A hetedik főbűn

Olvasom, hogy a Vatikán kihirdette a hét újkori főbűnt. Ezek egy szolid szociáldemokrata programban is megfelelnének.

Miért is ne hadakoznánk valamennyien a drogkereskedelem (és a droghasználat), a fiatalok bántalmazása vagy a környezetszennyezés és a prostitúció ellen?!
A hatodik főbűn, a mások szegénységbe taszítása elleni fellépés már tényleg kőkemény szociáldemokrácia, eléggé kommunisztikus felhanggal, nincs tehát olyan politikai és társadalmi erő, amelyik sikerrel hirdethetné eme állítás ellenkezőjét! Erre még a Gyáriparosok Szövetsége sem vetemedne 🙂

Ám az ötödik főbűn körül – emberi génmanipuláció – nyilván lesznek viták, de legfőképpen a hetedik főbűn fogalma ütközhet ellenállásba, azaz a luxuscikkek vásárlásának megbélyegzése.

Vajon mi számít luxusnak? A Mercedes Benz gyártmánya már az vagy ez a minőség csak a Rolls-Royce márkánál kezdődik el? Beleértendő-e a Pápai Mobil, a páncélzattal ellátott autó, amely egy ugyanakkora veszélynek kitett hutunak aligha jár a polgárháború sújtotta Afrikában?
Luxus-e a reggeli kifli Európában, ha szegény ázsiai országokban – egész napra- tenyérnyi rízs se jut?

Luxus-e a rúzs vagy a Moulin Rouge?

És a reklám, amely csábít a vásárlásra? Nos, őkelme vajon luxus-e?

“A hetedik főbűn” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Hát az egész Vatikán ordít a luxustól. Tehát sepregessenek a Vatikán körül, talán, először is.

  Válasz
 2. Na, de Kaktuszka! 🙂
  Milyen kivetni valót találsz abban, ha egy olyan multinacionális cég, mint a Vatikán, kimagasló kényelmet nyújt a megterhelő munkát végző dolgozóinak? Ez a Microsoftnál sincs másképp! 🙂
  Inkább dícsérjük azt, hogy a Corporate Identity jegyében olvashatunk egy kitűnő vállalati hitvallást, éppen akkor, amikor az Egyesült Államok piacán oly’ sikeres pápai PR-akció futott le, mondhatnám válságmenedzselés, a magukról megfeledkezett vállalati főnökök szexuális eltévelyedédét ellensúlyozandó!
  Amíg olyan magas az osztalék, mint a Vatikánban, addig a részvényesek úgyis csöndben vannak – csak te morgolódsz, számon kérve a gyökereket, a szegénység nimbuszát vagy mit. Nahát!

  Válasz
 3. Gyökerek? Szegény Kuntakinte vagy Kintekunta 🙂 biztos értékelte volna a vatikáni puritánságot.

  Válasz
 4. A modern egyházi szemlélet szép példája Pécsett, hogy a katolikus egyház levédette a a Dzsámi és a Dóm látványát is, az engedélyük nélkül nem felhasználhatóak az azokról készült képek, perek pörögnek, ha az elvetemült polgár marcipánból formázza meg valamelyiket és árusítani kezdi a nyamvadt istentelen polgári üzletében!

  Kedves Luxus!
  Hogyan értsem hozzászólásod? Csak nem úgy, hogy magától keletkezett a vatikáni tőke?

  Válasz
 5. Ugyan én nem vagyok katolikus, de nagyon halkan megjegyzem, hogy nem biztos, hogy szerencsés egy egyházról olyat írni, amit nem írhatnál meg következmények nélkül _bármelyik_ egyházról (nem, nem mondok példát azért sem!).

  Ez nem a Te hibád, mégis azt mondom, nem szerencsés. Azért nem az, mert hát hol van abban a demokrácia, hogy egyik egyházat lehet kritizálni, a másikat nem?

  Máskülönben, ha minden _igazán demokratikusan működne, semmi baj nem volna egy ilyen cikkel. Na de a dolgok nem működnek demokratikusan. Viszont erről tényleg nem Te tehetsz – ezáltal nem is lehet Tőled elvitatni a jogot, hogy a túlzottan udvariaskodónál egy árnyalattal élesebb kérdést tegyél fel a katolikus egyháznak/-ról.

  És hogy a témához is hozzászóljak, íme egy gondolat.

  Nyilván vannak beteges hajlamú emberek – pl. pedofilok -, akik így vagy úgy bekerülnek a katolikus egyházba. (Nota bene, érdekes módon Ámerikában arányaikat és lélekszámukat tekintve is markánsan többen vannak, mint Európában, úgyhogy tán lehet ebben valami ámerikai sajátosság, de Ámerikát ne kritizáljuk, mert nem jó célpont.)

