal tagsága már eddig is követelte Gyurcsánytól az utcára vonulást, a tiltakozást.
  Persze joggal, már ha a tehetetlenség érzésére gondolunk.
  Aki valóban meghallgatta a miniszterelnök beszédét, hallhatta az ő dilemmáját is ez ügyben, hiszen noszogatták, de ő önmérsékletre intette a pártját, még nem, addig nem mehetünk, míg ezek kint vannak.
  S igaza lett, a csürhe levonult a terekről.
  Azonban az újnácik is csak visszahúzódtak, meg nem szűntek létezni, ezért jó, hogy most ötpárti konszenzus hozott össze, és jó hogy hitet tehettünk a gyilkosságok színhelyén.
  Én jónak találtam, felemelőnek a rendezvényt, sőt vidámnak, a hangszórók népzenét sugároztak, az arcok örömöt, egymásratalálást.
  Sajnálom, hogy a sajtó mást akart közvetíteni, nem az összetartozást, csupán az atrocitást.
  De az mondhatom, marginális volt, oly kevesen voltak, oly szánalmasak.
  A mindenki-be betettem két videot is a NOL-on, aki nem látta.
  Nem is láthatta, mert a közszolgálat sem mutatott semmit az egészből.

  Válasz
 2. Csak ismételni tudom magam:))

  Értem én ezt,s osztom a bulvárosodást, hiszen nagy a piaci verseny, de az igénytelenség ettől függetlenül még igaz, felhígult ez a szakma.
  Valahol (kapitányg-blogjában) leírtam itt, hogy március 15-én a mi kerületünkben együtt ünnepelt az összes párt, s a kerület sajtósa be akarta juttatni a médiába ezt a hírt, mire közölték: erre senki sem kiváncsi, szóljon, ha lesz vmi atrocitás.
  Nos egy fütty sem volt.

  Néhány hónapja egy népszerű hírpoltár vezetőjének mondtam, hogy lassan már az egész hírszolgáltatás komolytalan, mert a vezető média – internetes főleg – már szinte csak amolyan cinikus, kiszólásos műfajban képes tudósítani a politikai történésekről, s kommunikálni az olvasóival.
  S így az egész politika idézőjelek közé van téve, s totál hülyére vannak maszkírozva a pártok. (Valaki olvasson el egy indexes parlamenti tudósítást), a lényegről, a törvények megszületésének körülményeiről ott információhoz nem juthat, viszont értesülhet, hogy ki mit gondol magában, milyen a félretaposott cipője,ki a szeretője, hogy csámcsog,mikor túrja az orrát, stb.
  De az ifjúság nagy része ezeken a portálokon nevelkedik, akkor csoda-e hát, ha mindent elutasítanak , s csak követelnek, tartalmi dolgok már nem foglalkoztatják.
  Mert hát nincs is tartalom, sugallja a médiamunkás.
  Pedig azért van, valljuk be.

  Válasz
 3. Azon miért vagy meglepve, kedves Morvax, hogy a média csak a balhéra hajt? Ilyen médiát érdemlünk – nyilván!

  Válasz
 4. Köszönöm az említést. Azóta újabbat is írtam:
  http://www.nolblog.hu/index.php?action=view_blog&blog_id=479&post_id=24791
  Nekem sajnos továbbra is negatív a véleményem erről a megemlékezésről. Az informácvióim ugyan főleg másodlagosak, de nem csupán. Valaki azt panaszolta levélben, hogy a szervezésben is nagy volt a káosz. Először Győzelem-napi megemlékezésnek hirdették, aztán a rasszizmus elleni tüntetésnek és végül a nyilasterror áldozatai előtti tisztelgésnek. Még azt sem mondták meg értelmesen, hogy hol a gyülekező. Egy több kilométeres rakpart-szakasz megnevezése aléggé tág.
  De nem ez a fő bajom, hanem amit a posztban leírtam.
  És újra csak: az elvekkel semmi gond. A gyakorlattal annál több.

  Válasz
 5. Pedig egy nagyon jól szervezett akció volt.
  Ott voltam elejétől a végéig.
  Az, hogy miért van, egyértelműen kiderült a rendező honlapjáról.
  A sajtóban is volt felhívás, és természetesen a civilszervezetek -melyek csatlakoztak-, is közölték, hogy miért a megemlékezés.
  Bizonyos szervezeteknek volt találkozó, azaz egy konkrét helyről gyülekeztek, viszont a magánembereknek nyilván nem.
  A két híd közötti partszakaszon végig zajlott a program, (ez ugye elég hosszú) azaz itt ő dönthetett, honnan közelíti meg e szakaszt. Ezen a partszakaszon végig álltak a rendezők, osztották a fáklyákat, és a hangosítás kiváló volt, végig nagyszerű népzene szólt, míg a szónokok nem beszéltek.
  Én ott fotóztam, le föl mászkáltam, szóval láttam hogy volt ez.

