Horthy Miklós fehér lova forog a sírjában!

A Muki lováról van szó

Hej, véreim, magyar proletárok (fehér- és kékgallérosok – értem a proletár szó alatt), most jó lenni igaz magyarnak!
Meg persze pécsinek is, hiszen Wittner Mária öccse tisztel meg minket szónoklataival, s a helyi lap immár második napja adja alá a nyomdafestéket, hogy megismerhessük a pártsemleges tiltakozót.
Na, megismertük. A lényeg, hogy ilyen nyomorult alkotmánnyal egy percig sem lehet már tovább, vissza nekünk a Szent-Korona tant!
Erre ugye, még Horthy Miklós fehér lova is forgott egyet a sírjában, mivel demokráciában ritkán forgatják visszafelé az idők kerge kerekét, mint mostanság, de legyen úgy!
Ha visszajönnek a régi idők, Kassák Lajos is feltámad majd, s korrigál egyet a versén: haj, haj, az a nikkel szamovár, bizony, mégiscsak kobakon talált valakit!
————–
Kassák Lajos: A ló meghal a madarak kirepülnek

“Horthy Miklós fehér lova forog a sírjában!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. 1
  BéDéKá 2006-09-27 16:24:12

  Ez olyan szép – maradjak stílben – mint az esernyő és a varrógép találkozása a boncasztalon.

  2

  El Lobo – A farkas 2006-09-27 19:02:45

  Szia BéDéKá!

  Há’, ez még semmi. Most szépen megfésülöm az árvalányhajam, felöltöm a szittyagatyám, s a nikkel szamovárban teát fogok főzni!

  3

  Myrtille 2006-09-27 19:08:19

  Én meg énekelgetek neked, amúgy szamovár módjára, a „ha én zászló volnék, sohasem lobognék..” dalocskát, a mindenféle szélről. :)))

  4

  El Lobo – A farkas 2006-09-27 19:37:48

  Hej, pedig a mindenféle szélben milyen szépen tud lobogni az árvalányhaj, ha odatűzzük a nikkel szamovár tetejére, feltéve, hogy az már landolt azután, hogy kobakon vert valakit! 🙂

  5

  Myrtille 2006-09-27 20:29:44

  Szép kis fegyvertár!
  :)))

  6

  Babette 2006-09-27 23:29:48

  Nikkelszamovár! :)))

  7

  El Lobo – A farkas 2006-09-28 06:41:25

  Kedves Myrtille és Babette Öreganyám!

  A fenti Kassák versben, amelynek a posztban ott a linkje (a verscímre kell csak kattintani), egyéb szép sorok is találhatók, (mégha nem is illenek mindig, minden porcikájukban az alkotmányozás szent hevülethez).
  Kanaszkoromban én igen kedveltem például ezt, az apjáról szóló részt:

  „az én szépen elgondolt jövőmet is beitta és kipisálta a sörrel”

  és nagyon sajnáltam, hogy nekem rendes apám van! Ebből is látszik, teljesen alkalmatlan vagyok az utcai alkotmányozásra!

  8

  Babette 2006-09-28 07:05:40

  Jóvanna! Csak megtetszett ez a fegyver!
  (Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál! Anyónak, vagy annak sem örülök!)

  9

  xantim 2006-10-09 22:06:20

  A Szent Korona tan II. Ulászló király idejére vezethető vissza, de „igazi” megfogalmazója Verbőczy volt, aki a Hármaskönyvben a nemesség kiváltságos helyzetét vezette le e tanból. „Nincs tehát fejedelem, csak a nemességtől választott, és nincs nemes csak a királytól nemesített.” A tan szerint a nemesség ruházza át a jogot a szentkoronára, ami természetesen történelmietlen, hiszen Szent István koronájában jelképesült állami egység létrejöttében semmi sem volt a nemesség által átruházottságből. A Hármaskönyv tartalmazta a jobbágyok jogfosztottságának törvényességét is. A Szent Korona tan huszadik századi feléledése a Horthy korszak király nélküli királyságához köthető, hiszen a korábbi századokban is a királynélküli állapotokban a nemesség „kormányozott” . A Szent Korona tan a magyarság egységét is hivatott volt demonstrálni. Akik most e tanra hivatkoznak, nem tudni, vajjon a jobbágyok leszármazottaiból lett dolgozó emberek államalkotó jogát akarják e realizálni nemesítve a „pórnépet”, esetleg a történelmi uralkodó osztályokat akarják ismét felemelni? (Nem tudom Witner Mária családi kötődése melyik irányzatot képviseli.), Esetleg a Szent Korona országait akarják visszakövetelni a székely himnusz éneklése közben, hiszen az országtestek is a szent koronában váltak egységes állmtestté? Vagy az Aranybulla nemesi engdetlenségi jogát akarják a XXI. században érvényre juttatni, hogy a SzentKorona Tanra hivatkozva skandálhassák: „Monnyon le!”? Ki tudja? Modern polgári demokrácia körülményei közepette meglehetősen zavaros követelés a vissza a szentkorona tanhoz célkitűzés. Azt hiszem, a jelenlegi alkotmányunk fogyatékosságai ellenére is jobban megfelel korunk követelményeinek, mint Verbőczy Hármas könyve vagy a Horthy korszakot legitimizálni akaró Szent Korona tan felelevenítése.

  10

  El Lobo – A farkas 2006-10-09 23:40:32

  Kedves Xantim!
  Lehet, hogy erről a télen majd többet tudunk, amikor beáll a jég a Dunán.
  Eleink ilyenkor szoktak királyt választani!
  Ha lesz rá kedv az idén is, akkor a Szent Korona tan azt jelenti, hogy valakinek a kobakjára nyomják megint, s lészen királyunk nekünk. Bár ki tudja?

  11

  LG 2006-12-17 10:46:24

  Én már azzal is megelégednék, ha ismét felbukkanna egy Kassák formátumú költő. 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!