Kádártól Csányiig

Moldova: Kádár János

Meglehetős késéssel került kezembe Moldova György könyve, a Kádár János. (Urbis Könyvkiadó, Budapest, 2006). De jobb későn, mint soha, vagyis bal későn, mint soha – teszem hozzá ijedten, hogy kilegyen a politikai egyensúly.

Kádárt magam is ismertem, egy úttörőtalálkozó alkalmával járt Csillebércen, mint az MSZMP első titkára, ahol jómagam a villányi általános iskolát képviseltem egy hétre, mint rövidnadrágos úttörő. (Mindketten vacakul végeztük a munkánk, állapítom meg utólag önkritikusan, hiszen találkozásunkat követően a szocializmus néhány év múlva világszerte összeomlott.)

Találkozásunkról nem készült kompromitálló fénykép, igaz, nem is volt csók vagy ölelés, Kádár nem volt pedofil, hiába állítják egyesek az egykori Központi Bizottságból. A magyar vezető csakis egyenrangú, sakkban vagy vadászatban fejlett férfiakkal váltott csókot, de sohasem nyelveset. Ellenségei sunyi lejáratási kisérleteit cáfolja valamennyi archív, munkásmozgalmi felvétel: nem volt egy Honecker, s pláne nem egy Michael Jackson típus.

De miért is hozom szóba a könyvet, Moldova örökbecsüjét, a Kádár Jánost?

Nos, ebben egy tanulságos önvallomás szerepel a múlt század vitatott történelmi alakjától. Éppen arról van szó, hogy a fasiszta időkben, egy deszkával a vállán, így álcázva magát, jut fel Budapestre.
Erről Kádár azt mondja: „… már az illegalitásban megtanultam, hogy ez pszichológiai dolog: akinek a kezében táska, fejes vonalzó, tejesköcsög vagy bármi más használati tárgy vagy munkaeszköz van, az valamilyen ügyben jár.”

(Esküszöm, Pratkanis és Aronson időben messze lemaradtak az illegális kommunisták két világháború közötti tudományos eredményeitől a szociálpszichológia terén! Ők alig néhány esztendeje jutottak el a híres fénymásolós kisérlet ismertetésével idáig.)

Na, de kanyarodjunk vissza Kádár János tejesköcsögéig.

Csányi Sándor

Csányi Sándor OTP-kapitalista bizonyára nem ismeri az illegális kommunisták szociálpszichológiában elért eredményeit és az azokat meghaladó új metódusokat, mert különben zűrös időkben aligha hívná telefonon az országos rendőrfőkapitányt. Csányi, aki az illegalitásban vélhetően „a kis telefonista” mozgalmi nevet kapná, a lehallgatási botrányba is telefonnal a kezében került.

Márpedig aki zavaros ügyekben telefonnal vagy tejesköcsöggel közlekedik – az ugyan eleget tesz az illegalitás régi szabályainak, de az újaknak nem!
Ugyanis manapság zűrben mindent el kell dobálni! Ami kézben lehet ilyenkor, az alighanem csak a pénz szaga. Ugyanis azt érezni lehet, de látni aligha!

Könyves bejegyzés – ez egy ötös

Foci-blog avagy Csányi Forint

“Kádártól Csányiig” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Mekkora bingó! 🙂
    Egyrészt: Kádár óta nem sokat változott a helyzet: a vulgár/szociál- is/ pszichologizálás azóta is beborítja az egész országot !
    Másrészt: Akinek a kezén pénz szaga, annak a hátán se deszka, hóna alatt se táska, se fejes vonalzó, tejesköcsög meg pláne! Ettől azonban én még nem lennék nagyon oda. De hogy a fejben meg ész se, na, azon már azért lehet egy kicsinyt keseregni! :(( :))

    Válasz
  2. Hogy mit keres Csányi OTP-kapitalista, magyar burzsoá a telefonjával a történetben, ráadásul nótórius telefonálóként (!), az számomra is rejtély.
    Több megoldási mód is kínálkozik:
    – Csányi ennyire (tejes)köcsög
    – Nagyon kihúzta a gyufát a szociknál, s a burzsoá most éppen arról kódul
    – Egyszerűen beszorult a FIDESZ és az MSZP párharcában a senki földjén, s záporoznak körülötte a golyók
    – Csányi akarta megvenni az MDF-et, mert Csányi még csak kevés pártot vásárolt eddig magának
    – A FIDESZ akarta megvenni az MDF-et, de Csányi adta (volna) hozzá a pénzt
    – Csányi jó ember, csak rossz társaságba keveredett
    – Mindenesetre Csányi pénze és hitele ma már valamennyivel kevesebbet ér, tehát valaki másé többet
    – Az egésznek nincs semmi értelme, csak Csányi a koronázására gyakorol

    Válasz
  3. És nem ám csak a deszka, vagy a telefon termeli a lóvét, hanem – a mai kornak megfelelően – az internet is.
    Vannak a jók, meg a rosszak. És a pénz szaga terjeng, előbb-utóbb innen is előkerül egy-két pénzes mogul, aki pártokat, almát, embereket ad-vesz.

    Hogy miről is beszélek, milyen aspektusról?

    Lacikám, nézz rá Patai druszád megújult blogjának erre a cikkére: http://provokativ.hu/milliomos-szuletik-avagy-hogyan-gazdagodjunk-meg-olcson-gyorsan-hazilag.html nem igaz, hogy szó nélkül hagyod, de az igaz, hogy látni fogod az összefüggést Kádár és az Internet között. 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!