Robin Hood-adó: profit és hazafiság

1. Olvasom, hogy jeles politikusunk „hazafiatlan magatartásnak” könyveli el a MOL részéről, hogy az nem örvendezik a cég üzleti eredményét, nyereségét csökkentő Robin Hood-adónak.
Hibbant felvetésnek vélem, ha egy cég hazafiassága abban méretik, hogy örvend-e az olyan, a létrejötte, a léte, az alapvető célja ellenében ható intézkedéseknek, mint amilyen a Robin Hood-adó.


Profit és hazafiság viszonya -ha létezik egyáltalán ilyen -,  akkor lehet helyes, ha hazafias cselekedetnek számít (a törvények betartása mellett) a hatékony gyarapodás.

2. Az üzleti világ fel van háborodva a bankoknak nyújtandó magyar állami segítség módján. Nézetük szerint túl sok a megkötés, a kiskapu az állami akarat érvényesítésére. (Az OTP részvények értéke tükrözi is valamelyest ezt a helyzetet.)
Nem irigylem a kormányt: ha ad, akkor az ellenzék szerint „bankokat támogat az emberek rovására”.
Ha szigorú feltételekhez köti a támogatást, akkor meg az üzleti világ kéri számon a példának állított osztrák kormány „gazdasági liberalizmusát”.
Van kalapja, nincs kalapja – jól aligha dönthetnek Gyurcsányék…

***
Még egy kis tőzsde, még egy kis profit:
Miért esnek a Google részvényei a tőzsdén?

“Robin Hood-adó: profit és hazafiság” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Tisztelt pécsi kolléga úrak!

  Akkor döntöttek volna jól , ha nem a pszichopata , nyugaton teljes értetlenséggel szemlélt alagút politikusra adják az „emberek” a voksukat!
  Már a reflektor sem segít!

  Válasz
 2. „Profit és hazafiság viszonya -ha létezik egyáltalán ilyen -”

  A profit köszöni szépen jól megvan mindenféle ‘zafiság nélkül! Ő tökéletesen tudja – és abba bizony senkinek , semmiféle beleszólást nem enged -, hogy mitől képződik, termelődik újra és újra. És ez szerintem így van jól!

  A fonákság csak az, hogy manapság igen sokakat látok, akik a ‘zafiságukból elég tűrhetően profitálnak, mégha nem is tiszta profitot, csak amolyan „tisztes” megélhetést.

  És persze ne feledkezzünk el a ProFitt-ekről sem! Ők is egész jól elevickélnek a ‘zafiság vizein. A szárazon viszont már nagy bajba kerülnének. És ha ez egyszer bekövetkezik, akkor, irány a nagyvilág: mert ugye, mint azt már leszögeztük: A profit köszöni szépen jól megvan mindenféle ‘zafiság nélkül!
  :)))

  Válasz
 3. Kedves Szótlan!
  Valami nálam kimaradhatott, mert nem értem, kire gondolsz hozzászólásodban.

  Kedves Malvina!
  Örülök, hogy a profitot te sem tartod ‘zafiatlannak 🙂
  (Majd megosztozunk valahogy a hazával is – ha valamelyik magyar cégnél termelődik egyáltalán profit. Azért annyira nem vagyok nyugtalan.)

  Válasz
 4. Ez Robin Hood adó nekem úgy tűnil, hogya ez a vergődőknek ? a monopóliumok partnerei ? visszajáró adó. A Mol ? az egyszerűség kedvéért nevezzük sajátos piaci helyzete miatt ? relatíve könnyen realizál jelentős nyereséget. A fogyasztók nem igen versenyeztethetik meg. Az állam nem igen tudja szabályozni. Ennek következtében a profitjuk pedig nem csak a versenypiacon konform magatartásuk következménye. Nyereségük jó része a monopol helyzetükkel is magyarázható. Ebből visszajár. Szerencsésebb lenne persze, ha nem így lenne, de így van. Aztán elő lehet venni majd a vizeseket, a csatornásokat, a távfűtőket. Stb. Egy nem túl szerencsés vállalati struktúra, egy nem túl szerencsés szabályozás estén Robin Hoodnak nyugdíjas állása van.

  Válasz
 5. Bocsánat! Az első mondatba belevacakoltam, de rosszul!
  Helyesen: Nekem úgy tűnik, hogy ez a Robin Hood adó a vergődőknek ? a monopóliumok partnerei ? visszajáró adó.
  ***
  A többi mondat viszont, ha rossz, hát úgy, hogy az nekem nem tűnt fel!

  Válasz
 6. Meséljük el együtt a jelent!

  Na, kérem! Nomen est omen alapon azért sokat mesél ez a robinhúd-adó. 🙂

  Ez az egykori, minden javától megfosztott normann nemesember nem volt más, mint egy megszállott sherwood-i útonálló János király birodalmában…

  Folytassuk együtt a mesét! …….. Kérem a következőt! :))

  Válasz
 7. Jó, meséljük el a jelent, Malvina, beszéljünk a Mátyás király-adóról, amely fedezi a Fekete sereg kiadásait, a roppant hadét, amely politikailag politizálja tele az országot, a legkisebb településtől a legnagyobbig, s amelynek létszáma az istennek se akar csökkeni!

