Blog-esszé avagy Kovács úr Wikipedia szerkesztő kicsinyes bosszúja

A keresőoptimalizálás miatt megszívattak

Néhány héttel ezelőtt posztban hívtam fel a figyelmet arra, hogy a Wikipedia egyes szerkesztői igen érdekes szerkesztési elvek mentén is képesek eljárni! (Huh, de finom voltam). Az egyik szerkesztő, nevezzük most egyszerűen, inkognitója megőrzésének érdekében Kovács úrnak, most a Wiki egy másik helyén rámtalált – és kicsinyes bosszút állt!

Az eredeti kritikám itt:
Honlap-optimalizálás, verseny és a Wikipedia

Nos, a drága Kovács úr, hogy bizonyítsa tökéletes alkalmatlanságát, rátalált a WIKIPEDIÁBAN az ESSZÉ címszó alatti bejegyzésemre, amely a Balla D. Károly Szembesülés c. regényét elemző blog-esszémre hivatkozik – és KIÜTÖTTE.
Magyar nyelven – tudtommal – ez az első kísérlet arra, mármint az esszém, hogy a blog műfaji sajátosságaival, szöveggel, képpel, videoval – értelmezzen egy alkotást!
Ezt az esszémet befogadta az irodalom.lap.hu is (mert ott értenek hozzá)!

Kovács úr viszont nem ért sem a keresőoptimalizáló versenyhez, sem az irodalomhoz, eddigi tevékenységét tanulmányozva legalábbis ez a benyomásom – viszont a kicsinyes bosszúnak nagymestere ő!

Lássuk is a mély szakmai hozzáértéséről tanúskodó indokot, melyet jan. 15-én odafűzött: „Pillangószíves hivatkozásgyűjtésnek látszó tárgy.”

Keresőoptimalizáló verseny márpedig létezik

Drága Kovács Úr!
a) a Pillangószív verseny dec. 31-én végetért, és semmi köze nincs az irodalomhoz, miképpen Önnek sincs
b) ha valóban a közösségi térben szeretne objektív szerkesztői munkát végezni, akkor javaslom: most hagyja abba, tanuljon, például emberséget, keresőoptimalizálást, irodalmat.

Üdvözlettel:

El Lobo – A farkas

—–

Upgrade: 2007. jan. 24. 09. 55.

1) A Wikit és alkotóit, szerkesztőit – általában – tisztelet illeti a közösségi tér építéséért!
2) Egy magánszemély vagy vállalkozás jószerével azt tesz a linkjeivel, amit csak akar!
3) Közösségi terekben – és a WIKIPEDIA ilyen -, a közösség munkájával létrehozott linkerőt nem sajátíthatja ki senki, szokjon hozzá tehát Kovács úr, hogy itt is beindul a demokratikus ELLENŐRZÉS!
***

SEO-val, keresőoptimalizálással foglalkozó honlapunk:

“Blog-esszé avagy Kovács úr Wikipedia szerkesztő kicsinyes bosszúja” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Kedves BéDéKá (posztumusz)!
  Nem, nem! Ezt nem miattad ütötte ki a szerkesztőnek látszó egyén!
  Ez csak a pimasz kicsinyesség gügye virtusa – hiszen ismered ezt a fajtát!
  Nincs a szívemen – ne félj, tudom mit írtam, s aki ért hozzá, az is!

  Válasz
 2. Kedves Morvax!
  1) Nevén van nevezve!
  2) Azt jelenti a kiütötte szó, hogy beírtam a Wikipedia esszé címszavához, hogy létezik már egy különleges fajta esszé is, a BLOG-ESSZÉ, amely arról ismerszik meg, hogy a blog műfaji sajátosságait felhasználva „írja” az esszét.
  Ezt a kiegészítést ütötte onnan ki, (törölte, megsemmisítette) a szerkesztőnek látszó egyén – mivel kritizálni mertem azt a fajta tevékenységét, amellyel „honlaphízlaldának” tekintette a Pillangószív címszó alatti bejegyzéseket!

  Válasz
 3. Kedves El Lobo!
  Két kérdésem lenne:
  1. Miért nem lehet nevén nevezni az illetőt?
  Ne tán ő a pápa őszentsége?
  2.Mit takar az, hogy „KIÜTÖTTE”?
  bBocs, ha ez másnak triviális:)

  Válasz
 4. Drága Jó Béla Béla!
  Mint aranyos (blog)levente, hetyke blogvitéz 🙂 jelentem – nem érted a lényeget!
  Esszék címszó alá egy hivatkozás került – blog-esszé felkiálltással, miszerint az új MŰFAJ (mármint a blog) műfaji sajátosságai alapján is született már esszé!
  Erre te – nyilvánvaló félreértésből azt írod: a WIKIPEDIA nem színtere az esszéknek, esszék nem valók bele! (De esszét egyetlen blogvitéz sem rakott bele, csupán hivatkozást.)
  Drága aranyos civil Béla Béla! Kérlek, komolyan, ezt gondold újra át!

