Pécs neve az interneten

Pécs az Pécs vagy több is annál?

Gondolnánk, Pécs neve az elnyert Európa Kulturális Fővárosa címmel gyakoribbá lett Magyarországon és a nagyvilágban is.
Mintegy fél évvel ezelőtt – egyebek mellett – erre a helyzetképre is rápillantottam  SEO: hol élsz te? c. blogbejegyzésemben. Ott a Google AdWords és a Google találati tábla eredményeire támaszkodtam.
Most, fél év elteltével, a Google Trends diagramjai ugyanazt az eredményt teszik láthatóvá:

Amit azonnal leolvashatunk: Budapest „mindent visz”, s Debrecen második helyét sem sikerült még behozni a Mecsek-alján.
Az persze vitathatatlan, hogy Pécsett Pécsre kerestünk a legtöbben, tehát legalább a városban első helyen keressük önmagunkat. Önképünk persze csalóka lehet, ha nem a valóság – egyelőre az erőfeszítéseket az interneten nem visszaigazoló – tükrében pillantunk magunkra.

Pécs, Essen és Istambul

De a fentieken túl is lehet vitatni- és felfedezni való. A felfedezés, a következtetések levonásának örömét senkitől nem elvéve mutatom meg – a Google mit lát Pécs, Essen és Istambul nevének trendvonalait látva:

Csupán két megjegyzés azok kedvéért, akik úgy gondolnák, hogy Budapest és Debrecen biztosan jobb választás lehetett volna az internetes hírnév alapján:

a.) Essen Budapestnél is jóval több keresést generál!
b.) Debrecen ez évi találatait a Liverpool és más jónevű futballcsapatok, vagyis a Bajnokok Ligájában való szereplés erősen tupírozza. Hja, a foci inkább eladható, mint a kultúra 🙂

Bognár László
keresőoptimalizálás, seo

“Pécs neve az interneten” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Korrekció! Elnézést kérek, de Isztambul ügyben tévedtem! Tévedtem, mert nem elég Istambulnak írnunk, hanem az m-ből is n-t kell törökösítenünk, hogy a város helyes nevéhez jussunk. S ha Istanbul-t írunk, Essen első helye odavan egyből, hiába a sok német nyelvterület, Németország, Ausztria, Svájc, a Boszporusz-parti város az első. Szegény Pécsünk így csak harmadik.

    Válasz
  2. Visszajelzés: Európa Kulturális Fővárosa - Pécs és a többiek | Keresőoptimalizálás, SEO blog - internet marketing tanácsadó
  3. Visszajelzés: Európa Kulturális Fővárosa - Pécs és a többiek | SEO blog | Keresőoptimalizálás, SEO tanácsadó

Szólj hozzá!