A blogkultúra Pécsett

A pécsi média és blog

rodin: gondolkodó - talán a blogról tünődik
A blogkultúra Pécsett?

A minap a pécsi Marketing Klub (amelynek tagja vagyok) az új és kialakítását tekintve büszkeségre okot adó Média Házat látogatta meg, amelyben korszerű elhelyezést nyert a város által tulajdonolt újság, a rádió és a szintén önkormonyzati tulajdonban lévő városi televízió.
Ami eddig szanaszét működött a városban, megszámolhatatlan apró telephelyen, az most mind egy helyütt megtalálható.

Sok szó esett ott megtakarításról, kooperációról, egyébről, de a korszerűséget pártoló blogger nem csak hanyatt esik ennyi gyönyörűség láttán, hanem „kellemetlenkedik” is kicsinyt, kérdezvén, hogy egyetlen tulajdonosi kézben ennyi minden, hát …
Merthogy Debrecenben példának okáért a blogger barátaink éppen az ilyen helyzetek miatt ütik-vágják a klaviatúrát, pontosabban mutatják fel videón, újságkivágásokban, amint a városi televízió ill. az újság ottani főszerkesztője éppen nekifutásból, hátulról iramlik Kósa irányába, hogy finoman fejezzem ki a megbillent médiaegyensúly gyanúját tápláló képsorok esszenciáját.

Magyarország egyes településein Debrecenre hivatkozni hibának számít, miként vélhetően Pécsre hivatkozni is az. Ha azt mondom Debrecen, akkor nyilván híve vagyok a Fidesznek, ha azt mondom Pécs, akkor nincs is nálam nagyobb szocialista a föld kerekén…

A seggnyalás szinte pártsemleges tulajdonsága a médiának Magyarországon?

Pedig a jelenségek pártállástól, pártszimpátiától függetlenül léteznek, mivel az  alaphelyzet ugyanaz.
Nem irigylésre méltó helyzet, amit Pécsett – a jelenlegi főszerkesztő szerint – a városi tv-ben túlkompenzációval „orvosolnak”.

De ha már Debrecen: felvetettem, hogy az ottani bloggereknek még rádiós műsora is van!
Na, ezt kár volt megpendítenem, mert azonnal jött a válasz:
– Pécsett is vannak kalózadók!

Ez a nem éppen integrációra bíztató kijelentés, mindjárt ki is jelöli azt a helyet, amelyet a Média Ház értékrendjében a blogkultúra pillanatnyilag elfoglal.
Ennél volt ez korábban jobb is, tehát létezik egy alap, amelyre érdemes volna visszatérni, hiszen a Pécs TV-ről aligha állítható, hogy ellenfele volna a netnek. Adása, néhány másodperces késleltetéssel, fent van az Interneten.

A blog kultúrájának helyei

Persze örömmel jegyezhetem meg, hogy a kalózadók rejtett szerkesztőségei helyett a blog kultúrájának Pécsett helyet ad például az egyetem (PTE Marketing Tanszék), ahol az E-marketing tárgykörében a totális marketing hálózatairól, a céges honlapok és blogok működtetéséről Work Shop-on is lehetőségünk nyílt megnyilatkozni.

De a jövő iránti elkötelezettsége okán a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is igényt tart az elméletileg felkészült és a piacon sikeresen szereplő bloggerek együttműködésére, miként a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter is, különösen a keresőmarketing, a SEO (keresőoptimalizálás), ill. az hálózatba szerveződés terén nyert tapasztalatok átadása-átvétele terén.

A bloggerek tapasztalataiból így lesz Pécsett GAZDASÁGILAG és kulturálisan hasznosuló ERŐ.

A blogger önszerveződés szép példája lehet a FyGureout szervezte Pécs-Baranyai Bloggerek oldal, a Weinreich Laci által szabott reklámnapok, vagy a minden ízében a korszerűséget sugárzó Kreaktivista (Héder Sándor) egy-egy előadása pl. a Marketing Klubban… És egyre hosszabb lesz a sor.
Lassan, de biztosan felnő itt egy, a saját szakmájában szakmailag kitűnően felkészült, a korszerűségnek elkötelezett és EGYÜTTMŰKÖDÉSRE, sőt kisugárzásra képes bloggercsapat.

Nyugaton a vállalatok közönségszolgálatainál már mérik a webegységeiket meglátogatók MÉDIA EREJÉT.
Lehet, hogy Pécsett is ki lehetne már mutatni valamit? Én bizonyítani is tudom, hogy igen!

