Blogüsszeia avagy Kedves Naplóm!

Mottó:
„Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott
s hosszan hányódott, földúlván szentfalu Tróját,
sok nép városait, s eszejárását kitanulta,
s tengeren is sok erős gyötrelmet tűrt a szivében…”
Homérosz: Odüsszeia

2007. október kilencedikén Pécsett blogünnepre készülődünk, s most nyitott nettel és nyitott könyvekkel a kezemben próbálom megkísérteni a lehetetlent – ha megkérdeznék, mi is az a blog, ne csak habogjak vagy szürke, semmitmondó lexikonfelmondással feleljek a kérdezőnek.
Én, Pargosz büszke polgára, aki bármikor képes egy párhuzamos világ megteremtésére, aki szárnyas farkasként bebarangoltam a ma még ismeretlen tájakat is – most itt állok csüngő szárnnyal – mi is az a blog?

A Blogvilág (Egy műfaj születése) c. könyv hátsó borítójára siklik a pillantásom, ahol Bőgel György ezt írja:
„A blogírás tréningben tart, kényszerít, hogy nyitva tartsam a szemem.”
Majd a kiadó (HVG, 2006) így folytatja:
„Ez a könyv… több hozzáértő ember közös gondolkodása egy nagyon friss tartalom- és hírközvetítő műfajról, amelynek információtechnikai vonatkozásain túl kihatásai vannak a gazdasági életre és személyes infokultúránkra egyaránt…”

Hát igen, az én személyes infokultúrám – talán ez volna a lényeg!

A minap egy szerkesztőségben jártam, s az ott dolgozók éppen a szerkesztőség blogindításán gondolkoztak, s rutinszerűen a szakmájuk szabályai szerint jártak el: akkor te a kultúrát, te a politikát, ő meg a sportot viszi…
Nos, ez lesz az a forma, amelyben éppen a blog leglényege lesz veszélyben, a blogger, azaz Odüsszeusz lesz az árbochoz kötözve menthetetlenül.

A Google immár magyarul is közzétette a dokumentumok létrehozásához szükséges programját. Közeledni látszik az idő, amikor már tényleg nem lesz szükség a gépünkben programokra, hiszen a hálóról minden szükségest elérhetünk, elraktározhatunk, mások munkáival összefűzhetünk, publikálhatunk – nem kell technikai bajokkal vacakolnunk, a leglényegünket adhatjuk közzé, ha akarjuk, önmagunkat.

Én, Poresztesz, a szárnyas farkas – maradok a komplex blog meghatározásnál, elismerve a szűkebb blogfelfogások létjogosultságát is!

Szólj hozzá!