Blog szociográfia: pécsiek Balatonfenyvesen

A Balaton és a nép

Amikor Balatonfenyvesen bárhol körbepillant az ember a tó partján, reprezentatív mennyiségű mintában látja – az amúgy szörnyű hőségben lihegő -, fürdőruhára vetkezett népet, s a figyelmes szemlélőben azonnal megfogan a gondolat: nem szeretne Magyarországon egészségügyi biztosító lenni!
De ez a dolgozat most mégsem a hastáji hurkákról, az epék, a májak és a vesék állapotáról szólana itt ? hanem a majdnem teljes egységben a különbözőségek felfedezéséről, az egyediség megmarkolászásáról vallana valamennyit.

Újságostand előtti szociográfia

Nézzük csak az újságos stand előtt azt a pocakos urat: a Zalai Hírlap kiválasztása máris elárulja, mely vidékről is furakodott idáig a hőség elől, s az otthoni lap mellé vásárolt Magyar Nemzet nem hagyja titokban politikai orientációját sem!
Vagy ott az a cingár pasas, a nép állagától jelentősen elütő küllemmel, a befelé álló bokák a strandpapucs elnyűtt síkja felett elárulják a bokasüllyedése (lúdtalpa) iszonyú mértékét, (ám őszülő szakálla mégis szimpatikussá teszi valamelyest). Új Dunántúli Naplót vesz (a lakhelye feltehetően Pécs), Népszabadságot emel ki mellé, aztán az ÉS-ért nyúl, és nyilvánvalóan házas lehet, mert egy női magazint is hozzápakol az eddigiekhez! Valószínű, hogy az asszonyával eltöltött már néhány évtizedet, mert ha nem így lenne, a női újsággal kezdte volna a lapvásárlást, s a frissen szerzett kedvesre gondolva a fürdőnadrágja rejtette kis dudor ? szemlátomást hízott volna valamennyit!

Kié a nyaraló?

Ha követnénk e fura figurát, hamar kiderülne, hogy a hatvanas években épült típus-nyaraló, amelyben e héten leend, nem az övé, mivel az imént már szóban volt nője a kornyadozó virágokat, némi locsolással csupán most, a végső stádiumban próbálja megmenteni.
Amúgy a szomszéd nyaralók hűs homályából is gyakorta bújik elő egy-egy pécsi illetőségű személy ? sejtetve, ide költözött a távoli város, menekülve a negyven fokok ismétlődő rohama elől.
Egyébként Fenyves és Fonyód szinte baranyai településnek számít, a Kádár fémjelezte korszak idején foglalták el a rohamozó, tehetősebb pécsi és baranyai családok. Sőt, a hetvenes években aligha számított egy-egy vállalat értékelhetőnek, ha a dolgozói számára nem épített vagy bérelt itt valaminő nyaralóhelyet. (Amelyet mára persze, már eladott.)
Amúgy Balatonfenyves neve telitalálat. A langymeleggé „hevült” tó valóban itt található, s fenyő is rengeteg hullatja a tobozát errefelé.  Bár a településnév erről nem beszél, mókusban is gazdag a vidék. Ezek a fürge kis élőlények okosak és szépek – olykor több örömmel kecsegtet a bámulásuk, mintha az embereken legeltetnénk a pillantásunk. Persze azért akad kivétel is! 🙂

P.S.
Ezt a posztot Fonyód-Bélatelepen, a Camping előtti Internet Sörözőben, Molnár László újdonsült netbarátom web-birodalmában tettem fel! A wifije gyors.

“Blog szociográfia: pécsiek Balatonfenyvesen” bejegyzéshez 12 hozzászólás

  1. Aztán nehogy napszúrást kapj, amikor a matracról legelteted a szemed a monokinis csajokon! 🙂 Velük bezzeg kötnél biztosítást… 🙂

    Válasz
  2. Hahóóóóó!
    Kedves Bédéká!
    A sörügy tisztázódott, méghozzá lám, első kézből! 🙂

    Kedves Kaktuszka!
    Most adtál egy tippet az amúgyis „vérszomjas” biztosítótársaságoknak:
    kebelbiztosítás! Ezt is csak azért nem vezetik be, mert az összes ügynökük víz mellett ügyködne a nyári napokon – s csak ez a biztosítási fajta „menne”, a többi kárára 🙂
    Egyébként a külföldiek számának brutális csökkenésével a monokinizés divatja múlóban, alig látni fedetlen kebleket!
    Prűdek vagyunk, vagy mi…

    Molnár Laci hsz.-ére nem reagálok, megint itt ülök nála, mivel a Nokia 6260-asom és a laptopom nem hajlandó Bluetooth-on PGSM netre állni.

    Válasz
  3. Megjöttünk, Kedves Morvax!

    A puszi jól jött, köszi! Az asszonynak ezt a részt itt nem mutatom meg! 🙂

    Válasz
  4. A Balaton körüli nyaraló területek közül sok köthető valamely régióhoz nagyobb településhez. Ábrahámhegy gyakorlatilag Jurisics utódainak (Kőszeg) felüdülő helye. A veszprémiek Füred környékén parcelláztak, a szekesfehérváriak pedig Akarattyán.

    Válasz
  5. Így van, kedves Macati, mindenkinek jár(t) egy kis Balaton! A budapestieknek még autópályát is építettek, hogy az északi partot ill. Siófokot birtokba vehessék.
    Keszthely értelemszerűen inkább a zalaiaké, bár ezek a jó zalaiak, kanizsaiak, egerszegiek mennek ám lenek is, fönek is!

    Válasz
  6. Üdv!
    Az Internet Söröző kitétel nem azt jelentette ám, hogy ittam, mint a kefekötő, s megcsaltam volna a Myrtille Sörkertet, amelynek virtuális sörénél nincs is jobb kerek e világon!
    Csak Internetre kapcsolódtam ott 🙂 pl., hogy lássam, bírsz-e az unokáiddal! (Úgy láttam: nem nagyon 😀 )

    Válasz

Szólj hozzá!