***

Kapcsolódó linkek:

“A blogkultúra Pécsett” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. A blogkultúra Pécsett kitételeben én ezt a „Pécsett” kifejezést tartom értelmezhetetlennek. Ugyanis a blog, márcsak természeténél fogva is hatóterében alapvetően nem behatárolható . Ha mégis, hát akkor az a nyelvhasználata okán, nem pedig városokra, egyéb helységekre lebontva. (Bár én szívesen nézelődöm általam egyáltalán nemismert nyelvű blogokon is. Mert ugye a kultúrát, a gondolatiságot – bármilyen is az – nem pusztán csak a szövegek hotrozzák, közvetítik, hanem naga, a képiség is! ). Tehát én ebben az értelemben tartom irrelevánsnak a debreceni avagy a pécsi stb. blogkultúra kitételeket. Ezt úgy tudnám még pontosabban érzékeltetni, hogy a hazai könyvkultúra sem azonos az egyes könyvesklubok, könyvkiadók, könyvesboltok kultúrájával, mégha természetesen azok is bele-, és hozzátartoznak.

  Válasz
 2. Természetesen egyfelől igazad van.
  Abban a felében van igazad, hogy a net határtalan.
  Magam is írtam róla, hogy mindig fáj kicsit, ha a piacon pécsi cégeket kell „megvernem” a találati táblákon, de az Internet nem néz se lakhelyet, se bőrszínt, se vallást, semmit – csak a produktumot.
  Azonban mégis bír a lakhely jelentőséggel: azokon az utcákon lépdelsz, ott találkozol az offline barátaiddal, ott élheted meg európaiságod.
  Az adott földrajzi helyet – bármilyen szempontból – azok lesznek képesek fenntartani, előre vinni vagy meggyötörni, tönkre tenni – akik ott élnek. Ez az offline életünk.

  Márpedig offline kapaszkodó nélkül nincs online lét sem.

  Válasz
 3. „Márpedig offline kapaszkodó nélkül nincs online lét sem.”
  Nana, egyelőre ! De várjuk csak ki a végét! ::)))
  Egyébként meg ez mind igaz, de másról szól, mint amit én írtam. ::))))

  Válasz
 4. p.s. az offline és online lét témakörhöz:

  II. Nagy Katalin cárnő 15 éven át levelezett Voltaire-rel, aki ?Észak csillaga? és ?Oroszország Szemiramisza? címekkel hízelgett neki. Noha személyesen soha nem találkoztak, Katalin keservesen meggyászolta a filozófust, és megvásárolta könyvtárát az örököseitől. Katalin pártfogása alatt a művészetek többet fejlődtek Oroszországban, mint előtte vagy utána bármely más uralkodó idején.

  ::))

  Válasz
 5. Kedves Malvina!
  Tudom, hogy imádod a színházat, tehát színházi példával élek.
  A színház mindenütt színház, de azért vannak különbségek, „helyi sajátosságok”, iskolák.
  Valaha Kaposvárra ment, aki „különleges színházra” vágyott, létezett „a” kaposvári színház. Hamlet ott sem úszta meg soha, a méreg végzett vele – de valahogy mégis…
  Tehát Kaposvár színházi kultúrája magas fokon állt.

  Pécsett egy időben (a Bóbita révén) a bábművészet kultúrája állt fényesen.

  Ugyanígy a blog műfaját is egy-egy helyszínen jellemezhetik az ott születő blogok.

  ***
  Hogy az elnyomás segíti vagy nem segíti a blogok fejlődését, azt nem tudom, de azt igen, hogy a blog a szabadság, a szabad véleménnyilvánítás színtere! És azt is tudom, hogy a diktatórikus gazdasági szervezetekben, a diktatórikus társadalmi irányítást kedvelők körében a blog ellenségnek számít.
  Esztergomban most indul per a bloggerek ellen…

