World Press Photo kiállítás, Pécs

World Press Photo kiállítás, Pécs
Bámészkodók – vidéken is szeme van a jó fotónak

Először vidéken a World Press fotókiállítás! – harsogják a pécsi tömegtájékoztatás fórumain, gondolván, ez jókorát emel a városon. Pedig pusztán a vidékiségünk újbóli felemlegetése ez, a kisebbrendűségi érzésünk kompenzálása, amely már eddig is csalóka utakra vitte olykor a poliszt, amely éppen azért lehet értékes és lakható, mert itt van vidéken, kicsiny és barátságos, olyan, amilyen, a fene se akar nagyobb, büdösebb, zsúfoltabb metropolisban élni. Ez az „először vidéken” kifejezés – nem egy pompás marketing fogás, csupán némelyek nagyzolási mániáját hivatott szolgálni – és szépen tükrözi is azt!

Hej, Polgárpajtások, végre együtt az asszonnyal, egy kis séta a városban, és a Művészetek Háza a fotók miatt. Íme, az egyik kedvencem, Dél-Amerikából:

World Press pécsi kiállítás
Sporteszközzé lett a jármű gumija

Számomra ez a kép sokat elárul az emberről, aki ha akar valamit, szegénység ide, mostoha körülmények oda, megcselekszi azt, amit akar.
Ez egy utcai boksz edzőterem, szó szerint a híd alatt, ahol a fényes homokzsákot az elhasznált, felfüggesztett autógumi helyettesíti.
Mit helyettesíti? Hol van az előírva, hogy csak hivatalos sportszergyártó drága eszköze volna jó a felkészülésre?

***
Ha már sport – legyen az a roller!

“World Press Photo kiállítás, Pécs” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Maradjon is lakható és barátságos! Vigyázzatok rá!!!

  Más: a Széchenyi téri webkamera kb 5 percet siet 🙂

  Válasz
 2. Szia KapitányG!
  Hja, a pécsi webkamera egy jövőbelátó kamera! Pécsi találmány, egy bizonyos Pécsiusz Einsteiniusz Lajos nevű hajléktalan találta fel, de nem tudta eladni, mert tőkehiányos az önkormányzat, így most ingyen használja a város. 🙂

  Válasz
 3. Hej, Pécs nem vidék, hanem külföld – a külföldieknek. És csak a fővárosiaknak vidék, a Pécsieknek nem az. Egyébként, ahogy – mint a fotó kapcsán magad is állítod – a szegénység nem feltétlen fésületlen, ugyanúgy igaz az is, ahogy a vidéki nem feltétlen jelenti azt, hogy provinciális.

  Pécs az egyik legszebb magyar város, és addig jó, míg vidék, és akkora, amekkora.

  Egy másik Horváth Attila írta Horváth Károlynak, aki Charlie néven lett híres énekes, hogy „Vidékre költözöm, / a kertem öntözöm, / szabad leszek és már semmi nem ér el, / amihez nincs közöm.”

  Pécsett él a Keresztanyám, senkinek nem engedem, hogy rosszat gondoljon erről a városról!

  Válasz
 4. A „pécsiek” természetesen kis „p”, csak eredetileg még földrajzi névként volt a mondatban, mielőtt átírtam, de elnéztem, oszt nagy maradt.
  Tudom, ez az onlájn világban nem számít, de szerintem számítson.
  Vigyázzunk arra, amink van.

  Válasz
 5. Sziasztok!

  Kedves Bogica!
  A jegyárak bizony húzósak, de neten is lehet rendelni és akkor egy ezresből megúszod!

  Kedves Attila!
  Helyreállítottam XP alatt a hangok világát, úgyhogy Hobót nálad meghallgattam – jólesett 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!