Szivar: Flash mob – a webes változat fogalmi indoklása (Villámcsődület az Interneten)

Nem lett szívás az EKF szivar!

Mint azt a Gerillamarketing: flashmob a weben c. posztomban megírtam, az ELSŐ MAGYAR WEB FLASH MOB akciót – eszmei értelemben – az EKF-nek (és PÉCS városának) ajánlottam fel. Erről e-mailben is értesítettem Szász Andreát, az EKF-et (Európa Kulturális Fővárosa, Pécs, 2010) irányító Menedzsment Központ kommunikációs és marketing igazgatóját.
E-mailben kedves választ kaptam az új vezetőtől (hm, már nem úgy zajlanak a dolgok, mint régen, hogy semmi válasz vagy a nagy semmi névtelen e-mailben?!), s kérést is, hogy indokoljam meg kicsit részletesebben, miért is flash mob ez a neten.

Rövidítve, nagyjából ezt írtam:
webes flash mob elnevezés analógiára épül. A hasonlóság lényegi elemei:

a) a váratlanság mozzanata
A webkeresőkben egyszercsak megjelenik az első húsz találatban – csak itt van értelme – egy váratlan dolog. Esetünkben a SZIVAR szó beütésére (google.hu) megjelenik a hivatkozott bejegyzésem, így:

„Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog – Blog Archive – A …
Hogy a csudába jön össze a három távoli fogalom, a SEO, a szivar és Mészáros András, az Európa Kulturális Fővárosa (European Capital of Culture – Pécs2010) …
A SEO, a szivar és Mészáros András EKF igazgató – 16k – Tárolt változat – Hasonló oldalak”

b) a gyorsaság mozzanata
A megtervezéstől számított 2-3 napon belül megjelent a találati táblán.

c) a meghökkentés mozzanata
Hogy jön össze a szivar, az EKF és annak főigazgatója? És lám, összejön!

d) az üzenet mozzanata
Történet arról, hogy M. A. úr szivarozik, és közben személyre szabottan megismeri a keresőoptimalizálás fogalmát 🙂
De a történet mögött az igazi üzenet: van egy olyan fogalom, hogy EKF, s létezik egy város, bizonyos Pécs nevű, amelyik 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz! Adalék: felmérések adatai szerint az emberek még Pécsett sem ismerik az Európa Kulturális Fővárosa elnevezés rövidített változatát, az EKF rövidítést.

A nem teljes fogalmi fedettségről is szót ejtettem: nem embercsoport hajtotta végre, csupán egy, (de tehettük volna néhányan összefogva is).
/Ám ezt a hiányt, hogy a keresőben ne csak néhány találattal álljon a mi eredeti EKF szivarunk, azt hiszem, ez a bejegyzés most pótolni fogja! Igazi villámcsődület lesz belőle./

A fogalom elfogadottságáról:
Épp az a „hírérték”, hogy ez az ELSŐ magyar flash mob akció a weben! Tehát ezt a fogalmat még így nem használta senki. De abból a tényből, hogy a Blogter a címlapjára tette és több napon át fenn is tartotta ott, továbbá a Blog.hu Promo-jában is megjelent, azt mutatja, hogy a blogoszféra FELFIGYELT az akciómra és annak hátterére.
Vitathatatlan, hogy mint minden új jelenséget, ezt is vitatják és vitatni is fogják. De ha nem volna új a dolog, akkor ki törődne vele?
—-

Megj.:
A flash mob kifejezés írásképét a WIKIPEDIA ajánlotta módra változtattam, ezért jelenik meg most külön írva a fogalom. Érdekes, hogy a Google.hu kereső keresési kulcsszó ajánlata viszont egybe írt: flashmob.
Nagyon barátságos lépésnek számítana, ha a magyar nyelvű egyezőség kedvéért a két fél egyeztetne az ügyben. Persze a legjobb mégis az volna, ha egyöntetűen a VILLÁMCSŐDÜLET kifejezést használnánk!

És akkor a fogalmunk így alakulna:

Villámcsődület az Interneten!
Amikor valamelyik keresőben, valamely fogalom keresésekor időlegesen, olyan, az eredeti fogalomhoz (esetleg csak részben) kapcsolódó találatsor jelenik meg, amelynek célja a meghökkentés és a figyelem felkeltése egy adott cél érdekében!

A keresőoptimalizálás szempontja

Még egy, SEO, azaz keresőoptimalizálási szempontot is figyelembe kell vennünk! Vajon Mészáros András főigazgató neve, ha a keresőkben a SZIVAR szó keresésekor előjön, az releváns találat e?

Nos:
– M. A. úr szivarozik (tehát a logikai alap megvan)
– M. A. úr (v.ö. celebrity) híres szivarozó ember, tehát marketing megközelítésben is jól állunk!
– M. A. úr korábban egy világhírű dohányipari cégnél dolgozott (plusz adalék)
Mindebből következően a SZIVAR szó beütésére a keresőkben eléggé releváns találatot kapunk, ha az ő neve bejön és így az általa képviselt EKF is szóba jön.

“Szivar: Flash mob – a webes változat fogalmi indoklása (Villámcsődület az Interneten)” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. faszi, szivar, öreg szivar, valami ilyesmi is van/volt/lesz?

  EKF – annyira rossz a fülnek, hogy 2010-ig biztosan nem lehet megszeretni:)

  akkor sem, ne is mondd

  Válasz
 2. Szia!
  Azt nem vitatom, hogy egy mozaikszót (EKF) aligha lehet szeretni! Nem tapad hozzá semmilyen pozitív élmény, a magyar nyelvben nem nagyon kedveljük a mássalhangzók torlódását sem, nincs benne lelemény… tehát igazad van.
  Ám egy dolog a szó kedvelése – nem kedvelése, és egy másik dolog, hogy egyáltalán tudjuk: mit is jelent!
  Ha ebben egy picinyt segítettem, az már valami.
  Persze nem akarom én ezt a dolgot túlhajtani. Azzal, hogy az első húsz találatban KÉT bejegyzésem megjelent, a gyakorlatban is bizonyítottam, olyasmiről beszéltem itt, ami tényszerűen létrehozható.
  Ezzel jómagam ezt az akciót befejezettnek is tekintem.
  Most arra leszek még kíváncsi: a Wikipedia szerkesztői, látva az elméleti megalapozottságot és egyúttal a gyakorlati kivitelt is, vajon befogadják-e a náluk, a villámcsődület címszó alatt a Villámcsődület az Interneten kiegészítésemet.
  Köszi, hogy nálam jártál! Megint igazad volt 🙂

  Válasz
 3. Emlékszem, amikor még e szó jelentését firtattad a Panaszkórusunk okán:)
  Nos, örülök, hogy megszeretted e frappáns módszert 🙂

  Válasz
 4. Hát igen! 🙂 Ellesni, megtanulni és aztán alkotó módon alkalmazni – ezért van a net! 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!