  Válasz
 6. A rendezvény címe: BÉKELÁNC A HOLOKAUSZT ÁLDOZATAINAK EMLÉKÉRE

  És a Zéro tolerancia nyilatkozathoz lehetett csatlakozni a kirekesztés ellen.

  Válasz
 7. Arról mi a véleményed, hogy egy ilyen rendezvény alkalmat ad egyfelől ellenrendezvényre, másfelől a maroknyi rendzavaró megmozdulására. És arról, hogy a sajtóban az utóbbiak szinte nagyobb nagyobb hangsúlyt kapnak, mint maga a rendezvény? Ezt pontosan tudni lehetett előre, ezért is gondolom, hogy az MSZP voltaképp megint az árpádsávos zászlónak csinált reklámot. és mi a véleményed az szdsz távolmaradásáról?

  Válasz
 8. Kedves BéDéKá!
  Nem tudom, ezt Morvaxtól vagy tőlem kérded-e?
  Ha tőlem, akkor egy kérdésedre szívesen felelek, arra, amelyik a sajtó magatartását célozza, tudnillik, hogy a rendzavarás mindig nagyobb teret kap, mint az esemény.
  Nézd, én egyet tudok. Pl. Morvax ezen sora:
  „De most, hogy már tudom, mi a szerelem, tudom mi az, hogy Párizs, felajzott érzékekkel lépkedtem a város utcáin, ide nekem a franciákat…” több őszinteséget és emberi tartalmat rejt magában – és ezáltal több értékelhető információt – mind az aznapi magyar politikai sajtó, szőröstől-bőröstől!
  Az MSZP utcára vonulása nagyon nagy valószínűséggel „belső igényt” testesített meg, kettős értelemben is, de erről fentebb már beszéltem… A többi néma csend…

  Válasz
 9. Kedves BéDéKá!

  Szóval az úgy jó, ha csak ellenrendezvények vannak?
  Mert azok e nélkül is vannak, voltak, gyanítom, lesznek is.
  Igen, Lobo, követelés volt, már régóta nyaggatták a miniszterelnököt, s kérte, türelem.
  De ne a másik oldalt nézzük csupán, hiszen a baloldalban csak nő a tehetetlenség, az nem jó.
  És felemelő érzés volt ott lenni, el kell olvasni a kisemberek véleményét, mennyire örültek, hogy kinyilváníthatták: még itt vagyunk, emlékezünk, de nem félünk.
  Pl. ott van az Amőba-blogon.
  Itt magunkkal kell törődni, nem másokkal, akik állatiasan viselkednek.
  A normális ember ezt megveti.

  A média tényleg borzalmas.
  Ezért aztán tegnap fel is hívtam a Kontrában Orsz Józsefet, hogy elmondjam, mennyire nem úgy volt ez az esemény, ahogyan a mádiában tükröztették.
  S a média mennyire szerette volna, ha atrocitás lesz- visszaütünk-, de csak néztük őket, és kitapsoltuk.

  De ez nem a mi vétkünk, akik nemes célért küzdenek, hanem az egész magyar sajtóé.
  Ilyen alapon az egész magyar baloldalnak fel kéne számolnia magát és illegalitásba vonulni.
  Ezt a szívességet nem tesszük meg sem a magyar sajtónak, sem a volt miniszterelnök úrnak:))

  Válasz
 10. Az egyik nagyapám után érintett vagyok, hiszen ő épp onnan jött vissza, ahonnan Kertész Imre.
  Nekem már minden nap a Duna-parton lenne a helyem, hogy megköszönjem az ő kitartását.
  S így vannak ezzel mások is:
  http://www.nol.hu/cikk/446220/

  Válasz
 11. Kedves Morvax, én pontosan értem a te érvelésedet, és biztos is vagyok abban, hogy „belülről” tökéletesen igazad van. A kérdés lényege azonban az, hogy előre ismerve a magyar média gyakorlatát, tudva, hogy mi fog ebből az ország közönsége számára „lejönni” (a balhé), számolva ezzel a (jó, elfogadom: torz) utózöngével is megérte-e, s ha meg is érte, ennyire egyértelmű-e a dolog. (Sajnálam, a TV-tudósítást látva nekem GyF ideges szereplése, bibliai hivatkozása is inkább szánalmasnak tűnt, nem erőt sugárzónak. Meg hát, ismétlem újra, az intézkedésekben kellene több erő…)

  Nem válaszoltál arra, mit gondolsz az SZDSZ látványos távolmaradásáról vagy arról, hogy a Szombat c. zsidó lap címbe ezt emelte ki: „…botrányba fulladt a Békelánc.” Ez a lap is az érintettekhez szól…