  Válasz
 6. „blogger önszerveződés szép példája lehet a FyGureout szervezte Pécs-Baranyai Bloggerek oldal” azt hittem az csek egy rss-gyűjtő oldal legalábbis nekünk senki nem mondta hogy: „Na akkor most innen kezdve a ti tartalmaitok most ide szerveződnek…” önmaguktól történténtek a dolgok:) ja akkor tényleg önszerveződő:D nincs semmi bajom az oldallal csak az, hogy önszerveződés eredménye lenne, na az egy kicsit erős állítás.
  A kikk pedig pontosan mit is csinál? mert azon kívül hogy az oldalon megjelennének máshonnan átvett hírek, nos ezen kívül semmi érdemleges munkát vagy annak eredményét én még nem láttam:( (vagy ez az ami a feladata?)
  a posthoz érdemben is hozzászólva: nyilván szakmai szemszögből figyeled a blogoszféra alakulását, azaz lehet-e vele pénzt keresni, de azt ne felejtsük el, hogy nagyon sokan vannak akik blogolnak, csak úgy…
  persze az teljesen jogos megállapítás hogy a blogokat nem ismerik el pécsett(magyarországon), érezzük mi is, de talán, kitartó munkával, nem szűnő lelkesedéssel ez változni fog… pl én már nem is érzem annyira a hagyományos média és a blogoszféra határait:)
  Lokális blogok ereje pedig biztos csak nőni fog…

  Válasz
 7. Kedves metag!

  Kedves kis lépés, ahogy belépőként leszólod FyGureout szervező munkáját, aztán tüstént a KIKK egyesületet is, majd elegánsan felém fordulsz: „nyilván szakmai szemszögből figyeled a blogoszféra alakulását, azaz lehet-e vele pénzt keresni…”
  Az első két megszólított nyilván válaszol valahogy, én most csak annyit mondanék, hogy a szakmai megközelítést a magam részéről kicsit tágabban értelmezem.

  Légy üdvözölve!

  Válasz
 8. nem szóltam le, bántani sem akartam senkit, meglátásaimat írtam le. (aztán másnál ez lehet hogy máshogy csapódik le.) mint már fentebb is említettem: bajom nincs az általam elsőként említett oldallal csak nem nagyon értem, hogy ez miért önszerveződés? gondoltam erre majd rávilágítasz, hiszen te írtad le.
  a második oldallal már más a helyzet ott azért érdekesek pl. „A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges. A portálról információkat átvenni csak a website-ra való hivatkozással lehet.” mondatok, amikor egyrészt ők is átvett híreket tesznek fel, egyedi tartalommal nem találkoztam, másrészt meg a weben általában a hivatkozás linket jelent, amiből kifelé mutató nem nagyon akad arrafele( a rád „hivatkozóban” van)… A belső működéséről persze nem tudok semmit, de a webes megjelenés elég sovány szvsz…
  a pénz keresés említését sem negatívumként hoztam fel, hanem arra gondoltam hogy te ezzel a szeletével foglalkozol inkább, legalábbis sztem ezt exponálod nem csak itt hanem mindenhol.

  Válasz
 9. Azt gondolom, kellene valahol innunk egy kávét, teszem azt az Apollóban, mert kb mindketten fél percre székelünk onnan. Akkor elmondhatnám neked, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a saját költségemen utazva, térítésmentesen (ingyen) az alábbi városokban tartottam rövid előadásokat a gerillamarketingről, és e témán belül a cégblogokról is: Pécs, Szentlőrinc, Szigetvár, Mohács, Komló. Nem folytatom egyebekkel – csak jelzem, hogy ennek fényében meglehetős derűvel fogadom, ha valaki – anélkül, hogy ismerne – finom jelzéseket ad arra nézvést, hogy anyagias volnék. (V.ö. „sztem ezt exponálod nem csak itt hanem mindenhol”).

  Mondom, igyunk egy kávét, hátha oldódik benned valami.

  Válasz
 10. Azt én sem igazán értem, hogy vajon mi különbség kell, hogy legyen az első „belpő” hozzászólás, vélemény és a mondjuk 13. között? Az utólsónak már lehet őszintének lenni? :::)))))

  Válasz
 11. ha komolyan gondoltad akkor a kávéban benne vagyok persze csak képletesen:) email címem megvan… de mondom nekem azzal sincs semmi bajom, ha valaki pénzt keres a blogolással(kb magamra kéne haragudnom), ezt nem tartom önmagában anyagias dolognak, őket hívják hivatásosnak (régebben és jó esetben újságírónak/péeresnek/kommunikátornak) de lehet content creator/generator stb…
  @Malvina gondolom arra gondolt hogy eleve az első hozzászólásom a blogban és máris fikázok:) pedig annyira nem is…

  Válasz
 12. Ez a bejegyzés egy város bloggereinek összefogásáról szól, kultúráról, amely összefűzhet minket jó célok megvalósításában.
  Éppen ezért a képletes kávé kavargatása is lehet egy diskurzus alapja, természetesen írni fogok.

