Miért nevezik bloggernek Tomcat-et a hírekben?

Mitől blogger a blogger?

Képzeljük el, ahogy a hírek slendrián szerkesztőinek jóvoltából elhangzana minden rendű és rangú frekvencián:
„A Tisztelt Házban Szili Katalin honlaptulajdonos megadta a szót a Gyurcsány nevű bloggernek, aki odaszólt egy jó erőset Fodor blogger társának!”
Miért is ne lehetne így, amikor a hírekben mindenféle utcai lökdösődés alkalmával Tomcat blogger nevétől hangos a magyar média?!

Jelezném ennek kapcsán, hogy az utcai lökdösődés nem áll kapcsolatban a blog műfajával, hanem az tipikusan offline cselekmény, mint például a tojásdobálás és a verekedés is az. Tehát, ha valaki az utcán köpköd, azt utcai köpködőnek szokás nevezni, mégha blogot is vezet amúgy.
Miként a parlamenti képviselőt is képviselőnek nevezik a parlamentben, mégha látott is már blogot!

Javaslom tehát, hogy bloggernek blogok kapcsán neveztessenek meg bloggerek, utcai zavargások alkalmával pedig zavargóként lehetne megnevezni valamennyi résztvevőt, függetlenül attól, hogy milyen kapcsolatban áll az Internettel, ha egyáltalán…

Tomcat blogger és a magyar média útján

Ha a Tomcat-szindróma tovább gyűrűzik a magyar médiában, hamarosan ilyenekké lesznek a hírek:
– Kiss Dezső Chello-előfizető motorkerékpárjával, a piros jelzést figyelmen kívül hagyva, elütötte Nagy Árpád T-Online gyalogos előfizetőt! Az iWiWen gyakran pásztázó rendőrjárőr intézkedés közben a levegőbe lőtt! Fent, egy épület ácsolatán javítást végző, internet-előfizetéssel nem rendelkező munkás, Németh Elek haslövést kapott. A riasztásra mentővel kiérkező Bigyula János blogger mindenkit ellátott.
Kedves hallgatóink, nézőink – ez volt a hírek!

Még egy kis média:

Hazugság és őszinteség a tv-ben

A blog médiaereje, CGM és más ínyencségek

“Miért nevezik bloggernek Tomcat-et a hírekben?” bejegyzéshez 34 hozzászólás

 1. Na igen, ott kezdődik, hogy teljes a fogalmi káosz, a tojádobáló a szabad véleménynyilvánítás hőse, t-izé meg blogger. Pólóárusnak is szokták titulálni, ami szintén nem helytálló, amikor valaki épp zavargó/huligán.

  Válasz
 2. Kedves Tomcat!
  Itt megillet téged a vendégjog, így most csak tényszerűen annyit – egymás reciprokai vagyunk!
  De olvasottság tekintetében aligha ez a helyzet.
  Más: a reakcióidőd a nevedre a neten, viszonylag gyors. (Google Alert?).

  Hanem a lényeg: a blogger elnevezés bloggal, annak tartalmával „vívható ki”, – távolugrással, utcai balhéval és más ilyesmivel NEM!

  Tehát amikor távolugró versenyen érsz el eredményt, akkor távolugró vagy, ha balhét csapsz köztéren, akkor pedig utcai rendzavaró – nem pedig blogger!
  Az is baj, hogy azzal, hogy téged mindenkor bloggernek titulálnak, a köztudatba szépen beleépül, hogy bloggernek lenni az olyan utcai balhés életforma!
  A blog és a blogger más!
  Ha veled azonosítják a bloggert, akkor hová lesz a teremtés, az alkotás, az építés szépsége a köztudatból?

  Válasz
 3. Nem olvasom ezt a blogot, fogalmam se volt róla, hogy létezik, de néha rákeresek a miner.hu-n magamra, és megnézem, ki mit fröcsög.

  Légy szíves, mondj egy utcai balhét, amelyben én tevékenyen részt vettem! Tehát követ dobáltam, vagy ilyesmire szervezkedtem, molotovot gyártottam, embereket vertem.

  Blogger pedig azért bátorkodom lenni, mert Magyarországon az én blogomat olvassák a legtöbben. Momentán napi 13-20 ezer között. Ha parancsolod, megosztom veled a Google Analytics accountomat. Egyébként hülyeségeket beszélsz, senki sem hiszi, hogy a blogger csakis én vagyok. Mindenki tudja, hogy nem, aki meg 2008-ban még nem ismeri ezt a szót, az úgyis életképtelen.