  Szóval nyilván vannak beteges hajlamú emberek, akik valahogy papokká lesznek szentelve, és ez nyilván hiba. Vannak például anyák, akik megölik gyermekeiket. Ez is nyilván hiba. Ámde attól tartok, hogy amint néhány csecsemőgyilkos anya miatt nem korrekt az anyaság intézményét kritizálni, ugyanúgy nem teljesen telitalálat a katolicizmus egészét – főként nem alapvetően a katolicizmust – felelőssé tenni a papi pedofiliáért.

  Gyorsan leszögezem egyébként: két dologért adnék halálos büntetést a világon: a pedofiliáért és a nemi erőszakért.

  Még egy, amit szeretnék leszögezni: valóban nem hangzik jól a vatikáni csillogásból az üzenet, hogy félre a luxussal. Ám ettől még igaz, hogy Krisztus egyháza szegény. (Ő így mondta, és tökmindegy, mi a hivatalos álláspont.)

  Az meg, hogy a szociáldemokraták programja hasonlít a katolikus egyház eszméihez, nem azért van, mert utóbbi követi a szociáldemokráciát, lévén a kereszténység valamivel régebbi képződmény a szocdem mozgalmaknál.

  Egyébként a közös program nem is rossz.

  Ja, és nem vitatkozni akarok, csak dünnyögök itt.

  Jót kávéztunk ma Lobóval Pécsett. Köszönöm a remek társaságot!

  Üdv!

  Válasz
 6. Szia, Lobo!

  Megint spamnek vette a hozzászólásomat a rendszer. Légyszi, nézz utána!

  Igen, jól sejted, megint írtam egy óriásplakátnyi szöveget. Mög már megint vitatkoztam. Ilyenek ezek a bélyegzősök!

  Üdv:

  Attila

  Válasz
 7. EL LOBO,

  A „Milyen kivetni valót találsz abban, ha egy olyan multinacionális cég, mint a Vatikán, kimagasló kényelmet nyújt a megterhelő munkát végző dolgozóinak? Ez a Microsoftnál sincs másképp!” kapcsán.

  Nem vitaképpen, csak úgy mellékesen szembejutott Jeff Bezos az amazon.com alapító tulajdonosának a hitvallása az mazon.com-ról, illetve a z MicroSoft-ról tett megnyilatkozása…

  Provokátor

  ui.: Robert Spector amazon.com című könyve!

  Válasz
 8. Szia Attila!
  Köszönöm a figyelmeztetést, csak most vettem észre a szépszámú spam-et, amelyek között megbújtak a hsz-eid, számomra meglepő ez a diszkrimináció, amelyben ártatlan vagyok.
  Köszönöm a pécsi találkozást, a közös kávézást, az együttes szereplést az egyetemen – amelyről a szakmai blogomban írtam is.
  És ez a mondat máris átvezet oda, hogy ez itt egy személyes blog és ebből következően ebben őszintén kimondhat az ember olyan dolgokat, amit mondjuk egy nagygyűlésen nem mondana el, mert megosztaná a résztvevőket – minden bizonnyal szükségtelenül.
  Minél kisebb azon témák köre, amelyekről „nem beszélhet” az ember ilyen-olyan megfontolásokból – annál szabadabb.
  Ebben a blogban olyan akarok lenni, amilyen vagyok – pedig még én sem vagyok mindig egyforma 🙂
  Más egyházakat kevésbé ismerek – talán ezért esik nálam kevesebb szó azokról. Hiába na, mégiscsak ez az egyház a meghatározóbb téma a kulturális hagyományaink miatt, amely megjegyzés nem foszt meg senkit attól, hogy számára más egyház legyen az.

  Válasz
 9. Szia, Lobo!

  Kösz, hogy kimazsoláztad a hozzászólásaimat a spam-ek közül. Tudom, hogy ártatlan vagy a dologban, és elég dicső, hogy még arra is szánsz időt, hogy a spam-eket átnézd. Bevallom, én erre már nem szánok időt, marad az, hogy bízom a rendszer hibátlan működésében.

  Azzal pedig ezer százalékig egyetértek, hogy ez a blog pontosan arra (is) való, hogy a szabadság minden dimenzióját megélhesd benne.

  És ezt nem is akartam korlátozni. Mondom, csak dünnyögtem itt.

  Válasz
 10. Szia Attila!
  Nekem nagyon megmozgatta a fantáziámat az a pár szó, (amit a blogod rendszerére értettél persze):

  „bízom a rendszer hibátlan működésében” 🙂

  Hát, Attila, az optimizmusod irigylésre méltó! 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!