Blog és világ: Megvették a Gyurcsány Ferencet!

Közismert tény, hogy jobboldali politikusok – a népszavazási kampány részeként -, megalapították a Gyurcsány Ferenc Baráti Társaságot, a névadó lejáratása céljából.
Mivel az alapítók elmulasztották az Interneten biztosítani a hír tudatos tovagyűrűzését, (egy régi világ szemléletét bizonyítva egy olyan korban, ahol szerintem a modernitás volna a kulcskérdés), magam nyitottam egy Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság 2 nevű blogot a közösségi térben.

Kísérletem szemléletesen igazolta, hogy a korszerű hír nem áll meg azon a ponton, hogy egy sajtótájékoztató keretében jókedvűen „leanyázzuk” a politikai ellenfelet és a szolgálatkész sajtó tovagördíti ezt, és ezzel az egész hír-sajtó-butafogyasztó Bermuda-háromszög le van tudva.

A Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság 2 (kettő) blog néhány nap alatt tízezer fölötti kattintásszámot ért el és százával érkeztek a hozzászólások. A második számú baráti társaság híre átviharzott az Interneten, spontán flashmobbá terebélyesedett, hazai és külföldi online hírpoltálok tudósítottak róla, azaz egy élő, eleven, interaktív, „egyenes adásban” levezényelt kísérlet világított rá az eredi hír „csinálóinak” szakmai hibájára.

Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság 2
A Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság 2. a Nolblogon

A szakmai hiba persze visszahathat a politikai üzenetre is, hiszen a legkorszerűbb médium felhasználói, az internetezők előtt  bebizonyosodhatott – a magyar szélsőjobbnak nem túl sok köze van a modernitáshoz, de a modern hírfelfogáshoz semmiképp.

Mondhatnánk, a net népe megvette a Gyurcsány Ferenc Baráti Társaságok sztoriját, de ennél több is történt.
Kedves hozzászóló értesített, hogy ő bizony megvette a Gyurcsány Ferencet, pontosabban a gyfbt hu domaint és kíváncsi arra, vajon az eredeti jobbos társulat beperli-e őt vagy inkább megvenné-e tőle a domaint!?

Érdekes gondolat, hogy Gyurcsány Ferenc nevét bárki adhatja-veheti a domainek piacán, mintha magának Gyurcsány Ferencnek köze sem volna a saját nevéhez. (Ilyen szempontból még az általam nyitott 2. számú baráti társaság blog is necces kicsit. Bár hozzáteszem, én senkit sem kívántam lejáratni vele, a közösségi térben nyitott blog adás-vétele eszembe se jutott, tehát ennyiben a kísérletem kilóg az eredeti ötletelők politikai és a mostani szereplők financiális lepkegyűjteményéből.)

Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket: ki kit fog feljelenteni, ki kitől és mit fog megvásárolni, meddig megy a harc a SEO eszközeivel * a Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság név élre tolásáért…
* Ezt már értelmetlennek tartom, ugyanis a hír elavult, a valós látogatók hulláma levonult. Így a helyezésekért történő erőfeszítés öncélú iszapbírkózásnak tekinthető csupán, azaz számomra már érdektelen.

Hivatkozások:
A Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság (Jóljárok.hu/blog)

Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság 2. (nolblog.hu) – 2016 január 31-én a NOL-on megszűnt a blogszolgáltatás. De a szóban forgó akció emlékét itt megőriztem:
Blogtörténelem: közösségi gerillamarketing

“Blog és világ: Megvették a Gyurcsány Ferencet!” bejegyzéshez 55 hozzászólás

 1. EL LOBO,

  Egy ponton had vitázzak veled:

  ??leanyázzuk? a politikai ellenfelet?

  ?leanyázzuk? ez egy nagyon empatikus kifejezés, vagy csak a jelzőt maradt ki előle? 😉

  Még egy ponton:

  ? a politikai ellenfelet? -ŕ ITT harc van, tehát nem ellenfél, hanem ellenség van!

  ITT viszont egyetértek:

  ?a magyar szélsőjobbnak nem túl sok köze van a modernitáshoz, de a modern hírfelfogáshoz semmiképp.?

  DE?

  A másik oldalon sem igazán jutottak el arra a szintre, hogy igen is jól megválasztott marketing eszközök nélkül nem adhatják el magukat, de üres szólamokkal sem. Tán ekkora szarvashibát nem követtek el, vagy csak senki nem lovagolta meg ilyen ügyesen, mint Te ezt!

  Amikor fáziskéséssel ugyan, de megismertem ezt az akciód, azt kérdeztem magamtól, miért nem nekem jutott eszembe.

  Más:

  Némiképp offtopic, mégis a témához kapcsolódik:

  http://www.dailymotion.com/telkes/video/x4mkc0_dragaba-kerul-a-semmi?from=rss

  Üdv: István

  Ui.: úgy érzem csak a hangzatok szintjén, építik a tudásalapú társadalmat?
  Bár ha meggondolom, építkezni alulról kell, tehát alapvetően a mi feladatunk.

  Válasz
 2. Kedves István!
  Aligha van vita köztünk.
  Bár itt-ott finomíthatunk álláspontunkon.
  Ellenfél – ellenség kérdése: ma már illetlen dolognak számít kőbaltával egymásnak zuhanni, inkább urna és szavazócédula a „fegyver”. Ezért megbocsáthatatlan Orbán Viktor elmúlt két évi utcai politizálása, mert újra a kőbalta korába taszigálta vissza a politikát. Igaz, mára a haza atyjának bölcs és nyugodt álarcát viseli.
  (Ezt a módosulást nem vette észre időben Gyurcsány Ferenc, ő még az utcai lázító Orbán ellenében harcoskodott a népszavazási hajrában, de akkor már nem ilyen volt Orbán. Így aztán Gyurcsány Ferenc mutatkozott kis mérges paprikajancsinak, és nem az igazi Paprika János.)
  A szocialistáknál az (is) a baj, hogy Gyurcsány Ferencen kívül nincs karizmatikus személyiségük. Szekeres Imre páncélsisakban inkább nevetséges mint magával ragadó. Lampert Mónika intellektusáról aligha fognak megemlékezni az évkönyvek.
  A másik oldalon Orbánon kívül is van eladható „ász”, bár erős kételyeim vannak Debrecen polgármesterének államférfiúi megragadhatóságát illetően. Itt, falun, persze cukorral elmegy…
  Az egészet illetően pedig az a baj, hogy személyek küzdelmeként csapódik le ez az egész szerencsétlenség, nem pedig programok választékának küzdelmeként. Ehhez persze mi is kellünk, „fogyasztók”, akik eltűrjük, elszenvedjük ezt a cirkuszt. Úgy kell nekünk.
  A szocik mondandója egész egyszerűen „nem jön át”. Illetve időnként Gyurcsány Ferenc és egy szűk marketinges csapat produkál fényeset, de a szervezetük egészére nem jellemző a hatékony kommunikáció.

