Ízisz néha meglebbenti fátylát

Vendégposzt by Myrtille.
Nem könnyű ám a dolgom, hiszen pénteken elkezdődött a karneváli időszámítás, amikor visszazuhantunk kétezer évet, Ízisz tiszteletére.
1961-ben kezdődött, amikor a kétezer éves város elkezdte megünnepelni magát. Annyit tudtam, mert mire idekerültem már nem voll karnevál, hogy „benne lenni jó”. A város Íziszé, és jótékonyan védi kincseit továbbra is, és fátylát nem lebbenti fel mindenkinek, azért meg kell kűzdeni, jobbá kell válni.

Ízisz és a karneválok

A régi karneválok fénypontja a Varázsfuvola előadás volt, az Izisz szentély adott otthont. Amikor valaki megfogta a kezemet, és elhozott ide, jó hely lesz-e majd ez nekem, akkor első amit megmutatott a városból, az Ízisz szentélye volt. Kétezer éves a város, 2000-ben újra játszani kezdtünk. Először csak magunknak, és évről-évre jobb lett.

Mindenféle legeket emlegetnek, de ezt látni kell. Elhamarkodtam én lelkesedésemben ezt az ígéretemet, mert annyi mindent kéne írnom, és nem tudom eldönteni mi is legyen az az egy amiről mégis.

Arról, hogy nem tudunk építeni semmit, hogy ne legyen régészeti feltárás belőle? Hogy a Fő teret ki kéne bontani és üveg alá tenni, hogy mindenki lássa, egy olyan városban jár, amelyik egyedülálló? Hogy az egyetlen a Kárpát-medencében amelyik kétezer éve folyamatosan lakott?

Savaria – Szombathely: örök élet

Hogy ez az a város amelyet Kr. u. 50 körül Claudius császár alapított és megkapta a colonia rangot, és a Colonia Claudia Savariensum nevet?

A karneválról kéne írnom persze, talán egyről, mert már mindent megírtam, a hangulatról. Az ideit elmosta az eső, azt mondják, de ez nem így van. Most is volt, csak esett.

Egy éve a jó sorsunk úgy hozta, hogy akkora tömeg volt a tér sarkán, hogy bedugultunk. Mi és az Artistica Anam Cara, akik fantasztikusak. Nem tudtak továbbmenni, mi sem. Akkor elkezdtek dobolni, táncolni, előkerült  társzekerükből a sör, és már azt vettük csak észre, iszunk velük és táncolunk és nem érdekli őket semmi más, buli van.

Találtam egy filmet, ezért róluk írok, mert most a szakadó esőben is szórakoztatták és melegítették a fázós karneválozókat. Mert kit érdekel az időjárás karnevál idején.

A vendégblogger vezérblogja: Myrtille Sörkert

“Ízisz néha meglebbenti fátylát” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Kedves Myrtille Bloggertündér, Manóka lánya!
  Köszönöm az újabb posztot, nálam talán egyedül neked van külön címkéd, így Szombathely komoly hely eme blogban. Hiába na, a régi római városok…

  Válasz
 2. Kedves Myrtille!
  Te biztos vagy abban, hogy Sabaria az egyetlen, kétezer éve folyamatosan lakott magyarországi város?
  Ugyanis én egy Sopianae nevű helyet ebbe a csoportba mégiscsak beneveznék!

  Válasz
 3. Sziasztok!
  Myrtille kedves! A „persze” mire vonatkozott?
  Mindenesetre gondoltam a kocsmádra, íme:
  Sörkert

  Válasz
 4. Voltam nálad irigykedni a szombathelyi milliárdok miatt 🙂
  De szép lesz az Iseum, ahogy látom a terveken.

  Válasz

Szólj hozzá!