  Válasz
 4. egyik szemem sír, a másik meg nevet – vagy fordítva ?

  TomCat, a blogger saját magáért bejelentkezik egy – „Mi az, kolléga, fáj, hogy téged a kutya se olvas? :)” oldalra.
  Jó irigykedni, hogy napi 13-20ezer között olvassák. És jó lenne tudni, hogy a látogatottságot nem az növeli, hogy neve mindig felmerül minden nagyobb balhénál, utcai zavargásnál.
  Nem tudom. Engem még soha nem ütöttek pofon, nem vertek meg (és viszont sem) a legvérmesebb ormánsági kocsmában sem.
  Na, ja ! 200-nál nem is olvasnak többen… 🙂

  Válasz
 5. Most mit akarsz bebizonyítani, mint ravasz farkas? Hogy néha megnézem, mit írnak rólam? Igen, meg szoktam. Ez minden bizonnyal olyan jellemhiba, ami miatt „jobb, ha magamba nézek”, esetleg „szánalmas” is vagyok, ugye?

  Ami az olvasottságomat illeti, már akkor is ezrekben volt mérhető, amikor először lenácizott valamelyik ostoba libbant. Nem kellett ahhoz sok, elég volt nekik, nektek, hogy nem álltam be a természetellenes mocsoknak csápoló birkatáborba. Nem voltam „celeb”, nem voltak még zavargások sem, amiben állítólag részt vettem (egyébként nem vettem részt egyben sem, de most nem csatolok ide egy köbméter bírósági iratot). Nektek egyszerűen az kell, hogy lehessen félni valakitől, és persze mozgósítani is ködös ideák és magasztos forradalmi összefogás jegyében. Most éppen ellenem.

  Válasz
 6. Nagyjából két nappal ezelőtt e-Vita blogjában tüntél fel Tomcat, ott is a „nevedre” mentél oda, s szépen bejegyezted: egy „baloldali” rendezvényre csupán azért nem mentél el, mert későn szereztél róla tudomást, s így nem tudtál beszerezni lőszert!
  Ebből két következtetést is leszűrhetünk:

  a) nem vagy elégedett még a „népszerűségeddel”, amit gondosan figyelsz, s látogatásaiddal (a nevedre élezve) növelni igyekszel. Nincs ezzel gond, színtiszta bloggermarketing.

  b) a lőszer emlegetésével bizony rájátszol vad híredre, amelyet a butaságában készséges média felkínál neked, s táplál rendületlenül. Okos vagy, ha bölcs nem is!
  De akkor mit mondjunk a hírszerkesztőkről?

  Válasz
 7. Ez a poszt itt egy jelenségről szól. Arról, hogy a magyar újságírói kar miként „teremt” hőst, miként terít utat egy magatártás megerősítéséhez – amelyre egy Tomcat nevű ember rá is lépett, méghozzá tudatosan.
  Hogy a recept mennyire müködik, mi sem bizonyítja jobban, minthogy már egy GÉP is, a Google reklámkiosztó automatája a posztban elhelyezett reklámhelyre a Hermann Göring élete c. könyvet sorolta be!
  Úgy kell neked Tomcat, emlegess csak lőszert, természetellenes mocskot emberekre vonatkozóan!
  Kis magyar göringecskét csináltál magadból – láthatod.

  De mindennek semmi köze a bloghoz!

  Én erről beszélek, de te csupán magadról meg a látogatottságodról hinted a szót…

  Válasz
 8. Göringecskét? Miért, talán repülőt vezetek? El vagy te tévedve, szűkagyú nácizó „békéstöbbséges” barátom! Rólam azért van szó a médiában, mert sokan figyelnek rám, és sokakat érdekel, amit csinálok. Ez ilyen egyszerű. Nem milliárdokért vettem magamnak médiafigyelmet, mint egyesek. A társadalom kútmérgezőit agyonlőni egyébként ősi szokás, csak az utóbbi húsz-harminc évben van ellene hiszti – éppen a kútmérgezők részéről.

  Válasz
 9. Ki kell, hogy ábrándítsalak. Én is itt vagyok, oda megyek, ahová akarok, és nem oda, ahová szeretnéd. Különben még senkinek sem vágtam fel a hasát, és az itt elhangzottakkal szemben soha nem követtem el erőszakos bűncselekményt (de másmilyet sem).