  A tudás alapú társadalom ügyében: addig is, amíg beköszönt a Kánaán, mindenki tehetne a saját tudásáért is valamennyit. Nem kell mindig, mindent kívülről, felülről várni – ebben is igazad van fentebb.

  Válasz
 3. ?Aligha van vita köztünk.?

  Kár? 😉

  Tudod, van egy kedves ismerősöm, nagyon jobbos, de tényleg az a ?Csurkista? , amennyiben ma még van értelme ennek kifejezésnek. Szóval ultrajobbos, mármint verbális és szellemi téren, de imádok vele vitázni. Bár alapvetően más a világlátásunk, a szemléletmódunk, a véleményünk, vele tudok vitázni. Mert van véleménye, de az a sajátja, nem az, amit a szájba adtak. És emésztetlenül köpköd, már bocsi a kifejezésért?

  ?szűk marketinges csapat produkál fényeset? mire is gondolsz?

  Tehát egy igazi, érdemi vitára alkalmas csapat, ami hiányzik, de szerintem nem csak körülöttem, hanem ott fenn is?

  Üdv: István

  Válasz
 4. Kedves István!
  ?szűk marketinges csapat produkál fényeset? mire is gondolsz? – kérded.

  Emlékezz vissza: 2005-2006 táján járunk, az MSZP-ről mindenki azt gondolja, fényévnyire van a kommunikációs képessége a FIDESZ-étől.
  Ám az MSZP honlapja előbb éri el az 5/10 PageRank értéket, mint a FIDESZ-é. Gyurcsány Ferenc blogot nyit (magyar internettörténeti pillanat). Gyurcsány Ferenc utcára viszi a baloldalt! Gyurcsány Ferenc táncol, vele vannak tele a képernyők és a képmegosztó szerverek és nem csak idehaza. Gyurcsány Ferenc „birtokba veszi” a népszerű lapokat. Kutyája van, gyereket talál, kigyógyul a rákból – a bulvár az övé.
  Közben a FIDESZ beborítja az országot a rosszabbul élünk óriásplakátokkal, felfújt hólyag pártvezető hanyattvágja magát a szinglik vesekövein.
  Nem volt már fényévnyi távolság, sőt fordult a trend: akkor már az MSZP jobbnak bizonyult a politikai marketing nevű iparágban!

  Válasz
 5. EL LOBO,

  Szóval azt mondod ez marketing stratégia?

  Egyenként megélve, ezen történéseket, én véletlennek tudtam be. Most így összefoglalva túl sok a véletlen, ez tény?

  Viszont amennyiben fizetett marketing csapat műve, akkor elég sovány.

  Ha viszont egyedi akciók, akkor stratégianélküliek kell legyenek, tehát akkor egyenlők az én véletlennek betudott elképzelésemmel.

  Viszont elég rendesen elmentünk az eredeti témától.

  Válasz
 6. Hogyne lett volna marketing stratégia?! Nyertek is vele egy választást!
  De bocs, most locsolni megyek 🙂

  Válasz
 7. Elvesztettem a fonalat.

  Hol?

  Idézek (Tőled, Lobo):

  1. „Ezért megbocsáthatatlan Orbán Viktor elmúlt két évi utcai politizálása, mert újra a kőbalta korába taszigálta vissza a politikát.”

  Ugyanakkor:

  2. „Emlékezz vissza: 2005-2006 táján járunk, az MSZP-ről mindenki azt gondolja, fényévnyire van a kommunikációs képessége a FIDESZ-étől.
  (…) Gyurcsány Ferenc blogot nyit (magyar internettörténeti pillanat). Gyurcsány Ferenc utcára viszi a baloldalt!”

  És ebből azt a következtetést vonod le – egyébként helyesen -, hogy az MSZP jobb a politikai marketingben.

  Egyetértek, az MSZP politikai marketingje jobb. És a többség a marketingre szavaz.

  Én jobban szeretek megoldásokra szavazni.

  De visszatérve a fenti idézetekhez, és a szavazók utcára vitelének időrendjére, meg az abból levont következtetésekre: az az érzésem, mintha Gy. F. esetében indokolatlanul pozitív megítélése lenne a szavazók utcára cipelésének, míg O.V. esetében épp ellenkezőleg.

  Ennek az okait nem tudom objektív eszközökkel értelmezni – szerintem itt logikai bukfenc van.

  És ha hozzáteszem, hogy egy demokráciában utcára vonulni alapvető jog, diktatúrában pedig büntetendő, akkor nem tudom, kinek a kezében a kőbalta (O.V. kezében vagy Gy. Ferencnél).

  Lobo, valljuk már be – nem szégyen -, hogy a politikai meggyőződés – akinek van – ízlés és neveltetés kérdése, kell hozzá persze gondolkodás is, mert a végletekig senki nem ragaszkodik a preferenciáihoz, de az a helyzet, hogy ízlés- és neveltetésbeli dolgokat nem kell indokolni. És amikor valaki ilíen témában indokol, akkor az gyanús (mert nem objektív, ezért ne is akarjon annak tűnni).

  Akinek nincs meggyőződése – ilyen a többség -, annak meg ott van a politikai marketing. És büntetésül az, ha a jobb szlogenre szavaz, és nem a jobb termékre.

  Akinek meggyőződése van, azzal azért nem vitatkozom, mert ízlésekkel nem lehet viattkozni, megbántani pedig nem akarom a vitapartneremet. Akinek nincs meggyőződése, azzal meg végképp nincs miről vitatkoznom.

  Minden gondolkodó embernek javaslom, olvassa el a Coriolanust (by W. Shakespeare). Arról szól, hogyan bukik meg és el egy nagyszerű hadvezér a demokrácia rögös útjain (mert nem elég nagyszerűnek lenni, és a jobb marketing, meg az ezernyi kis trükk elegendő a lejáratáshoz és a könnyű győzelemhez).

  Ha hozzáteszem, hogy Petőfi fordította a művet, éspedig azután, hogy saját szülőföldjén bukott el az országgyűlési választásokon kevéssel az 1848. március 15-ei Nemzeti dal szavalás után, akkor mindenkinek érteni kell, hogy a nép – az Istenadta nép – nem az érdemek szerint méri szavazatait.

  Válasz
 8. Kedves Attila!
  Megvan nálad az a fonál 🙂
  A Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság által elmulasztott internetes webhely jelenségéből, mint a marketing, jelesül a politikai marketing kérdéséből indulva jutottunk el más, szintén a politikai marketing témaköréhez tartozó jelenségekig.
  Na, akkor a baloldal egyszeri, békés utcára vonulása a választások előtt.
  Addig csak a FIDESZ élt ezzel a módszerrel, SMS-toborzással mozgósítva a híveket (korszerű) a rendezvényekre. (Ha valaki szimpatizánsként mondjuk trikót rendelt a honlapjukon, kérték a mobilszámát is.)
  Úgy festett, a FIDESZ az ország, nagyokat lehetett kacagni, hogy kétszázezer résztvevőből hogyan lesz egymillió a híradásokban. De a nem kacagó kedvűeknek azt üzente a jól koreografált számos nagygyűlés: mindenki a FIDESZ híve, az egész Kárpát-medence, mind a százmillió magyar (!), székelyek, felvidékiek meg az amerikai magyarok is, hétszázmillióan. Sőt, a tudományos élet képviselői, a sport régi nagyjai, színészek (munkás-paraszt-értelmiségi) mind-mind ott kellékeskedtek Viktorunk mellett, szép sorban kiülve.
  Ebből a nézőpontból értelmezhető csak az az utcai kivonulás, amit a választások előtt Gyurcsány produkált, felmutatva, hogy élnek itt mások is!