  Válasz
 5. P.S.
  Látom a „fogáskeresés” gyarló szándékát is, a kis bizonytalan sumákot, a MŰFAJ – e a blog meditációt, s látom, nem merted leírni, csak egy maszatos kérdőjellel sejteted: a blog nem műfaj. (Nem mered direktben megfogalmazni, mert nem tudod – ez csak fogáskeresés, hátha bejön.)
  Hát, kedves civil Béla Béla, az a helyzet, hogy a blog műfaj!

  Válasz
 6. Ugyan már! A Wikipédia – lexikon, és nem irodalmi lap. (Aki ír, érti a műfajokat(?). Esszék nem valók bele, legyenek bármilyen színvonalasak. KovácsÚr a Wkipédia műfaji szabályai szerint járt el, minden sunyi rosszindulat nélkül. Értsétek már meg, blogvitézek: nem kell folyamatosan megsértődni az egész világra.

  Válasz
 7. Közben érdekes fejlemény zajlik két helyen:

  a) Kovács úr helyén a WIKIPEDIA oldalain, ahonnan ezekkel a sorokkal jöttem ki:
  Kedves Barátaim! Mivel az általam, a saját blogomban és a Blogarléc blogban felvetett tartalmi kérdésekkel (tehát a pillangószív címszó alatti anomáliákkal, az esszé címszó alatti törlés hamis indokával NEM foglalkoztok, hanem HELYETTE rajtam keresitek a fogást) valóban nincs értelme itt beszélgetnünk! Üdvözlettel: El Lobo – A farkas
  hu.wikipedia.org/wiki/User_vita:KovacsUr”

  b) http://szolgaltato-blog.hu/honlap-optimalizalas-verseny-es-a-wikipedia/
  Itt megjelent „Anesha” Wikipedia szerkesztő (hölgy?, úr?), akivel ÉRTELMES párbeszéd kezdődött el. Most együtt figyeljük: a Wikipedia vajon kitörli-e a saját, nyilvánosan meghirdetett szerkesztési elveit sértő Linkfelhő linket a PILLANGÓSZÍV oldalon!?

  Válasz
 8. Update.

  Töröltem a linkfelhő linkjét a pillangószív cikkből. Töröltük volna hamarabb is, ha észreveszi valaki, mert csak azt linkeljük be, amiről kell, hogy legyen szócikk, erről meg megegyeztünk, hogy nem lesz (lásd a törlési szavazás eredményét a november 16-án archivált Wikipédia:Szavazás törlésről/Archív_2006.11.16 lapon, valamint — mivel ha egyszer már átment a törlési szavazáson, akkor azonnal törölhető, valahányszor újra felbukkan — a Wikipédia:Azonnali törlés/archív/2006/november lapon kétszer). Egy frissen regisztrált valaki, User:Bhl csempészte a cikkbe a linket, és szócikket is írt róla, mire egy adminunk figyelmeztette, hogy a linkfelhő szócikket kétszer már töröltük.

  Sajnos nem mindig vesszük észre azonnal, ha valami nem odaillő kerül egy szócikkbe, a Budapest XX. kerülete szócikket például egy hónapig díszítette a „Teljes felújításon eset át, Erzsébet kultúrális központja a Csilli. Melyben sok kultúrális programot szervezznek” nyelvi lelemény, de a legtöbb ilyet azért gyorsan kiszűrjük. 🙂

  Az esszés dologba nem szívesen szólnék bele, mert annyira nem értek az irodalomhoz. Kovács úr szerkesztőtársunk egyébként nagyon jó fej, mindent meg lehet beszélni vele, csak most vizsgái lehetnek, mert már vagy egy hete nem nézett be a wikire.

  (Egyébként meg nem te voltál az első, aki fiúnak nézett, de amióta a Wikipédián pasztellszínű aláírásom van egy kis virággal díszítve, azóta egyértelműnek hittem a nemi identitásomat. Bár az is igaz, hogy Gubbubu meg fiú, mégis szívecskékkel írja alá a mondandóját… :D)

  Válasz
 9. ehh, ezért nem szeretek kommenteket írni, mindig ez a hülye invalid security code. Hála a jóistennek a vágólap funkcióért, és vinné el az ördög a spambotokat, amik miatt kell ez a vacak…

  Válasz
 10. Kedves Alensha!
  1) Elnézést kérek tőled, hogy egyszerűen „urak” gyűjtőnév alatt említettem a WIKIPEDIA egyes szerkesztőit!
  2) Megnéztem, valóban kiütöttétek a Pillangószív oldalról a Linkfelhő linket, ezzel bizonyítva – nem a szerkesztők tudtával, beleegyezésével zajlik a „susmus”.
  3) Mellékesen jegyzem meg, erről, az ott fellelhető mondatról:
  „A 2007. január elsejei eredményhirdetés szerint a ?2006 legjobb keresőoptimalizálója? címet a Bognár Stúdió honlapja nyerte el.”
  Nos, ezt a címet nem a honlap viseli, mert honlap nem tud optimalizálni, hanem a honlap készítője!
  4) Újfent bebizonyosodott, ha VAN kommunikáció, akkor normálisan le lehet zárni egy-egy vitát, akkor kompromisszumot lehet kötni egy-egy „alkérdésben”, méghozzá úgy, hogy az érintett felek mindegyike „tisztességében, becsületében sértetlenül”, felhasználható tapasztalatokkal hagyhatja el a terepet.
  5) Ezt a negyedik pontot szíves figyelmébe ajánlom Pécsett, a Kulturális Főváros Programtanács illetékesének is:
  http://ellobo.nolblog.hu/?post_id=17949

  Kedves Alensha!
  Köszönöm bejelentkezésedet, további jó munkát kívánok!