  Vicces, ahogy a pár éve még kizárólagos „szánalmasozást” napjainkra felváltotta a hányásra való hivatkozás minden esetben, amikor egy libbant nem volt képes megmagyarázni, hogy mi baja van valamivel vagy valakivel.

  Válasz
 10. Ja, Hasfelmetsző Jack blogját is biztos sokan olvasták volna, attól még lehánynivaló lett volna.
  Remélem nem sűrűn látogat ide t-izé.

  Válasz
 11. Mintha két nyelved volna Tomcat:
  – az egyikkel a törvények tiszteletéről kevered a szót (kétszer is előjön fentebb a derék polgár ismérve – „soha nem követtem el erőszakos bűncselekményt”; „nem vettem részt egyben sem” -mondod a zavargásokról)
  – a másik nyelveddel meg indulatot köpsz a világra, féktelen gyűlöletet: „A társadalom kútmérgezőit agyonlőni egyébként ősi szokás”; a linked „bombagyár” feliratot rejt magán…

  Különös, ellenséges világ borul rád, szűkagyú, ostoba libbantok lebbennek benne szerteszét, kútmérgezők, természetellenes mocskok, mifenék…

  Ez volna a huszonegyedik századi, modern, nyugatos világ? Vagy ez a magyar ősiség hagyatéka, világképe itt?

  De vissza a lényegre: ha nem a blogoddal kapcsolatban szerepelsz, akkor nem jár a blogger titulus neked!

  Válasz
 12. Vajon, kedves Farkas, ha nem a média hülyeségéről szólna ez a bejegyzésed, hanem valóban Tomcat-ről, milyen reakciót váltott volna ki? 🙂

  Válasz
 13. Kedves Bloggerek!
  Elhűlve látom, hogy a Google gép a jól bevált „göringes” hirdetést média álláshelyek ismertetőjére cserélte. Lehet, hogy Tomcat is hírszerkesztő lett valahol?

  Válasz
 14. Lobo, ha bloglaborodban ilyen t-anyagokkal kísérletezel, tedd ki a veszélyes üzem táblát. Ugyanis rendkívül káros-agresszív az alapanyagod. Szerintem védőfelszerelés (rohamrendőri) szükséges minimum! Ez az ő szakterületük. Normál embernek ezzel nincs dolga, nincs tárgyalási alap, részemről terrorszakértőkhöz és rohamrendőrökhöz tartózónak gondolom.

  Válasz
 15. Kedves Kaktuszka!
  Tegnap este egy szociológus és egy pszichológus ismerősöm hívott fel és mindkettő jelezte, ez az ő szakterülete. Rohamrendőrökről szó sem volt a részükről.
  Most itt állok zavartan, hogy egy kis hírszerkesztési témájú blogbejegyzés hány szakterületet is érint és melyeket. Én azt hittem, ez zsurnalisztikai kérdés és blogászati ügy. Szolgálatos rendőrnek meg jobb, ha nincs dolga ilyen ügyekben.

  Válasz
 16. Kedves Farkas!
  Szerintem teljesen igazad van, amikor a „címhasználatról” beszélsz. Mindenkit az adott szituációnak megfelelően nevezzenek meg, legyen az blogger, utcai garázdálkodó, képviselő, szenátor, mittoménmi. Mondjuk, az is OK, ha a úgy mondják a hírekben, hogy „XY, aki egyébként blogger, képviselő, stb. ezt csinált, azt csinált”, de vannak olyan helyzetek, amikor az adott személyhez állandó jelző tartozik. A Te példád is ilyen szerintem. Ha már a média annyira lökött, hogy ingyen reklámot csinál bizonyos esetekben, ám legyen. TC-hez annyira hozzánőtt a „blogger” jelző, hogy ha abbahagyná a blogolást, szerintem „ex-blogger”-ként emlegetnék… 🙂

  Válasz
 17. Kedves El Lobo,
  igen én is az általad említett szakterültekhez szoktam utalni (magamban vagy hangosan) a szóban forgó példát, ill. a hasonlókat. De az utóbbi idők eseményei alapján már őket is kevésnek tartom.

  Válasz
 18. Kedves Farkas!