  Na, ennyit a múltról. A szocialisták helyében nagyon félnék egy olyan időszaktól, amikor nem Gyurcsány Ferenc „intézi a poltikai marketinget”, mert amúgy nagyon szerencsétlenül megy nekik.

  Az most csak úgy véletlenül jut eszembe, hogy az MSZP-nél nagy hagyománya van az „egyszemélyes párt” intézményének. 90-től 94-ig Horn Gyula „egyedül” volt az MSZP. Nála csak Orbán Viktor hosszabb ideje az „egyszemély”, bár ő körülötte azért mutatnak fel olykor arcokat.

  Itt most hosszan elidőzhetnék azon, hogy felnőtt embereknek szokott lenni valamiféle világlátása, eszménye – amelynek megvalósulását reméli mind a maga, mind a hazája, mind a nagyvilág boldogulására. Én valahogy a szabadság, az igazságosság, a szolidaritás fogalmaiban vélem eszményíteni a világot, de ez legyen az én bajom. Már csak azért is, mert nem mind ilyen, aki ilyennek mondja magát és ilyenkor nagyon el szoktam keseredni!

  Válasz
 9. Kedves Lobo!

  Egy ideje leszoktam az utcára vonulásról, mert az ember a legjobb szándék ellenére is könnyen kerülhet úgy a címlapra, mint holmi csőcselék bűnsegédje, márpedig egy ilyen kampányhoz nem szívesen adnám arctalan magamat sem. Magyarul: nem szívesen lennék létszám egy szélsőségesnek titulált tömegben (bár szélsőséges tömeggel régebben sem mentem utcára).

  Amióta az utcára vonuló tömeg és a szélsőség közé egyenlőségjelet ékelt a jelenlegi hivatalos politika – jó oka van rá, mert minden elhangzó és el nem hallgattatható véleménytől van mit félnie -, kockázatossá vált az utcára vonulás.

  De hát mire is való az utcai véleménynyilvánítás?

  Akkor szoktak élni vele a népek, amikor úgy érzik, hogy a demokrácia parlamenten belüli eszközei nem működnek elég hatékonyan. És mit látunk most? Azt, hogy a demokrácia parlamenten belüli eszközei nem működnek elég hatékonyan. Az a rossz hírem, hogy már nem csak az ellenzék látja így, hanem már a kormánypártok honatyái is kezdik ezt mondani. És már egy SZDSZ-en belüli választás sem tud tisztán lezajlani – a liberális szívnek meg kell ilyenkor szakadni, ámde nem szakad meg! (Vajon miért?)

  Szóval az utcai véleménynyilvánítás eszközét arra az esetre találták ki, ha valakinek az országgyűlésben elhangzó jelzések nem volnának elég meggyőzőek. Ha a nép véleményére kíváncsi, amely nevében kormányoz.

  No persze van, hogy a népet be kell tiltani. Akkor kell betiltani, ha nem lehet tőle kormányozni.

  Ha betiltani nem lehet, akkor morálisan kell ellehetetleníteni. Meg kell róla tanítani – lassan mondva, hogy mindenki értse -, hogy a nép csőcselék.

  Objektív távolságba hátrálva a következőt kell mondanom.

  Szerintem csak egy nép van.

  Aztán ez hol „a mi népünk”, hol „a bűnös nép” egy-egy kormánynak. Ki mikor hogyan fogalmaz.

  Aki súlyosan fogalmaz, annak a neve mindig fennmarad.

  Horthy bűnös városnak nevezte Budapestet – megjegyezték. Rákosi is súlyosan fogalmazott. Megjegyezték. Kádárt is.

  Ilyen előzmények után történelmi hiba lecsőcselékezni a tömegeket.

  Utóirat:
  Aki a fentiekből azt a következtetést vonja le, hogy szerintem szép dolog autókat gyújtogatni, azzal nem tudok politikáról vitatkozni.

  Válasz
 10. ? lesz-é, és ha meg lesz kinek a magyméltóságú nevéhez lesz köthető?

  Tisztelettel;
  Egy aggodalmaskodó

  Válasz
 11. Kikérem magamnak, hogy besoroljanak a futbalhuligán csőcselék közé. Akkor én nem vagyok a nép.
  Az autógyújtogató, síppal-náddal zajongó, valamint kődobáló zemberek = csőcselék.

  Válasz
 12. Attila,

  Egyetértek veled, „Akinek meggyőződése van, azzal azért nem vitatkozom, mert ízlésekkel nem lehet viattkozni, megbántani pedig nem akarom a vitapartneremet.” eddig’

  Lehet, szabad, sőt kell is vitazni, legjobban vitázni a ‘legmásként” gondolkodó barátaimmal tudok, de ehhez kell szellemi tőke, nem az amit a médiák a jefünkbe tömnek…
  Nem akarom meggyőzni a vitapartnerem, pláne nem legyőzni, azt a világot akarjuk elfelejteni amikor mindenki egyoldalon ált vagy nem?
  Tehát vitázni márpedig kell…

  Válasz
 13. Sziasztok!
  1) Kaktuszka egyenlete matematikailag kifogástalan.
  2) Merész felvetés, hogy akinek meggyőződése van, azzal nem érdemes vitatkozni.
  Miért? Akinek meggyőződése van, az rugalmatlan elme? (A meggyőződés nélküli polgárok jobban meggyőzhetőek? De ha meggyőzöd őket, akkor ők is meggyőződéses emberek lesznek, akikkel nem lesz érdemes vitatkozni.)
  Lehet, velem sem érdemes vitatkozni, mert meggyőződésem, hogy ma a legfontosabb párharcnak a haladás és a maradás tengelyén kellene megmutatkoznia.
  És ebből a szempontból nagyon szerencsétlen a dolgok állása. A 300 forintos vizitdíj helyett a hogyan haladjunk, hogyan zárkózzunk fel Európához témakörében kellene mozgolódnia pártjainknak.
  Az sem biztos, hogy mindenki a neki megfelelő pártban vagy annak törzsközönségében található.
  Haladók és maradók vegyesen szétszórva. Tehát nem bal és jobb, hanem haladás és maradás tengelyén kellene felsorakozni. Ilyen szempontú programokra szavazni. Olyan kérdéseket kellene feltenni magunknak, hogy „kedvenc pártom” mennyiben tesz eleget kitűzött céljainak (haza és haladás)! Mikor szolgálja ezt, mikor nem. Politikai közéletnek az kevés, hogy a „másik” egy rohadék. Vagy a másik másik.
  Bár ezen nagyon jókat lehet(ne) vitatkozni.