  Válasz
 11. Vissza kell térnem egy pillanatra a fentebb említett 5. pontra:
  Ma láttam, hogy az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 honlapon megjelent egy hír, miszerint a Programtanács által 2006 augusztusában kiírt „Civil Ötletpályázat”, (amelynek menetéről oly’ kitartóan hallgattak a nyilvánosság előtt, semmiféle ösztökélésre nem reagálva, tápot adva mindenféle találgatásnak), szóval most kiírták, hogy „szünetel”!
  Jómagam, korábban, igen haragos írásban tettem szóvá, hogy a Programtanács nevében NÉVTELENÜL küldtek ki értesítéseket, hogy az elektronikus levelekre nem is reagáltak!
  Nos, a mostani szünet-bejelentésen legalább szerepel egy aláírás, csak dátum nincs rajta!
  Jelezném, hogy egy-egy közlemény alá a KÖZZÉTÉTEL időpontját odaírni – szintén európai szokás!
  (Egyébként annak bejelentése, hogy a programtanács megszünt, s más irányítási struktúrában, máshová kerültek a feladatai, nem jelenthet tehermentesítést a múlt időkben és a most is előforduló „érdekes megoldásokra”! Példának okáért január 15-ig kellett volna eredményt hirdetni a kiírás szerint az újabb fordulóban, s nem február 9-én!)
  Egy „BOCSÁNAT” jellegű szóra, azt gondolom, még mindig szükség volna!

  Válasz
 12. Kedves El Lobo!

  Bocsánatot kérek a megkésett válaszért, csak most találtam ide.

  Először is szeretném megköszönni inkognitóm megőrzésére irányuló komoly törekvéseidet. 🙂

  Bosszúra utaló szavaidat nem értem, tudtommal nem ártottál nekem semmit, nem lett volna mit megbosszulnom. Akár jóhiszeműen helyezted el az esszé szócikkben a hivatkozást, akár csak a page rank növelésének érdekében, ahogy én mertem vélelmezni a pillangószíves tevékenységedet követve, a blogbejegyzésed nem illett a cikkbe, nem volt elég jelentős, legalábbis nem találtam erre utaló jeleket (nem említették irodalmi lapok, stb).

  Hogy minek van helye a Wikipédiában és minek nincs, folyamatos vita tárgya, de vannak kialakult szokásaink, szabályaink — ezek közül szaladtál bele egybe. A „blogesszé” egyelőre nem kialakult fogalom; sokan írtak eddig is irodalmi igényű blogbejegyzéseket, de a „blogesszé” szó még nem került be a köztudatba, korai lenne enciklopédiacikkben írni róla.

  Ugyanígy eltávolítjuk például a felvétellel még nem rendelkező iskolazenekarokról szóló cikkeket is, éppen ebben nyilvánul meg a csupa nagybetűs demokratikus ellenőrzés. Nyugodj meg, nem a személyed ellen van kifogásunk.

  Válasz
 13. Kedves KovacsUr!

  1) Őszintén örülök megjelenésednek itt, mert ez azt mutatja, hogy emberek, a köztük lévő nézeteltérések ellenére is tiszteletben tarthatják egymást – tudnak vitatkozni egyes kérdésekről, azaz VAN INFORMÁCIÓÁRAMLÁS!
  Ez sajnos nem mindig jellemző, sőt, hogy ne finomkodjak – ritka! 🙂

  2) Örülök, hogy inkognitód megőrzésében fáradozásom nem volt hiábavaló 🙂

  3) Továbbra is „neccesnek” tartom a Pillangószív oldalon a kimenő linkeket!

  4) Ha elolvasod ott mégegyszer a saját szerkesztői soraidat, majd az esszé címszónál is – majd az én hozzáfűzésemet, akkor megláthatod, hogy igen logikus a felvetésem!

  5) A blog-esszé általad történő megítélésén nem vitatkozom – eredeti érved elfogadhatatlan volt és lekezelő – ezt tettem szóvá.
  Ez a mostani érvelésed valóban ÉRVELÉS – és teljesen mindegy, hogy egyetértek-e vele vagy sem – elfogadom, mert érvelésen alapul.
  Nem minden zseniális ötletet fogadnak el azonnal, sőt, némelyikről kiderül, hogy nem is az 🙂 és ez sajnos rám nézve is igaz!

  6) A demokratikus, KÜLSŐ „ellenőrzésre” mindenhol szükség van! Ha másért nem, hát azért, hogy ne legyen „honlaphízlalda”, haverok-buli-wikipedia jelzővel ellátott a WIKIPEDIA.
  Hogy semmi ne lehessen hitbizomány!

  Válasz

Szólj hozzá!