Golden Blog 2007 – a kiírók felelősségéről

Vérbeli blogger örömmel köszönt minden olyan lehetőséget, amelyet akár a blogoszféra ünnepének is tekinthet(ne), minden versenyt és pályázatot, amely a blogoszférát erősíti. Az elmúlt esztendő pályázatai azonban bizonyos óvatosságra intenek. (Golden Blog, Írónép, Pillangószív, Linkfelhő – a két utóbbi keresőoptimalizáló verseny volt, jelentős blogger jelenléttel.)
A pályázó persze tudomásul veszi, hogy a kiíró elsődleges célja, (jelen esetben ez a HVG), a saját olvasótáborának, internetes befolyásának növelése, és e mellett kell értelmeznünk a „játékot, a versenyt”.
A kiíró különös felelősséggel bír, mert a pályán lévők látják azokat a személyi összefüggéseket, amelyek révén egy adott kör, helyzeténél fogva, jelentős befolyással bír szinte valamennyi versenyre. De a kiírónak tudnia kell, nem csak ő ítél, hanem őt is megítélik. Tehát visszaüt minden „slendriánság”, technikai zűr, előre nem tisztázott lépés.

Az idei Golden Blog máris okoz meglepetést. Kedden közzétettek egy nevezési listát, amely azóta nem frissül. Ez igen látogatott hely, hiszen ki ne volna kíváncsi a nevezettekre, tehát a listára felkerültek hírnévben, linkerőben egyaránt jelentős előnyt élveznek. Aki ért a keresőoptimalizáláshoz, az tudja miről beszélek!
Mindenfajta ötletelés, nem tisztázott szabály (pl. a „verseny-kategóriák” tisztázatlansága), kérdésessé teszi a verseny átláthatóságát.

Szóval az ünnepléshez, a felhőtlen játék biztosításához nagyon felelős magatartás szükségeltetik.

P.S. 2007. jún. 21. 11.50.

Egy olyan listának, melyet közzétettek kedden az addig benevezettekről, az a funkciója, hogy nyomon követhető legyen a közvélemény számára: kik neveztek be az adott időpontig (a mindenkori rápillantás időpontját értve alatta).
Mivel ez a lista nem frissül, ennek a funkciójának nem tesz eleget! Akkor mi a funkciója?

***

SEO-val, keresőoptimalizálással foglalkozó honlapjaink:

“Golden Blog 2007 – a kiírók felelősségéről” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Lobo!

  Megírták, hogy annyi a funkciója, hogy vissza lehessen ellenőrízni az első héten nevezett blogokat.
  Másrészt, ha már előnyről beszélünk:
  1. az első tíz linken kívül más nem került „előnybe”, hiszen igen kevesen néznek át 500 linket
  2. A HVG.hu-nak 6-os PageRankje van. Egy plusz link egy hétig nem biztosít különösebb előnyt.

  Ezek az előnyök semmit nem jelentenek a GB szempontjából, hiszen a zsűri választ és nem a látogatottság dönt.

  És két kiegészítés:
  – én kint vagyok az első listában, kb. 10 látogatóm volt az oldalról egy hét alatt és nem hiszem, hogy a lista miatt (kommenteltem is)
  – ha valakit neveztek az első héten gyorsan, akkor mi a baj azzal, ha ezért előnyt élvez?

  Üdv,
  Amby

  Válasz
 2. Kedves Amby!
  Egy ilyen listának az a funkciója, hogy nyomon követhető legyen a közvélemény számára: kik neveztek be az adott időpontig (a mindenkori rápillantás időpontját értve alatta). Így pl. a „versengők” is ellenőrizhetik, nem történt-e technikai hiba a regisztráláskor, valóban érvényes-e a nevezésük.
  Minden ettől való eltérés esetlegessé teszi a dolgot és esetleg bizalmatlanságot szül!
  Ugyanis tetszőlegessé lesz. Első három napban jelentkezettek, első öt napban jelentkezettek? Ez így nem működik jól és megnyugtatóan.

  Ráadásul, hogy a tizenkilencedikén közzétett lista nem frissül tovább, csak a nev. hatidő lejárta után(!), az számomra egy huszadikai hsz.-ből derült ott ki, és nem ELŐZETES bejelentésből!!!

  Én például ezt írtam be a naplómba a nevezésem elküldésekor 19-én (emlékezve kicsit az elmúlt esztendő pályázataira):
  Ha nekem is lesz ott tisztességgel linkem, nem átnevezve, nem eltévesztve, nem visszatartva, nem nyögve-eldugva – hanem rendesen, tisztességesen, szó nélkül, ahogy az normális helytől elvárható – szóval akkor ? akkor lesz linkem.
  Szóval most majd látni fogjuk: minden kétséget kizáró módon, talpig úriemberesen, gyorsan, hibátlanul kikerül a három blogom linkje. Mert ebben biztos vagyok! Miért is ne lennék az?

  Szóval ezt írtam a naplómba, megnézheted!