  Válasz
 14. Igen, a tét a haladás vagy lemaradás, de ez az „adás” alig vehető, nagyon zajos. Talán, mert nem az optimális hullámhosszon van, és persze a zajkeltők is igyekeznek minél jobban bezavarni. Rossz a csatornakiosztás, a vevők is régi verzióval felszereltek…

  Válasz
 15. Kaktuszka, az, ha a tévéd képernyőjén az a szöveg jelenik meg, hogy „A hiba az Ön készülékében van”, még nem elég ok arra, hogy vakon megbízz a műsorszóró vállalatban.

  Lobo, dehogy gondolom, hogy szóba sem érdemes állni azzal, akinek meggyőződése van! (Nyilván rosszul fogalmaztam.)
  Épp ellenkezőleg: csak azzal élvezek egy politikáról szóló beszélgetést, akinek meggyőződése van. Ezzel szemben egy ilyen beszélgetésben – tapasztalataim szerint – esély sincs arra, hogy meggyőzzem a vitapartnerem. Téged sem tudnálak – és nem is foglak, nem is fogom megpróbálni – meggyőzni arról, hogy Gy. F. nem azt képviseli, amiért megválasztották.
  Egyébként érdemes megfiogyelni, hogy minden párt kampánya nagyjából azonos, mindössze árnyalatnyi különbségeket fogalmaznak meg.

  Mint a reklámokban.

  Minden fogkrém azt ígéri, hogy friss lesz a leheleted, egészséges, sőt, hófehérem ragyogó a fogsorod. Csak az egyik mentholos ízzel ígéri, a másik a friss gyógynövények ízével – de mind-mind a hófehér, friss ragyogást ígéri.

  Na, ezek után leveszel a polcról egyet, hazaviszed, kipróbálod. Ha rá kell jönnöd, hogy az eddig ragyogó fehér fogaidat sárgára színezte, akkor vérmérséklettől függően vagy visszaviszed, és reklamálsz, vagy csak nem veszel többet ilyet. De ha a boltban még ki is dobatnak a biztonsági őrrel, akkor elgondolkozol a vevőközpontú kereskedelemről, nemde?

  Namármost, szeriontem mi mindannyian a hófehér fogakra esküszünk – ebben egészen biztosan egyetértünk. És mivel már sokat éltünk – mármint Lobo meg én -, a mi fogaink eleve nem fehérek. És mivel sokféle fogkrémet láttunk már, azt is tudjuk, hogy a reklám meg a valóság között mindig vannak árnyalatbeli különbségek.

  Így aztán Te azt mondod, hogy a mi fogaink nem ettől a fogkrémtől lettek sárgábbak, sőt, nem is sárgábbak, én meg azt mondom, hogy de, bizony, ezek sárgábbak, és biztos, hogy nem a cigitől, mert hónapok óta rá se gyújtottam.

  Alapvetően akkor is egyetértünk: a hófehér ragyogás az eszményképünk.

  Válasz
 16. Sokol rádió? – kibír az mindent :))) Csak éppen a netes adásokat nem fogja.
  De jó meglátáts, kb. sokol rádióval a digivilágnak. 🙂

  Pontosan „A hiba az ön készülékében” vita folyik folyamatosan a politikában.

  Ha kihívom a tévészerelőt és azt mondja, hogy a készülékben nincs hiba, akkor el kezdek rámászni a szolgáltatóra!
  Ha az meg azt mondja, hogy nincs adás, mert nem fizetem a vizitdíjat/tandíjat/akármidíjat, akkor meg azt kapom, amit érdemlek.

  Válasz
 17. Kaktuszka, a vizitdíjjal nem lenne semmi baj, ha nem azért kellett volna bevezetni, mert elvontak valamit az orvosoktól, ami az adónkból bé van fizetve. (Na de akkor miért nem kapják meg az orvosok? És hova lett?)

  Nem azért forráshiányos az egészségügy, mert a gonosz betegek nem fizetnek vizitdíjat, hanem azért, mert azt, ami helyett a vizitdíjra van szükség, valamiért elvették az egészségügytől. De vajon miért vették el? És mennyivel kevesebb adót fizetek, ha azt a pénzt nem kapja meg az egészségügy?

  A fizetős egészségüggyel se lenne egyébként semmi bajom, ha ezzel párhuzamosan megszűnne a TB járulék.

  Mert vagy szolidaritási alapon fizetek az adómból – és akkor kérem szépen az ellátást külön további összegek megfizetése nélkül -, vagy oké, kössön mindenki biztosítást saját belátása szerint, de akkor a biztosítási díj mellé ne fizessünk az államnak társadalombiztosítási járulékot – mert a társadalom nem biztosít nekünk semmit.

  Semmi baj nincs a tiszta rendszerekkel, csak a kevert szisztémákkal van gond. Például az, hogy lehetetlen ellenőrizni.

  Válasz
 18. Nem nagyon értek az egészségügyi finanszírozáshoz, mondhatnám nem vagyok kifejezetten az egészségügy szanitéce, de nekem a megkezdett reformok szinpatikusak voltak abból a szempontból, hogy a virtuális betegeket próbálták kigyomlálni!
  (Korábbi tapasztalataimból: A virtuális beteg)
  Ha korábban befektettek valahová, tuti, hogy két nappal később engedtek ki, mint valójában! Így vitték be az egészségügybe a közös pénzünket idétlen idők óta, függetlenül attól, hogy melyik párt kormányozta az országot.
  Ha műtéten estél át, magad választhattad ki, kinek fogsz hálapénzt fizetni.
  Csalásra, hálapénzre, merev, porosz struktúrára – és persze áldozatkész orvosokra épült a rendszer, amely virtuálisan roppant leterhelt volt, hogy menjen bele a pénz.
  Nekem szimpatikus volt, hogy ennek a rendszernek nekimentek. Hogy neki mertek menni! Hogy nem hazudtaák le a valóságot, hogy miben élünk. Szembe néztek vele!!! Csak ezt nem szeretjük? A hálapénzes húszezer nem számít, a háromszáz igen? Amellyel egy új viszony mutatkozhatott volna meg: a fizető ügyfél jelenik meg a hálapénzre kárhoztatott „alattvaló” helyett.
  De mondom, nem én vagyok az egészségügy csodadoktora, annak ott van Mikola úr, az erdélyi importszavazatok mágusa, a vesekövek szakértője, akinek a régi metódus jobban tetszik. Ez az ő (műtő)asztala.

  Válasz
 19. Te, Lobo, biztos vagy benne, hogy a 300 forinttal meg is szűnt a hálapénz?

  Viszont a szabad orvosválasztás megszűnt (nem pont a vizitdíj miatt, cask az átalakulások során, csak úgy, észrevétlenül). Vagyis egyfelől azt harsogják, hogy az a kórház éljen meg, amelyiknek elégedettek a betegei, másfelől nem biztosítja a rendszer, hogy ahhoz az orvoshoz menj, amelyikben megbízol, hanem ahhoz kerülsz, akihez odasorsol a rendszer.