  Válasz
 13. metag ,
  – most én nem értem, hogy te mit írsz, vagy te nem, hogy én mit? Ugyanis én pontosan arra céloztam, hogy akár első, akár 13. megjegyzését teszi valaki, nem lehet kifogásolható, hogy őszinte. Mert hogy Lobonak ez az „első belépőként leszólod…” reagálása azt érezteti, mintha elsőre nem illene afféle szókimondónak lenni. Pedig szerintem, csak annak illik lenni. Elsőre és századszorra is! ::))))

  Válasz
 14. Lobo, engem az foglalkoztatott a bejegyzéseddel kapcsolatban, valóban van-e szerepe, persze a megélt off-line életen kívül, a helyszínnek a blogírásban. Mert talán nem minden esetben jelentősen.
  Én csak éppen saját magammal kapcsolatban gondolkodtam múltkor, mert bár nagyon becsülöm FyGureout munkáját, és csodálom is, hogy ennyi energiát fektet a bloggyűjteménybe, hogy az én hát meglehetősen helyfüggetlen blogom miben is segítene árnyalni a képet Péccsel kapcsolatban.
  Itt egy kicsit Malvival gondolkodom együtt, mert sok esetben függetlennek érzem a műfajt a földrajzi helyszíntől.
  A blogoknak is van egy nagyon személyes válfaja, azt gondolom, az enyém ilyesmi; meg van egy közösségibb változata is. No meg természetesen még nagyon sok változata is lehet.
  Mindezzel csak azt akartam mondani, lehet, hogy nem mindenféle blognak lehet ilyen közösségépítő szerepe. 😀 A szó szűkített értelmében persze. Mert azért a hely szelleme megvan. 😀

  Válasz
 15. Mindig megtisztelő, ha Pannóniában, annak is leggyönyörűbb városában pozitív módon említtetik meg valami az ország keleti végéből. Köszönet El Lobónak azért, hogy kitekintéseiben rendszeresen emlegeti Debrecent, a debreceni bloggeréletet. Tény, hogy a pécsi kolléga többet foglalkozott a cívisváros bloggereivel, mint az egész cívisváros bő önkormányzati médiája együttesen. Merthogy az tudomást sem vesz róla, nem úgy a helyi olvasók. Így helyes!
  Egy apró észrevétel: a debreceni blogokat bemutató rádióműsor sajnos megszűnt, mert az annak otthont adó kisközösségi rádiót is elérte a vég: annyi év működése után nem kapott frekvenciát, más helyi rádiók – vannak özönnel – pedig nem kívánnak teret adni ennek a fésületlen, cenzúrázhatatlan műfajnak, társaságnak.
  Szívélyes üdvözlet a pécsieknek!

  Válasz
 16. Kedves Basahalom boulevard!
  A rádióért ne fájjon a fejünk – elvégre az Internet az igazi terepünk!

  Ma délelőtt három órán át „szakértettem” a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter szervezésében. Kulturális intézmények (s azok támogatói – vagyis a kultúrában áttételesen érintett szervezetek) vettek ezen részt.
  A keresőoptimalizálás és a cégblog témakörében mélyedtünk el, egy-egy jelenlévő honlapját elemezve és azon igazítva.
  Mint a posztban is mondtam: a céges blog létrehozásának, alapszabályainak taglalásával, az interakció elősegítésével a kulturális intézmények internetes megjelenítésében – a blogger-tapasztalat, reményeink szerint, anyagi erővé válik.

  Válasz
 17. Hallom, beindult a POSZT-előzetes (a PPMV) nálatok: tombol az utcaCirkusz! Csak hát, cirkusztörténetből elégtelen: mert anno Eötvös-bohócék már épp eleget kiabálták a nagyérdeműnek, hogy „… nem baj! Van máááásik! „::))))

  Válasz
 18. Mindkettőtöknek igaza van! Mert ugye az emberre attól tör csak rá igazán a vérbömbölés, ha azt látja lerohasztani, lerohadni, amit szeret. Én vagyok a hunyó, mert rosszul fogalmaztam, mert Cirkusznak neveztem azt, ami csak egy szégyenteljes baromfelvonulás! ::)))

  Válasz
 19. Elnézést, hogy eddig nem reagáltam, legyen mentségemre, hogy nem tartózkodtam net közelében egy pár napig (pontosabban, nem volt módom a szélessávra lépni, mobilon meg elég drága mulatság szörfölni).

