Nagy üzlet, kis adó, offshore

Immár harmadik hete nem dohányzom, ideje hát rápillantanom a közügyekre, friss tüdővel, friss lehelettel, üde ábrázattal – hátha érthetőbbé váltak a dolgok.
Valahol ott szakadtam le az eseményekről, hogy egy (Pécs városához közel álló) vállalkozó a sajtóban kijelentette, neki annyira jól megy, hogy itthon, Magyarországon adózik!
Le is szűrtem a következtetést, a látszattal éppen ellenkezőleg futnak a dolgok, vagyis: akiknek nagyon jól megy az üzlet, azok itthon adóznak, akiknek meg rosszabbul szalad a szekér, azok meg offshore.

Pécs belváros és az offshore lovagok

Most, hogy a Pécs Holding egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek adta el a Pécs központjában található Nick-udvart, (a több épületet, üzletet magába foglaló belvárosi tömböt) – amelyet egyébként a közgyűlés határozata szerint 100 %-ban nem adhatott volna el a város vagyonát kezelő szervezet -, szóval most itt találunk egy beazonosíthatatlan, a pécsi belváros egy részét uraló offshore-vevőt.

Vajon ő azok közé tartozik-e, akiknek jól megy ugyan, de mégsem akarnak Magyarországon illetékeket meg adót fizetni, vagy éppen ellenkezőleg, annyira vacakul áll, hogy ezt a pindurka milliárdocskát is csak nehezen, mondhatni nyögvenyelősen tudja majd a holdingnak leperkázni?

Ám végülis annyira mindegy: én meg a hasonszőrű kisvállalkozók a jövőben is itthon fizetünk, s abból a kevésből az igazi „játékosok” ellenőrzésére aligha tellik. Mint ahogyan eddig sem telt.

***

P.S. – frissítés
Újra elolvasva a fenti soraim megütközve látom, olyan ez az írás, mintha éppen azokat akarnám „ellenőriztetni”, akik ügyesen gyarapítják a tőkéjüket, akiknek köszönhetően működnek a dolgok, akik poros belvárosokat képesek mozgatni és szerencsés esetben esetleg csinosítani is és ehhez képest jövök én itt közgyűlési határozatokkal, igazságossággal meg burkolt formában etikával…
Maradi vagyok – jól mondta Kóka: a magyar lakosság pénzügyi analfabéta! – és erről a maradi álláspontomról sóhajtozom.
Szóval semmi ellenőrzés: tessék csak csinálni továbbra is ügyesen, korszerűen, törvényt-etikát leszarva, mert az úgy a jó!

Relatíve minden objektív

A szavak és dolgok jelentésváltozásairól

“Nagy üzlet, kis adó, offshore” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Ismerve anyagi helyzetemet, üzleti érzékemet, pénzügyi analfabétizmusomat, ügyességemet és korszerűségemet, a törvényt-etikát nem fenyegeti az a veszély, hogy a példát követve (egyszer az életben) magam is leszarom.

  Válasz
 2. Kedves Zebra!
  Könyörgöm, ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hogy most se szarod le a törvényt és az etikát! Hidd el, megteszik helyetted számosan 🙂

  Válasz
 3. Hiába, na, aki félre akar érteni – hogy a maga ügyfelére irányíthassa a figyelmet-, az félre is fog érteni! 🙂
  Az offshore kifejezés a mai magyar közbeszédben kettős értelmű. Egyfelöl az etikátlan csibészség megjelenítője, másfelöl pedig egy legális üzleti eljárásmódé.
  Gondolom, Orbán Viktorra sem szólsz rá, hogy Viktor, mekkorra kopaszság az, hogy a mostani kormányzatot leoffshorozod, mert az offshore az szép és jó dolog, s kiváló üzletmenetet produkál.

  Amennyit én az offshorról, mint tisztességes üzleti eljárásmódról tudok, azt ügyfelemtől, Közép-Európa legnagyobb offshore cégalapítással foglalkozó vállalkozásától tudom, illetve a honlapjáról:
  http://www.crwwgroup.net/
  Lehet, hogy ez kevés, de én ezzel az ismeretmennyiséggel éppen elégedett vagyok.

  Válasz

Szólj hozzá!