  Válasz
 3. P.S.
  És nincs kinn linkem, se azoké a bloggerbarátaimé, akiket beneveztem.
  Szóval így születnek a félreértések.

  Válasz
 4. Kedves Amby!
  1) Hogy a keresőoptimalizálásra milyen hatása van egy 6-os PageRank értékű oldalról kapott linknek, akár rákattintanak arra a linkre, akár nem, azt e helyütt hadd ne fejtsem ki.
  2) Kevés olyan versenyről tudok, ahol a versenyzők egy csoportját egy hétig „előnyben” részesítik, „járatják a nevüket”, megismerhetővé teszik őket, stb.
  3) Mindazonáltal a puding próbája az evés: most majd kiderül, hogy mindenki nevezése beérkezett-e, bírta-e a szerver a nevezési rohamot. Ugyanis azzal, hogy ez a nevezési határidő lejárta UTÁN fog kiderülni, necces helyzet is kialakulhat.
  De remélem, nem lesz gond, és nem az általam felvetett jelenség miatt lesz „híres” a Golden Blog 2007.

  Válasz
 5. Hali,

  én úgy érzem, hogy csak elbeszélünk egymás mellett, s bár olvastam a reagálásaidat, ezért nem nagyon tudok mit mondani neked. De illetlenségnek tartom nem válaszolni, így valamit már pötyögök 🙂

  „időközi híradás”, írta a HVG a listára. Funkciója betöltve ezzel. Azt értem, hogy Te és bizonyára sokan mások mást szeretnétek, de ez nem a lista betöltetlen funkciója, hanem igény (javaslat) egy jobb listára. Az egyetlen tehát, amit nem értek, hogy miért a listát szídják sokan, miért nem a HVG-t győzködték, hogy csinálja automatikusra, vagy legalább csinált volna még egy frissítést 22-e reggelén.
  (Persze én benne voltam a listában – elírva is -, így kevésbé érzem a súlyát.)

  Én csak játéknak fogom fel az egészet, hiszen nem lehet két blogot objektív mértékkel összehasonlítani. Nem értem kinek jó ennyit stresszelni valamin, amire ebben a két-négy-hat hétben már semmi különösebb ráhatást nem gyakorolhatunk. Hogy tiszta legyen a kép: nekem ez az első GB játékom, így hiányzik a megfelelő negatív tapasztalatom, ami alapján én is feltételezhetném, hogy „a HVG-sek már megint rosszul csinálják”. Ez van.

  Üdv,
  Amby

  Ui.: PageRank ügyben visszavonulót fújnék (elszaladok bátran :-), mert a saját domainre más hatással lehet, amit Te jobban tudsz úgyis 😉

  Válasz
 6. Kedves Amby!
  Nem beszélünk el egymás mellett, csupán másként fogjuk fel a dolgokat.
  Ennek két oka van:
  a) vannak emberek, akiknek a játék is komoly – és áttételesen értve – a humorban nem ismernek tréfát!
  b) vannak bloggerek, akiknek sokkal fontosabb a net, esetleg a neten és netből élnek – náluk más súlya van a dolgoknak.
  A kiírók is a netből élnek, tudniok kell, minek milyen következménye van. Nem feltételezem, de az érdekes lehetőség: ha felszínesen megy valami, akkor a Golden Blog „játék” jellege domborodik, (amúgy pedig komoly dolog – legalábbis a kiírók egzisztenciája miatt).
  Ha nem komoly, akkor a kiírásban annak kéne szerepelnie: csak hülyéskedünk!
  De a kiírásban nem ez van…

  Amúgy pedig nagyon sok sikert neked! (Azon pedig, mint régi motoros mondom, ne lepődj meg, ha elírták a neved (mint írod), mert ez csak játék, amelyben a te neved elírása nem egy tétel, nem abból jönnek a milliók! 🙂  )

  Válasz
 7. A korrektség megkívánja, hogy amikor most, a frissen közzétett végleges listát megnéztem, hogy minden általam nevezett blog rajta van-e, elmondjam: igen.

  Válasz
 8. A korrektség azt is megkívánja, hogy elmondjam: egyik szatelit blogom, a Golden Blog 2007 versenyben, az El Lobo – A farkas * gerillamarketing elnevezésű, az Üzleti blog kategóriában bekerült az első tízbe!

  Válasz
 9. szerintem nincs sok ereje egy nulla pagerankos aloldalon 300 link között elhelyezkedő egy darabnak, mert ilyen sok linket a google nem kedvel egy kupacban.

  Válasz
 10. Kedves Human!
  Abban igazad van, hogy egy ilyen link ereje önmagában nem világokat rengető. De a kicsit is becsülni kell, mert éles „versenyhelyzetben” egy-egy kis nüansz is dönthet.
  Márpedig jómagam folyamatos versenyhelyzetben dolgozom!

  Köszönöm az észrevételed, üdv:
  El Lobo – A farkas

  P.S.
  Most látom, hogy te magad is a HVG, egy sok hozzászólásos oldaláról jöttél! Azaz a link „másodlagos hatása” : a látogató!

  Válasz

Szólj hozzá!