  Kedves Metag! Kétségtelenül a PÉCS-BARANYAI BLOGGEREk oldal technikailag egy RSS-aggregátor.
  Nyilvánvalóan létezik olyan oldal is, ahol a szerzők megírják műveiket, emailben elküldik, a szerkesztők átszabják, aztán jól megjelenítik.

  Nos, ez nem az. Itt egyetlen dolog amit hozzáteszünk (ha a szerző nem tette volna); a képszerkesztés.

  Igen, mondhatjuk másodközlésnek is, mert technikailag tényleg az.

  De…

  Az oldalon a szűkebb környezetünkben élő emberkék oldalait szedem össze.
  (ZinzyKa figyelj! 🙂 )
  A festő palettáján több-kevesebb szín található, és ezekből a színekből sokféle kép festhető, sokféle témában, sokféle felfogásban, sokféle stílusban, és még sorolhatnám.
  Kellő számú pécs-baranyai blogger egészen biztos, hogy egy sajátos, erre a tájra jellemző színkavalkádot fog mutatni, valószínűleg mást, mint egy győri, debreceni, fővárosi hasonló gyűjtemény.
  És minden színnek igenis fontos szerepe van; jól tudjuk, hogy az elemi részekből áll össze az ember is, a gép is, a virág is, a krokodil is, és El-Lobo kávéja is. 🙂

  Ha tényleg sikerülne összeszedni mindegyik bloggertársunkat, akkor válna teljesebbé a kép, akkor mutathatnánk meg, hogy heterogén, változó színvonalú, ugyanakkor egyszerre határtalan, és egyszerre pécsi-baranyai lenyomat lenne a kép.

  Válasz
 20. Basszus! Majdnem elfelejtettem: én minden szerzőnek írtam levelet, elmondva benne, hogy mit és hogyan csinálunk, és kértük a hozzájárulásukat, engedélyüket.

  A többség írásban engedélyezte is, de vannak még mindig, akik „félig illegálisan” lakoznak az oldalon.
  Hamarosan újabb levelet küldök nekik, és, ha nem reagálnak, akkor fájó szívvel, de le kell mondanom arról, hogy színesítsék ők is a palettát.

  Válasz
 21. kedves FYGureout!
  korábban is jeleztem semmi bajom az oldallal csak az „önszerveződést” éreztem egy kicsit erősnek. mondjuk én/mi nem kaptam/unk levelet csupán a fairshare c. szolgáltatás segítségével kaptam értesítést arról hogy szövegeink egy része máshol is felbukkan széles ez interwebsen…
  kutgw

  Válasz
 22. Tudnod kell metag, hogy személyes találkozások, levélváltások, tervezgetések előzték meg FYG munkáját, bizony ez önszerveződés.
  Minden nap e-mail tájékoztatat a többiek írásairól. Egyben láthatsz egy sor helyi blogot. Plusz, amit FYG írt…

  Válasz
 23. Kedves Metag!

  Esküszöm Neked, hogy minden érdekeltnek küldtem levelet, méghozzá elég alaposat, szép terjedelmeset… 🙂

  Nektek az info-s címetekre küldtem (minden oldalról kibányásztam az elérhetőséget, ahol nem sikerült, ott a legfrissebb bejegyzésekhez szóltam hozzá, kérve az engedélyt, linkelve az okot és a helyet).

  Ha már ilyen szépen összefutottunk, akkor mindjárt mégegyszer továbbítom az engedélykérő levelet, személy szerint Neked, hisz’ most már látom a honlapotokon (ilovepecs) a Te címedet is.

  Mivel a magam részéről – a személyes, belső indíttatáson túl – nagyon tiszteletben tartom a szerzői jogokra vonatkozó előírásokat, tudva azt, hogy a kemény szellemi munkával előállított „termék” is micsoda érték, micsoda ráfordítás, ezért eléggé odafigyelek a gyakorlati megvalósításra is. (Hibák lehetnek, de figyelmeztetés után nem várom meg, hogy lőjenek… 🙂 )

  Honlapotok láblécében egyébként ez olvasható: „iLovePécs.hu a Trilla Kulturális és Közhasznú Alapítvány terméke, ami a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licensz alá esik.” – és én ehhez képest többet tettem, lényegesen többet.

  Levél küld fény post. 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!