  Ez miért is jó?

  Aztán meg mihez is „mertek” hozzányúlni? Úgy értem, milyen eredményről tudsz beszámolni? Mit hoztak létre?

  Az, hogy a virtuális beteg megszűnt (megszűnt?), még nem biztos, hogy elegendő.

  Egyébként mondom: egyetértek, ne dobáljuk mindannyian az egészségügy közös nagy kalapjába a pénzt. Fizessen mindenki azért, amit igénybe vesz. De akkor köszönöm, nem szeretnék TB járulékot fizetni. Mert nem kapok érte semmit.

  Amikor egy őrült BMW-s nő átlépte a záróvonalat, és frontálisan ütközött velem, a nagyon kiváló állapotú egészségügyben 4 óra alatt sem jutottam a műtőasztalra, mert foglaltak voltak a műtők (nyilván azért, mert optimálisan kellett kihasználni a kórházakat), és az orvos egy kicsit idegesen mondta, hogy ha hamarosan nem jutunk be, akkor nem tud majd más tenni, csak le tudja vágni a lábamat.

  Elég szarul hangzott ez azok után, hogy becsületesen csengettem a TB járulékot.

  Válasz
 20. Egyébként, Lobo, igazad van: ennek a rendszernek neki kell menni.
  De ne tévesszük össze a nekimenés ürügyén történő ingatlanátjátszást az egészségügy reformjával.

  Válasz
 21. Bocs, hogy így részletekben, de mindig eszembe jut még valami.

  Azt mondod „Csalásra, hálapénzre, merev, porosz struktúrára – és persze áldozatkész orvosokra épült a rendszer, amely virtuálisan roppant leterhelt volt, hogy menjen bele a pénz.”

  Oké, ez igaz.

  Hadd kérdezzem meg: ez a mostani rendszer mire épül?

  Megszűnt a csalás?
  Megszűnt a hálapénz?
  Már nem csak az áldozatkész orvosok maradnak a pályán? (Úgy értem: megéri ma röntgenorvosnak lenni, nem csak szülésznek?)

  Mert az oké, hogy azt ígérték, hogy „majd a jövőben” nekik jobb lesz, de azt nem látom, mitől, mert ha el sem kezd jobb lenni, akkor nem tudom, később mitől lenne sokkal jobb. Azt látom, hogy amikor tavaly született a fiam, a SOTE szülészetén 3 napja talpon lévő anesztes orvos rohangált a betegek között, ugyanis annyi szülésük volt. Nem, nem azért, mert aznap sokan szültek, hanem azért, mert egy kicsit összevonták őket pár kórházzal, hogy költséghatékonyabban működjenek.

  A vérnyomásmérő sajnos nem működött, de szereztek egy másikat, amiről tudták, mennyit csal fölfelé, és a mért eredményből lehetett következtetni a beteg tényleges vérnyomására, noha a készülék nem ezt mutatta.

  Nyilván én vagyok szkeptikus, de nekem úgy tűnik, hogy egyes befektetőknek tök jó üzlet lesz a fizetős egészségügy, akit meg szegényen ütnek el a zebrán, az miért volt hülye.

  Válasz
 22. Kedves Attila!
  Lám, a lényegben – akik, mint nagy nehezen kiderült, máshová szavazgatunk – tökéletesen egyetértünk.
  Mit gondolsz, engem nem bosszant, hogy évtizedek óta mindenféléket fizetek, de nem elég? Én már kárpótoltam is a meghurcoltakat, bocs, de pontosabban azokat, akik a kárpótlási jegyekből a kárvallottak helyett megtollasodtak, akiknek elvileg most a nemzeti, elkötelkezett magyar burzsoáziát kellene alkotnia. Szóval leperkáztam nekik a közvagyonból a magam részét, fizettem és fizetem a járulékokat meg az adókat is rendesen, eltűrtem, hogy az olajmilliárdokból mások büntetlenül megtollasodjanak, hogy a privatizációból új tulajdonosok szülessenek a régi, szocialista közvagyon közös érdekű gyarapítására és így tovább…
  Ez a nagyjából húsz év mérlege, amit itt látunk magunk körül.
  Ha te is, én is eképp gondolkozunk, akkor mindkettőnkben joggal munkál a számvetés igénye: mink van (mink maradt), hogyan akarunk tovább menni (a fejlettebb országok nyomán), mit lehet és hogyan együtt elérni!
  Mindketten a HALADÁS pártján, de más pártokra szavazunk. Azok viszont olyan egyszerű ügyekben sem képesek dűlőre jutni, mint hogy törvényesen markolják fel a költségtérítést, ne bemondásra. Nem veszik észre, hogy sokan vannak, nekünk ez túl drága, sokba van! Sok minden sokba van! Az egykori Torgyán miniszter úr is sokba van, meg mindenféle tolvajlás, félrecsúszás sokba van, 1990-től 2008-ig minden évben!
  Ki mer ezzel szembe nézni? Igazat adni nekünk és azt mondani: másképpen lesz holnap. Vajon fent az uraknak ez a fontos vagy a szék? Meg ami a székkel jár.
  A legegyszerűbb megoldás persze az – maradjon minden a régiben. Az a rossz legalább már megszokott.
  A szegénység egyenlősége, az állami gondoskodás, a félig hűbéri viszonyok…

  Válasz
 23. Lobo, már mióta mondom, hogy kb. ugyanarra haladnánk, csak másokban bízunk.

  Arról teljesen fölösleges beszélnünk, hogy kiben miért nem, mert nem ez a lényeg. A kiben miért bízunk már érdekesebb kérdés.

  A másik, hogy ne „fenn-lenn” viszonyban képzeljük el a politikát. Az a szociálizmus. A demokrácia vízszintesen van.

  Valahogy így.

  A pénzemért megbízom a vízszerelőt, hogy szüntesse meg a csőtörést. Ha jól dolgozott, kifizetem, és legközelebb is őt hívom. Ha nem jól dolgozott, kihajítom, és hívok mást.

  A politikában ugyanezt úgy képzelem, hogy a politikus ugyanúgy fizetett szolgáltatóm, mint a taxis, a vízvezetékszerelő stb. És ha egy politikus nem azt teszi, amit a szórólapján hirdet, akkor én nem bízom rá az ország rám eső részét. De ez nem fönt-lent viszony!

  Azt kellene már megérteni mindenkinek, hogy nem kérni kell a kormánytól – a kormány egy megbízást teljesít.

  Nem kellene arra várni, hogy rólunk majd gondoskodnak cáratyuskáék – nem! El kellene felejteni, hogy ők fönt vannak.

  Nem, ők a mi alkalmazottaink.

  Ez a helyzet.

