Internet-blues – egy történet a szandálosról

Internet-blues

Kép a szandálosról
A szandálos arcképe

Iszonyú meleg zúdult a városra, a beton fölött úgy remegett a levegő, mintha szörnyű félelmében képtelen volna arra, hogy uralkodjon magán.
A harmincas évei elején járó inas férfi szandált, kopott farmert és izzadságtól átitatott szürke pólót viselt. Oldalán rojtosodó tarisznyaféle himbálódzott.
Nem törődött a meleggel, a zajjal, a rohanó emberáradattal, egyenesen a Megabájt nevű internet kávézó felé irányította lépteit.

Amikor belépett a zsúfoltnak aligha nevezhető helyiségbe a kövér pincér csodálkozva méregette az ismeretlen fazont.
– Egy számítógépre volna szükségem, fordult a szandálos ember a kövérhez.
– Vegyél magadnak, baszd meg! – gondolta a pincér, s fogalma sem volt arról, hogy a másik a kimondatlan szavakat is érti.
De mondani csak annyit mondott:
– Tessék ott leülni – s kelletlenül az egyik sarok felé mutatott.

A szandálos férfi és az internet

A szandálos leült a gép elé, s fürge ujjakkal egy óra alatt áttekintette a világ helyzetét. Ha figyelte volna valaki, megdöbbenve tapasztalhatta volna, hogy a szandálos minden nyelvet azonnal megértett, s csupa lényeges információval teli honlap került a monitorára. Előbb is végezhetett volna, de egy jeruzsálemi honlap tartalmán hosszasan elmerengett, elégedetlenül csóválta a fejét, mintha nem számított volna ekkora tévedésre.
Egyszer csak az unatkozva olvasgató pincér felé fordult, egy pohár vizet kért.
– Tudtam, baszd meg, hogy nem leszel egy nagy üzlet – gondolta az, s direkt mosatlan pohárba vitte ki a langyos vizet.

– Most segíteni fogok! – mondta halkan és mosolyogva a szandálos, amikor a kövér elébe tette a poharat.
– Magadon segíts te barom – futott át az izzadó pincér agyán a gondolat, s azzal sarkon fordult.
A szandálos ivott – s bár érzékelte, mégsem zavarta a víz bűze -, majd a lelki segélyszolgálat chat programjára állt. Jézus néven jelentkezett be.

/Jézus / – Jézus vagyok, üdvözöllek benneteket.

/Tomi / – Mókuskám, válassz magadnak rendes nevet, utána gyere vissza!

/Csipkerózsi / – Jó helyen jársz, itt majd meggyógyítanak!

/Pszichológus / – Mi a gond Jézus?

/Jézus / – Segíteni szeretnék.

/ Pszichológus / – Ahhoz szoktam, hogy én segítek, de legyen, láss hozzá!

/Jézus / – Én azt tenném, amit te teszel, csak hatékonyabb módszerekkel.

/Pszichológus / – Van ehhez végzettséged?

/Jézus / – Nincs.

/Pszichológus / – Akkor erről ne essék több szó, inkább a saját problémádról beszélj, légy szíves!

A szandálos ezt udvariasan elhárította és kilépett a programból.
Mélyen elgondolkozott, s órákkal később arra eszmélt, hogy a pincér kivörösödött arccal csapkodja a vállát:
– Záróra, ébresztő haver, fizess!
– Nincs pénzem – mondta a szandálos, mire óriási pofon csattant az arcán.
– Szétrúgom a tökeidet, te szemét – üvöltözte a kövér, de nem rúgott, hanem az öklével ütötte-verte a székén összehúzódó, a karját a feje védelmére emelő alakot.
– Te rohadt strici, te rohadt szemét – harsogta kifulladásig a lángoló arcú pufók, végül maradék erejét összeszedve kitaszigálta az ajtón a cingárt.

Váltsunk új színre: irodaház

A férfi frissen bérelt irodája hűvösében vadonatúj szervergépe részegységeinek összerakásával bíbelődött. Az elmúlt napokban óriási változáson esett át a szandálos, merthogy ő volt a számítógéppel bajlódó férfiú. Már nem a korábbi öltözetében virított, hanem frissen vasalt öltönyt, nyakkendőt, fényesre pucolt gucci félcipőt viselt, övén méregdrága iPhone mobiltelefon fityegett, hosszú haját copf fogta össze. Bár a hifi-torony CD-játszója kedvenc számát, Hendrixtől a Hey Joe-t pörgette, most nem tudta átéléssel, ringatózva hallgatni, az elmúlt napok eseményei kavarogtak az agyában.

– Bizarr helyzet, a kufárok világát a kufárok szabályainak felhasználásával, kufárként lehet csak megváltoztatnom – gondolta éppen.

A szandálos céget alapít

Az I.N.R.I. Kft. megalapítása viszonylag gyorsan ment, a pénz utat tört minden akadályon. Nehéz szívvel vette tudomásul, hogy a gyógyításért eleinte pénzt kell kérnie. Aki mindenki internetes gyógyítójává akar lenni, annak ebben a korban előbb a tőkét kell megszereznie – erre hamar ráébredt. A majdani saját szerver és a gyógyító honlap reményében dúsgazdag rászorulókat szabadított meg a ráktól.
Először persze feketén, az adóhatóság kijátszásával.

Veszélyes napok voltak, bár a szandálosnak volt egy olyan érzése, ha majd nagyobb méretekben folyik a csodatevés, a veszélyek is megsokasodnak. De addigra már legalább tucatnyi tanítványa lesz, s velük egyszerűbb lesz megküzdeni az akadályokkal és az akadékoskodókkal, az értetlenkedő hatóságokkal és a csodatevés iparágának jelenlegi kolosszusaival.

Az iroda előtti folyosóról egyszer csak rekedt kiabálás, léptek dübörgése és mindenféle zajok szörnyű, nyugtalanító egyvelege ömlött a szobába. A szandálos éppen végzett számítógépe összerakásával, értetlenkedve lépdelt ajtajához és kinézett a folyosóra.

Odakint két, alig megkülönböztethető egyenöltönyt viselő had kötözködött egymással, mindkét tábor tagbaszakadt, félkopasz emberekből állt. A szandálos annyit értett meg rikácsolásukból, hogy az irodaház tulajdonjogát vitatják az ellenlábasok. Az első lövést még elnyelte az I.N.R.I. Kft. névtábláját viselő ajtó, de a második pontosan a vétlen szandálos szívébe fúródott. Az hanyatt vágódott, s üveges szemében az értetlenség homályával eltávozott az élők sorából.


Mezitlábas történetek, hol szandálban, hol cipőben:

Az 581-es ügyfél

A FiberNet behajtott a holt apámon 137 Ft-ot

Szólj hozzá!