Éjjeli riadalom Pécsett – ömlik a gáz!

Nagyon gáz

Éjjel fél tizenkettő van, erős sistergés rohan be a nyitott ablakokon. Tudnunk kell, hogy a környék felásva, a Zója utcától végig az Őz utcáig, s felhívás a tízemeletesek ajtaján és levelesládáiban: holnap nem lesz gáz. Tudnunk kell azt is, nemrég emberéletet követelt Pécsett egy gázvezeték elvágása utáni robbanás – s hogy visszafogottan mondjam, mostanság kicsit kényesek vagyunk Pécsett, ha a gáz szóba jön.

Szóval őrült sistergés, felöltözöm s leszaladok az utcára. Az Őz utca elején egy BS-Axis feliratú kisteherató áll, benne sofőr és mellette egy munkás ácsorog. A kezeslábasos munkaerő lábánal bő öblű cső, amely a frissen ásott árokból kunkorodik elő, abból jön a ménkő szussz a sistergéssel.
– Baj van? – kiáltok oda.
– Á, dehogy, sűrített levegővel kell ellenőriznünk a rendszert – ordítja a „főcsővezető”, hogy túlkiabálja a sistergést.
– Meddig fog ez tartani?
– Még egy-két perc és kész az egész.

Lépdelek hazafelé, villanyok gyúlnak a tizesekben, valaki nagyon fentről, a B-ből lekiabál: mi az istent csinálnak ezek megint?
– Nincs baj, – üvöltök bele az éjszakába – csak sűrített levegő, mindenki megnyugodhat!

Ennyire szép piáros feladatom már régen volt! Önként, az ősi módszerrel, tölcséres marokkal nyugtattam meg embertársaimait, egy gázrobbanást megélt városban, (ahol egyébként a felrobbant épületből kiköltöztetett családoknak is gázszámlát küldött a kiköltöztetést követő időszakra a humánus gázszolgáltató)!

Hamarosan éjfél, már megszünt a sistergés – odakint. Idebent viszont, belül, csak most kezdődik.
Ki a fene volt az az idióta, aki ezt az éjszakai sistergős munkát elrendelte nekünk?

Upgrade: 2008. aug. 13. reggel

Gáz van babám, Pécsett?

Gáz van babám – vagy mégsem?

“Éjjeli riadalom Pécsett – ömlik a gáz!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Na végre visszanyúlhattál a szakma gyökereihez… 🙂 Amúgy ha ott gázt szerelnek, akkor szerintem mindenki csomagoljon össze egy túlélőfelszerelést, amivel majd kilakoltatáskor távozik. Esetleg.

  Válasz
 2. Most, délelőtt van, körbenéztem, s készítettem néhány fevételt is.
  A BS-Axis embere arról beszélt, hogy éjszaka valaki kihívta az eonosokat! Minek ez a cirkusz, amikor direkt vigyáztak, hogy a hatórás nyomáspróba vége csendes legyen! De határidőre végezniök kellett.

  Most odakint annyi az eonos fazon, mint a parkolónkban az ellenőr szokott lenni, pedig az is kész tömeg!
  Amikor látták, hogy fotózom, meg is kérdezte egyikük: segíthet-e kíváncsiságom kielégítésében?
  – Köszönöm, nem, én már kielégültem – feleltem magam is udvariasan!

  Válasz
 3. Minden történetet meg lehet írni több szemszögből és több szempontból. Jelen esetben a szolgáltató, az alvállakozó, a lakók szemszögéből, esetleg gazdaságossági, hatékonysági szempontokat feszegetve. A blogger feladata, hogy arra világítson rá ami a hivatalos okoskodás vagy a közgondolkodás figyelmét elkerüli…………és ezért olvasom a blogodat!

  Válasz

Szólj hozzá!