  Ha már itt tartunk: kiváncsi lennék a véleményedre a Népszabadságban a mai napon címlapon megjelent – és a következő oldalon folytatódó – cikkel kapcsolatban, amelyben írnak egy újabb blog megjelenéséről.
  Már csak azért is vagyok kíváncsi, mert, mint azt tudjuk, Te reklámokkal is foglalkozol, ugye…
  Előre is köszi.

  Válasz
 19. Csak segítségül, a releváns cikkek címei (nyomtatott változatban):
  Címlapon: „Macskakővel és ellene”
  2. oldalon már külön kéthasábos cikk foglalkozik a témával: „Nácivadászok szövetsége: Harcra fel!” címmel.
  Nem tudom, de gondolom, hogy onlány is megtalálhatóak ezek a cikkek.

  Válasz
 20. Kedves Tajhamer!
  Remélem, online is olvasható a Népszabós cikk, mert újságoshoz ma végképp nem tudnék elmenni. (Szabira készülődöm, s hogy elmehessek, éjjel-nappal robotolok. Láthatod, még a blogbejegyzéseim sűrűsége helyett is azok ritkaságáról beszélhetünk.)
  Szóval egy kis türelmedet kérem, s persze, hogy megnézem – köszönöm látatlanban is, hogy felhívtad rá a figyelmem.

  Válasz
 21. Hát, kedves Tajhamer, elolvastam!
  Egyetlen örömhír ebben a két cikkben az, hogy a Magyar Nácivadász Szövetségnek honlapja van és nem blogja, így nem lehet majd egy későbbi időpontban azt mondani, amikor sebesültek, ne adj Isten holtak hevernek egy-egy önbíráskodáson alapuló utcai csetepaté után az utcán, hogy kitört a BLOGGERHÁBORÚ! Mert mindennek semmi köze a bloghoz! (Hiszen a nácivadászoknak HONLAPJA van.)
  Egyébként feltételezem, hogy minden résztvevő sereglet rendelkezik mobiltelefonnal, s így akár a mobilosok háborújának is lehetne nevezni majd azt, ami jő!
  A Népszabó cikkéből nem nagyon érzem ki az aggodalmat a fentiek miatt, mondhatnám tárgyszerűen adja meg a honlapok elérhetőségét is, kvázi kiegyenlítve az eddigi egyoldalú ismereteinket.
  Konkrét kérdésedre így azt válaszolhatom, kicsit tényleg van reklámíze a dolognak, nagyon távolról persze, nem direkten.
  Mondhatnánk – most kiegyenlítve a pálya, de engem nem hagy nyugodni a szardíj, vagy sikerdíj, vagy hogy is nevezték, ami azt a százezer forintot jelenti, amely annak jár, aki egy vödör matériával tisztelné meg Tomcat kobakját.
  Szemet szemért, szart szarért játék kezdődhet a demokráciában – amelynek keretei között én mégiscsak a most még pipogyának tetsző demokratikus intézményeket tisztelném meg egy vödörnyi elégedetlenséggel (nem szarral – a szarnak annyiban van csak szerepe itt, hogy az intézmények teljesítménye tűnik olykor a fent nevezett matériához hasonlatosnak)!
  Gyorsabb ügymenet, határozottabb kiállás a köz normái iránt, ilyesmi felé inkább hajlanék, mint másfelé.
  Ami a netet illeti: közröhej, hogy pl. márc. 15-én az én blogomban kutakodik titokszolga, de oly’ bután, hogy IP-jét, monogramját tudom, miközben hőzöngő pasasok a netről intézik ránk a frászt, mozgatnak büntelenül kukagyújtogatókat, szerveznek robbantást!
  Tessenek felnőni a feladathoz!

  Válasz
 22. nacivadasz.blogspot.com
  Ha ez nem blogcím, és az írások nem blogpostok, akkor mi/mik? Vagy megalkottuk most a „blogalapú honlapot” ill. annak fogalmát? Mert ez így tényleg elég érdekes…
  Egyébként engem kifejezetten felháborít, hogy egy országos terjesztésű napilap címlapján egy olyan írással találkozok, amely bármilyen radikális bloggal/honlappal foglalkozik. Főleg akkor, amikor a gazdák blokádjáról valamelyik utolsó oldal alján néhány soros tudósítást találunk… Ja, hogy az nem kelt akkora érdeklődést?!
  Az eddigi egyoldalú ismereteinkről: szerinted a hazai aktív netezők közül hányan nem tudtak a különböző radikális honlapokról?
  Ahogy anyukám mondja: „Értem én, csak fel nem foghatom, fiam”.