  Válasz
 24. Meghajlok mértanban nyújtott teljesítményed előtt: a vízszintes helyzet megállapításában igazad van! 🙂

  Eltérést kettőnk álláspontjában egy dologban látok: te mintha egy kormányról, én meg 20 év kormányairól (áttételesebben az általunk megérdemelt politikai elitről) beszélek.

  Válasz
 25. Lobo, nem teljesen értünk egyet.

  A jelenlegi kormány szeretné valahogy másra vagy másra is kenni a dolgot. Azt már kezdik érezni, hogy 6 év kormányzás után már széles tömegek számára nem hihető az a bevált módszer, hogy az előző kormányra mutogatnak (bár az orbánviktorozás divatja sosem múlik el), ezért kitalálták a „mindenki felelős azért a kupacért, amit magunk előtt görgetünk” szlogenjét.

  De ne vedd be.

  Vagy akkor vegyük bele a dologba Árpád atyánkat is, mert végül is az elmúlt 1112 év alatt jutottunk idáig.

  De ha már az elmúlt 20 évről beszélünk (pontosítsunk: 18-ról), nos, az elmúlt 18 évből az első 4-ben volt egy Antall kormány, amelynek csak annyi ideje volt, hogy eljátssza a nyitányt. A maradék 14 évből 10 évig szocialista kormány volt.

  Szóval még a számok sem sokat segítenek már a jelen helyzetben, igaz, nem is emlegetik őket nagyon. Azaz, látod, te magad is 20 évről beszélsz, pedig nincs az még 18 se (majd áprilisban lesz annyi).

  Máskülönben az a helyzet, hogy én minden kormányra általánosan értettem azt, hogy ők vízszintesen helyezkednek el hozzánk képest. Ez is, meg az a kormány is, akore én szavaztam.

  Válasz
 26. Kedves Attila!
  A kormányok nem vegytisztán kormányoznak, szövetségeseik forró ölelése, ellenfeleik lágy, szeretetteljes, baráti kézfogása kíséri lépteiket.
  MDF-SZDSZ paktum, FIDESZ-Kisgazda szövetség, kriminalizálás (börtönbe Gy. bandájával, országimázsviktor), székházat vegyenek; van élet az Union kívül is; néhány dokumentumért elintézzük, megcsapoljuk, házatszőlőt pártállástól függetlenül, jóléti rendszerváltás; be se megyünk, míg te beszélsz; hazaárulókvagytok – deegyüttvadászunk, együttnemfújunkszondát, együttcigizünkafolyosókon; olyanoldaliakleszünk ahol lyuk van a palettán – és tényleg összevissza!
  És mindezt nem azért mondtam, mert nagyon elégedett lennék az elmúlt hat év szocialista-liberális vezetésével, a kiskirályaikkal, de az ellenzékükkel meg végképp tele a hócipőm, a félfasiszták le nem intése, hanem bújtatott támogatása miatt (is).

  Válasz
 27. Lobo, azt vettem észre, hogy amikor a baloldal bajban van, mindig elkezd fasisztázni, mert az mindig bejön.

  Éspedig azért jön be, mert az, aki fasiszta, nem szalonképes. Ebből következően azt, akit lefasisztáznak, nem lehet, nem érdemes védeni (mert az, aki védi, maga is könnyen a fasizmus vádjával kenhető be).

  Én csak azt nem tudom, hogy ha ebben az országban – ahogy a hírekből megfigyelhető – már 1998 óta (ha jobban figyelünk, akkor már Horthy kenderesi újratemetése óta) aktív fasiszta mozgalmak vannak, akkor hogyhogy még egy árva pofon sem csattant el?

  Miért kell felülni a műbalhéknak?

  Hány embert érint ma Magyarországon, hogy mit csinál a Magyar Gárda? És hány embert érint – maradjunk a te példádnál -, hogy 3-6 hónapot vár egy műtétre, esetleg egy pacemaker cserére?

  Soha senki nem mer konkrétan lefasisztázni valakit – naná, mert tudják, hogy gumicsont, viszont egy perben már nem mutatna jól egy olyan mondat, hogy XY fasiszta.

  Lobo, gondolkodó emberek vagyunk, ne üljünk fel propagandaszövegeknek!

  Ha itt fasiszta veszély lenne, hidd el, nem tolonganának az izraeli befektetők.

  Nyugtasson meg ez a tény.

  Válasz
 28. Ami pedig az Árpád-sávos zászlót illeti, nos, az sem náci találmány.

  Félek, hogy egyszer eljutunk oda, hogy Árpád nevét említeni is büntetendő dolog lesz.

  Lobo, annyi embert zavar az Árpád-sáv, de azt észre se veszitek, hogy az Országház előtt is felvonják az Árpád-sávos lobogót minden nemzeti ünnepen. Hát akkor minek ez a műbalhé? Miért ülsz fel ennek?

  És miért nem zavar, hogy az SZDSZ ötágú vöröscsillaggal kampányolt a népszavazáson? (Ami viszont önkényuralmi jelkép.)

  Oké, én sem ijedtem meg a csillag láttán, mert nem vagyok paranoiás. De akkor miért kell úgy tenni, mintha más az lenne?

  Nem az Árpád-sávtól kell félni, hanem a primitív emberektől. Ők meg zászlóval vagy anélkül ugyanolyanok.

  És éppen a demagóg szövegekkel neveljük őket azzá, amik.

  Válasz
 29. Attila!
  Én azt láttam, hogy egyszer-kétszer szétverték Budapest belvárosát, tv-székházat ostromoltak, melegeket vertek véresre – te ezekről nem tudsz?

  Válasz
 30. „Én azt láttam, hogy egyszer-kétszer szétverték Budapest belvárosát, tv-székházat ostromoltak, melegeket vertek véresre – te ezekről nem tudsz?”

  Kik voltak ezek gyűjtőnéven?

  A Fidesz?

  Az elmúlt 20 év kormányai?

  Én olyat is láttam, hogy egy büntetlenül meg nem nevezhető népcsoport meglincselt egy negyvenegynéhány éves tanárt a két lánya szeme láttára. Akkor, ugye, helyesnek tűnne betiltani ezt a csoportot is?

  Lobo, ne engedjük elvenni a józan eszünket.

  Válasz
 31. Most egy kicsit morcos vagyok! A belváros többszöri szétverése, előtte és utána gyújtó hangú ellenzéki szónoklatokkal, sokáig mindennemű határozott elhatárolódás nélkül – az azért nem keverendő össze semmi mássall!

  Válasz
 32. Én azt hiszem, hogy semmilyen brutalitás nem keverhető össze semmi mással.

  És még mindig jó volna tudni, kik is azok, akik a belvárost szétverték (a rendőröket nem számítva). Szóval, hogy ez a Fidesz, az elmúlt 20 év politikája, vagy mi?

  Mert ha nem a Fidesz, akkor nem pontosan értem, hogy jön ez az ellenzék és a fasizmus együtt emlegetésével.

  Sándor György azt mondja, hogy ő, aki zsidó származású, megengedheti magának, hogy kimondja – én meg idézhetem -, hogy lefasisztázni valakit, aki nem fasiszta, éppolyan bűn, mint zsidózni.