  Sok-sok hozzászólás nálam is:
  http://manzard.nolblog.hu/?post_id=24791

  Válasz
 12. Kedves BéDéKá!
  Hiába is mondanám, hogy nem volt ideges.
  Az, hogy gesztikulál, a habitusából adódik.
  Ide tenném a beszéd linkjét, hogy együtt olvashasd el az egészet, szerintem ez egy igazán tűzzel teli, lelkesítő beszéd volt.
  Én úgy gondolom, hogy neki most a sajátjait kell összehoznia, feltámasztania, erősítenie, és nem azokkal kell törődnie, akiknek ez a megmozdulás pusztán PR.
  Persze egy politikusnál minden lépés PR, mert hát a másik oldalról épp ezt vetik a szemére, hogy a politika még hagyján, de a kommunikáció gyatra.
  A sajtó nem vele van, ez tény.
  Amikor egy hétig -esténként egy órát- magyarázta a reformokat, szakáganként a Friderikusznál, arról semmilyen utóközlés nem volt, egy sor sem.
  Ezt tudomásul kell venni.
  S talán nem véletlen, hogy akik személyesen ott voltak a Duna-parton, mindenki felemelő élményként írt róla a blogjában, aki tudósított, mint említettem, talán másodközlésből, azt emelte ki, hogy botrányba fulladt.
  Én ott voltam, botrány nem volt, rengetegen nem is látták a dobálózást, mert azok csak egy pontján támadtak a rakparon, aki arrébb állt, nem láthatta.
  A füttyögőket is csak bizonyos helyről hallhatták, viszont a beszédet a két híd között végig.
  Ehhez képest röhejes azt állítani, hogy itt valami botrányba fúlt.

  Én a Hírszerző portálon olvastam, hogy botrányba fulladt, gondolom tőlük vette át a Szombat (Seres Laci ott is publikál, mint tudható)
  Tehát másodközlésről van szó.
  Elnézést, hogy nem írtam az SZDSZ-ről, ez politikai nyilatkozat volt a részükrő. Épp olyan, mit az MDF részéről is, akik amúgy egyetértettek a szándékkal.
  Az SZDSZ politikusai magánemberként ott voltak, hiszen Gusztos Péter látható is volt, nyilatkozott is, Mécs Imre is, Weinek Leonárd a polgármesterük, és mások is.
  De az SZDSZ-nek meg kell különböztenie magát a másik kormánypárttól, ezért volt csupán a sajtóközlemény.

  Válasz
 13. A „másik oldalról” megfogalmazás itt nem a másik politikai oldalt jelenti természetesen, hanem akik kritizálják akár a saját szimpatizánsai köréből is.

  Válasz
 14. Azért most elolvastam a Szombat „cikkét” is.
  Ez nem egy cikk, hanem átvették az MTI tudósítást, mainek azonban nem ezt a címet adták.
  Ha elolvastad a cikket is, az szöges ellentétben van a címben írt-botrányba fulladt kiszólással.
  Tehát a címet átvették a Hírszerzőről, s alámásolták az MTI hírt.
  No comment!

  Válasz
 15. Kedves Morvax, félek, két malomban őrölünk. Te a helyszíni élményeidről beszélsz, én ezeket nem vitattam. Nem vitattam azt sem, hogy „belülről” erre szükség volt. Azt sem vitatom, hogy a tudósítások torzíthattak. Csak annyit állítok, de azt határozottan, hogy ELŐRE TUDHATÓ VOLT mind a szélsőségesek otromba ünneprontása, mind a sajtó ilyetén reagálása. Ott csupán 15 ezer ember volt, de a médiában 2-3 millió ember látta a nevetséges esernyőkkel védett miniszterelnököt, a lobogó árpádsávosakat, hallotta az igenis idegesnek ható beszédrészletét, benne az ő szájába nem illő bibliai idézetet az elkúrtadozás közepette; továbbá sok százezren olvasták a lapok tudósításait, amelyek a fentiekre voltak kihegyezve. Így aztán attól a párezertől eltekintve, aki ott volt, a lakosságnak mégis EZ JÖTT LE. És mert ez jött le, ez nem használt az MSZPnek. Mondom én és a velem egyetértők.

  Tehát értsd jól: én nem a tiszteletre méltó szándékról, nem a bentről megélt élményről beszélek, hanem arról, hogy ami ebből a sok millió érdeklődő számára lejött, az milyen érzeteklet kelt.

  Fenntartom azt a gondolatot is, hogy a hatalmat gyakorolni kell, nem pedig beszélni róla az utcán. Nem azt mondani, hogy nem félünk, hanem félelem nélkül végre megtanulni kezelni a szélsőségeket, s nem pedig macska-egér harcot játszani velük. A jobboldal kacérkodik velük, a baloldal pedig incseleg.

  Válasz
 16. Szerintem a baloldalt nem zavarja, hogy mit hozott le a média.
  Az a fontos, amit belülről megéltek.
  A tábor elolvashatta az MSZP-honlapon.
  A többieknek meg legyen meg az ő kohéziójuk, vagy teremtsék meg.
  Most nem kell választást nyerni, nem kell voksokra vadászni, csak a saját tagságot feléleszteni, ezért ez egy jó akció volt, nem beszélve az érintettekről, a kirekesztettekről.
  Én errl kapok visszaigazolást, s ez elég most.

  Válasz

Szólj hozzá!