  Válasz
 8. Ühüm! :))

  Ami a Mátyás-kultuszt is illeti, mi, a különböző történelmi tragédiáinkból és bukásainkból /Mohácstól a törökökön át, egészen 56-ig és tovább / nem tanulni szoktunk, hanem egyfajta néphagyományba ágyazott „pozitív” képsorozatot varázsolva, politikai ihletettségű mítoszteremtést végzünk önmagunk számára. Pedig nem kéne mást tennünk, csak figyelni magunkat! Hogy akkor miért is sírunk, zokogunk permanensen a mi ily módon „pozitívvá varázsolt” – múltunk képein? Mert a szívünk, a bőrünk, a hajunk és a könnycsatornáink nem hazudnak!!! Mint ahogy az ember mindíg előbb sír, és csak azután lesz szomorú. Nem pedig fordítva.

  Válasz
 9. Nincs teljes képem az u.n. „Robin Hood adó”-rol és én csak a bankoknak „adandó/adható” segitséget kérdőjelezném meg..
  Előszőr is….
  MIÉRT?
  Miért kell egy (vagy más/másik) banknak egyáltalán segitséget adni? Szerintem ez is egy „hungarikum”
  lenne! A bank a betett pénzre kamatot fizet, majd azt magasabb százalékra/kamatra kiadja. Ebből (is) van a haszna, és ezt mindenki tudja.
  Kivéve azokat akik kiagyalták ezt a „megsegitést”!
  Azonkivűl az OTTHONI (!!) bankok még extra profitot szereznek azáltal hogy sok (minden?) bank az ügyviteleknél (azokért) dijat számol fel! Ha kivesz az ember pénzt, ha betesz, ha kiküldik mennyi pénze van bent stb. azért fizetni kell (tudomásom szerint).

  És mindez a pénz nem elég?
  Hogy lehet hogy sok bank „megelégszik” azzal a kb. 3-3 1/2 % haszonnal amit keres? Mint például itt, az USA-ban?
  És talán a svájci bankok is…

  A másik dolog pedig…a kormány MIBŐL támogatná ŐKET?
  Nem fizetetnek még elég adót otthon az emberekkel? (Itt is igaz, de nem ezért..)

  Válasz
 10. A véleményen?
  A dolgok LÉNYEGÉT kell(ene) nézni.
  Miért is akarnak ilyen dolgot bevezetni, akkor amikor a bevett adókból számtalan -és logikailag is- hasznos(abb) dologra nem jut vagy kerűl pénz?
  Miért akar az otthoni kormány olyan dolgot „csinálni” amire szerintem eddig nem volt példa?

  Kivéve az mostani USA-bol kiindult „bank mizéria”, amit szintén a bankok/bankárok nemtörödömsége, nem eléggé
  ovatos hozzáállása és az a felfogás hogy „Gyerünk, nindent bele. Fő a haszon, mindegy hogy mi lesz vagy lehet később…”!

  És most elérkezett az a pont hogy „szocialista modra”, az ÁLLAM és a NÉP huzza ki ŐKET a csávából, és segitse meg ŐKET, adjon pénzt nekik, amit épp ugy el fognak költeni és elherdálni mint a multban..és pont azok az emberek!!

  Segitsük ki a HÁROM autókonszernt, valami 25-35 milliárddal..most! Azt elszorják majd..mert terveikben nem szerepel olyan változtatás amivel a „piacot vissza lehetne hoditaniuk”, és mához egy évre ujra ott fognak állni kinyujtott tenyérrel hogy…… ADJATOK!…ADJATOK!!

  Válasz
 11. Kedves Tozser!
  Az egyik hsz-edet a WordPress spam-gyanusnak vette és ezért parkoltatta, amely hsz-et te nyilván elveszettnek gondoltál – ez lehet a magyarázata annak, hogy két hsz-ed ismétlődő tartalmakat is rejt magában.
  De nem ez a lényeg, hanem az, amit írsz!
  Ma, amikor a magyar SUZUKI bejelentette, hogy a csökkenő eladások miatt elbocsát 1200 főt, leckét kaptunk abból, mi lehet a jelentősége a pénzügyi válság elhárításának, akár azon az áron is, hogy MÓDJÁVAL támogatást kapjanak akár autóipari cégek is.
  A bankokkal ugyanaz a helyzet, hogy a fene esne a felelőtlen bankárokba és abba az önjáró rendszerbe, amely ennek a felelőtlenségnek teret engedett. Ha csődbe mennek a bankok, nem lesz hitel. Ha nincs hitel, akkor nincs beruházás, fejlődés, piac és munkahely…
  Persze mégegyszer ugyanezt, ugyanígy már nem szabad megengedni újra!
  Nagyon NEM!

  Válasz

Szólj hozzá!