  És ebben igazat adok neki.

  Ez a negy büdös helyzet.

  Válasz
 33. Attila,
  Nem akarok kötözködni, de?
  ?Egyébként érdemes megfigyelni, hogy minden párt kampánya nagyjából azonos, mindössze árnyalatnyi különbségeket fogalmaznak meg.?
  A jelenlegi ellenzék legnagyobb pártjának volt ilyen? Mármint választási program! miniszterelnök jelöltjei voltak garmadával 😉
  ?Ezzel szemben egy ilyen beszélgetésben – tapasztalataim szerint – esély sincs arra, hogy meggyőzzem a vitapartnerem.?
  Én egy vitában nem akarok meggyőzni senkit, ha megfigyeled inkább egy egészséges vitában önigazolást keresünk. Ha valaki úgy mondja el az akár merőben más véleményét, hogy közben nem érzem magam hülyének, tehát nem sérül az egóm, akkor rendben van.
  ?Kaktuszka, a vizitdíjjal nem lenne semmi baj, ha nem azért kellett volna bevezetni, mert elvontak valamit az orvosoktól, ami az adónkból bé van fizetve. (Na de akkor miért nem kapják meg az orvosok? És hova lett?)?
  Hibás válasz!
  A törvény alkotó szándéka az volt, hogy egy betegre több idő jusson egy betegre, ezt elérte?
  De mivel az orvos is emberből van, a cél másik része nem teljesült, mert a vizitdíj ellenére nem lett minden vizitdíj befizetés orvos beteg találkozó. Az orvosok többsége most is felírja vérnyomás csökkentőt vérnyomás-ellenőrzés nélkül mint eddig.
  A szándék ?harmadik fele? sem teljesült, mert a beteg is emberből van, és panaszkodik a 300 Ft miatt de az 1-2-5?10 ezreket továbbra a köpenyzsebbe csúsztatja!
  Attila a példádnál maradva, ha kihívod a vízvezeték-szerelőt, akkor amíg dolgozik békén hagyod! Én legalábbis így szoktam, mert amihez értek és van eszközöm hozzá megvalósítom magam.
  Ami a mindenkori kormányt illeti már minden párt volt hatalmon a Fidesz is, tetszett volna akkor tiszta viszonyokat teremteni! Arról nem beszélve, lehet a szocik sem voltak konstruktív ellenzék, de destruktív sem. És mondj egy szoci felvonulást, amit városégetés, járdabontás? jellemzett volna.
  A fasisztást pedig kéretik a nem magára venni a Fidesznek, hisz már balról előzi a szocikat, csak a saját ?érdekei? miatt, nem utasítja el a fasiszta atrocitásokat okozó ?támogatóit?!
  Ennek ellenére, a dolgok többségével egyetértek veled, csak tudni kell a hangulatkeltés, és a féligazságok veszélyes fegyver.
  Üdv: István

  Válasz
 34. Szia, István!

  Kérdésed: „A jelenlegi ellenzék legnagyobb pártjának volt ilyen?” Mármint kampánya? Én úgy láttam, volt. Ha nem lett volna kampány… volt, aki úgy látta, hogy nem volt?

  Választási programja is volt. De ezzel a jelenlegi kormány 2006-os kampányának ismeretében nem is érvelnék.

  Először nézzük ezt:
  http://www.youtube.com/watch?v=MhY9VS3sJcI

  „Alacsonyabbak lettek az árak!” Hehe! Mindenki észrevette?
  „Olyan alacsony az infláció…” Bocs, de mi ez, ha nem demagógia?

  Szép, szép, de hol itt a program? Babakötvény – az MSZP büszkesége! Ollé! Na, ennyit sikerült felmutatni.

  De nézzünk egy másik MSZP-s kampányfilmet:
  http://www.youtube.com/watch?v=mjOj42i2Y0c
  Ebben konkrétan semmit nem mond, csak mellébeszél. Nincs konkrétum!

  Itt konkrétan milyen program hangzik el?
  http://www.youtube.com/watch?v=MWnL1Gzpv_I

  Vasútkorszerűsítési program – asszem egy pár helyen megszűnt a vasúti közlekedés. Oké.

  „Több ezer milliárd forintot hoztunk haza Brüsszelből” – vessük össze az őszödi beszéd optimizmusával (ahol azt mondta, szarban vagyunk). Ha hazahoztuk azt a pénzt, ugyan, hol van?

  „Előttünk áll az utolsó 100 év legátfogóbb fejlesztése.” – konkrétan mi? És mennyivel előttünk? 100 évvel? Mit tapasztaltunk ebből az átfogó fejlesztésből?

  Iskolák felújítása – én bezárásokat láttam.

  De nem is én állítom, hogy a választást hazugságokkal kampányolták végig – ezt maga Gy. F. vallotta be – no, igaz, e vallomását nem a nyilvánosságnak szánta, hanem zsarolni szándékozott vbele a többieket. Ez a zsarolás a hatalma záloga. Párton belül. Az, hogy azt tudja mondani, hogy mindenki cinkosa volt, így a morális felelősség megoszlik.

  No, abbahagyom, mert értelmetlen.

  „egy egészséges vitában önigazolást keresünk.”

  Bocs, de ezzel hadd ne értsek egyet. Nekem nincs szükségem önigazolásra. Egy vita lényege, hogy két álláspont közeledjen egymáshoz.

  Ha nem ezzel a céllal vitatkoznak a felek, akkor az maximum a veszekedés kategóriája.

  Az általad idézett mondattal csak annyit akartam állítani, hogy semmilyen célja nem lehet egy olyan vitának, ami két oylan ember között folyik, akiknek szilárd meggyőződése az a politikai álláspont, amit képvisel.

  Egy tévébeli választási vita például sosem a két vitázó fél álláspontjának közelítését szolgálja, hanem a vitázó felek az érvek ütköztetésével a választók megnyerését célozzák.

  Válasz
 35. Vizitdíj kérdése

  „Hibás válasz!
  A törvény alkotó szándéka az volt, hogy egy betegre több idő jusson egy betegre, ezt elérte?”

  Bocs, István, de akkor azt kell bevezetni, hogy minden rendelőben legyen egy stopper, és amíg le nem ketyegett az X perc, addig az orvos ne küldhesse el a beteget.

  Ha azótra voltál orvosnál, akkor szembesülnöd kellett vele, hogy nem rövidebb, de hosszabb lett a várakozás, és hogy ne kelljen annyit várni, az orvosok jobban kapkodnak, mint valaha.

  A kisfiam 7 hónapos. Az orvosnál az zajlik, hogy várunk a rendelőben 1 órát, majd egyszerre 2 másik gyerekkel vagyunk bent. Míg mi vetkőztetjük a gyereket, egy másikat öltöztetnek, a harmadikat a doktornő vizsgálja. Közben az asszisztens ír. Jár a kezük, mint a légy szárnya.
  Oké, a csecsemőágazatban nincs vizitdíj, de vannak összevonások.
  Élvezzük az előnyeit.