  Válasz
 23. Igazad van, ez blogcím, valószínüleg a cikkben szereplő valamelyik honlap vitte félre a figyelmemet.
  Hiába na, ezek a mobiltelefonosok nyitnak honlapot, blogot is vegyesen – úgy látszik! 🙂
  Megismétlem: a (köztörvényes) szélsőségesek ellen az államnak vannak a legvastagabb feladatai, amelyek határozott intézkedéseit jól egészíthetik ki a BÉKÉS civil mozgalmak!

  Válasz
 24. Kedves Cippo!
  Hogyne volna, de az automobilom éppen útra kész, s ez itt az utolsó pillantásom a netre – hív a tenger.
  Ám ha megjövök – jövök!

  Válasz
 25. Azért kiváncsi lennék, hogy minek tartja magát ez a tomcat, ha nem huligánnak, utcai balhézonak stb. ???
  Tán azt is tagadja, hogy rasszista, neonáci??? Mert hát zsidózik össze vissza!
  De egyszer azok az idők is elmúlnak, mikor meghívják minden áldott héten a TV-be. tomcat nem több, mint egy felbújtó, aki valószínűleg az iskolából is kibukott (a sok baromságból, amit összehord, csak erre lehet következtetni), gondolom az anyja nyakán élősködik, munkanélküli és ő is azzal a sok naplopóval töltötte az idejét még anno a Kossuth téren, míg a többi ember dolgozott. Rákattant az internetre és megtalálta hasonszőrű társait, akik a könyvtárat és ott található hiteles történelmi, politikai, gazdasági könyveket hírből sem ismerik. De ezek csak feltevések…
  De az tény, hogy mérgezi az emberiséget és lesz valaki, aki végleg elsöpri (már több fórumon vérdíjat tűztek ki a fejére).
  Ugyan mit menőzik, h ennyi ember olvassa? Csak meg kell nézni a felvételeket, amik a retardált felvonulásaikról készülnek és már is látja az ember, hogy csak a legcsökevényesebb agyú emberek agyát tudja beoltani! És ilyenkor örülök, h ő nincs azok között, akik értelmes módon próbálnak problémákat megoldani.

  egyébként is…miféle név ez, hogy „tomcat”?…..ugyan már, hát Garfield férfiasabb!…de ha az F-14-es vadászgépről akarta magát elnevezni, akkor is körberöhögöm!…

  Válasz
 26. Köszönet EL LOBO. A jelenség kb. azóta cseszi a csőrömet, amióta először hallottam „tomcat, a blogger” kifejezést. Kikérem a bloggertársadalom nevében- ezt gondoltam. Épp elég tudatlan van így is, aki a blogolókat valami földöntúli idiótának képzeli. Tomcat pedig úgy van beállítva ezzel, mintha valamilyen szinten képviselné ezt a réteget. A blogger. Remek. Ezek után egy mezei nemíró meghallja, hogy blogol a szomszédja, símán általánosít. Fuj.

  Válasz
 27. Hogy valamennyire „lezárjam” e bejegyzést:
  1) nem mindenki író, aki ír, s nem mindenki blogger, akinek blogja van!
  2) rombolni, gyűlöletet szítani könnyű, ám építeni, értelmes konfliktusokat éleszteni és azokat minden fél számára haszonnal lezárni – nehéz!
  3) negatív hőst és negatív mintát teremteni a médiában könnyű, de felelős, az „érdekességen túlmutató” folyamatokat bemutatni – nehéz.
  4) Amúgy pedig minden ember egyenlő! – lehet, hogy erről már többen, korábban is hallottak valamit.

  Válasz
 28. Kíváncsi lennék, hogy abból a 13-tizenakárhány ezer napi látogatóból mennyi jön a balhé meg a hírverés miatt, meg azért, mert mindenhol felmerült ennek az unatkozó majomnak a neve..
  Mert azt kötve hiszem, hogy bárkit is érdekel egy noname ismeretlen emberrel kapcsolatban az x+1-edik pereskedés, meg hogy megint meg akartak verni a cigányok, meg hogy a kutyád mikor távozott közülünk, meg ilyesmik.

  Válasz

Szólj hozzá!