  „És mondj egy szoci felvonulást, amit városégetés, járdabontás? jellemzett volna.” Mondj egy Fidesz kormány alatt történt tüntetést, amit rendőrökkel verettekl szét, és emberekre lőttek közben. Mondj egy olyan alkalmat, amikor október 23-át úgy ünnepelte Budapest népe, hogy a Parlament előtti teret kordonnal és fegyveresekkel zárták el előle.

  A taxisblokád tán volt akkora súlyú – tudom, nem Fidesz kormány volt -, mint az őszödi beszéd utáni tiltakozás. Egy pofon nem csattant – nem provokálta ki a rendőrség.

  Még mielőtt valaki kitalálná, gyorsan leszögezem: nem azokat szeretném védeni, akik felgyújtották az MTV székházát. De ne feledkezzünk meg azok felelősségéről sem, akik egyrészt nem tudták megvédeni a tévét ettől, másrészt a tévéelnökről sem, akinek nem kellett volna mást tennie a béke érdekében, mint beengedni azokat, akik a petíciójukat akarták felolvasni.

  És még ez is mind elkerülhető lett volna, ha az a miniszterelnök, aki saját bevallása szerint hazudott a választási kampányban, hazudott Brüsszelben, és adatokat titkolt el ill. hamisított meg, tudta volna, mit kell tenni, amikor lebukott. Ha lemond, max. pár millióan pezsgőt bontanak. Tudja ezt az MSZP is, az az MSZP, amely megőrizhette volna a hatalmát, de így elveszíti.

  Gyurcsány párton belül is kellemetlen, nemcsak azért, mert ott hagyományosan sok az áruló, és már kezd összeállni a Gy. F-et kiszorító második vonal is, mint annak idején Medgyessynél, hanem azért is, mert rájöttek, hogy Gy. F. egy jól promózott lufiember, aki viszont tíz körömmel ragaszkodik a hatalmához, ráadásul jól körbe is bástyázta magát.

  „A fasisztást pedig kéretik a nem magára venni a Fidesznek, hisz már balról előzi a szocikat, csak a saját ?érdekei? miatt, nem utasítja el a fasiszta atrocitásokat okozó ?támogatóit?!” – Ezt a Fidesszel kell megbeszélned. Mellesleg fasisztázták már a Fidesz szavazóit is, így konkrétan akkor engem is.

  De ezt a kártyalapot időnként előhúzzák. Ez mindig vesztes helyzetben szokott történni, aztán vagy tudnak vele fordítani, vagy nem.

  Egyébként megnézném azoknak az arcát, akik fasiszta veszélyről beszélnek, hogy milyen arckifejezésük volna akkor, ha ettől igaziból félnének (és nem csak színleg, a jó kampánybeszéd kedvéért). Azaz mégsem nézném meg, mert ahhoz fasizmus kellene.

  És akkor záró gondolatként – azt hiszem – épp a helyén idézem azt a mondatodat, amivel nagyon egyet is értek:

  „Ennek ellenére, a dolgok többségével egyetértek veled, csak tudni kell a hangulatkeltés, és a féligazságok veszélyes fegyver.”

  Válasz
 36. Elnézést, hogy ilyen hosszú esszékkel szennyezem a környezetem, de egy tényleg utolsó gondolat.

  Amikor szavazok, jórészt nem magamról szavazok.

  Meg tudom fizetni a 300 forintot, meg tudom fizetni a kórházi napidíjat is.

  Abban nem vagyok biztos, hogy a gyerekem matektanára is meg fogja tudni fizetni, és ha például eltöri a lábát egy őrült BMW-s nő, akkor lesz-e pénze arra, hogy a kb. 3 hónap múlva folyósított betegállomány pénze megérkezéséig kifizesse a kórházi napidíjat, meg a kötszert, ami sajna nem lesz a kórházban, mega gyógyszert, ami szintén nem biztos, hogy lesz.

  Abban sem vagyok biztos, hogy az a magyar nyelvet törve beszélő bolgár mentőorvos nő, aki nem pontosan értette, mi a feleségem baja 30 hetes terhesen, mert nyelvi nehézségekkel küzdött, nem lesz kénytelen elfogadni a hálapénzt, mert nem tudok róla, hogy az orvosok fizetésemelést kaptak volna, csak arról, hogy több beteg jut egy orvosra.

  Szóval, köszönöm, én jól megvagyok, és majd nem az SZTK-ba járok orvoshoz, mert nem beszélek idegen nyelven – az orvosok meg egyre kevésbé tudnak magyarul, a mieink pedig már külföldön vannak többnyire.

  A gyerekemet szakrendelésre még kénytelen vagyok – jobb híján – az SZTK-ba vinni, de meg fogom fizetni az összes alternatív lehetőséget.

  Egyébként lehet, hogy az volna a helyes út, hogy nem koptatnám a számat, hanem hagynám, hogy mindenki abban éljen, amit választott magának.

  Egy pici baj van: nem csak azok élnek benne, akik választották.

  Válasz
 37. Kedves Attila!
  Se téged, se a FIDESZT, se annak törzsközönségét nem fasisztázta le itt senki! Félfasiszták hallgatólagos támogatásáról volt szó, s álláspontunkban itt a különbség:
  Te azt mondod „aktív fasiszta mozgalmak vannak, akkor hogyhogy még egy árva pofon sem csattant el?”
  Erre én azt feleltem: „Én azt láttam, hogy egyszer-kétszer szétverték Budapest belvárosát, tv-székházat ostromoltak, melegeket vertek véresre…”
  István pedig így szólt: ?És mondj egy szoci felvonulást, amit városégetés, járdabontás? jellemzett volna.?
  Ennyit a félfasiszta ügyről.
  A többi kérdésben viszonylag közel állunk, némely dologban pedig teljesen azonos a felfogásunk.
  Jó beszélgetés volt, senki senkit le nem anyázott, pedig szépen végigbarangoltuk a közelmúltat.
  Akkor most egy kis blues jöhet?

  Válasz
 38. Te jó ég, azt azért gyorsan tisztázzuk, hogy nem gondolom, hogy akár Te, akár István le akart volna fasisztázni.

  A közbeszéd megtette többekkel, velem is – ez legyen a közbeszéd baja.

  Egy kis bluesért hálás lennék. 🙂

  És kösz a beszélgetést, továbbá elnézést a terjengősségért.

  Válasz
 39. Attila,

  Csalódtam, többszörösen is?

  Benned is :

  ?És még ez is mind elkerülhető lett volna, ha az a miniszterelnök, aki saját bevallása szerint hazudott a választási kampányban, hazudott Brüsszelben, és adatokat titkolt el ill. hamisított meg, tudta volna, mit kell tenni, amikor lebukott. Ha lemond, max. pár millióan pezsgőt bontanak. Tudja ezt az MSZP is, az MSZP, amely megőrizhette volna a hatalmát, de így elveszíti.?

  Hazudott! Nagyon sovány érv ezt már akkor mondja az ember, amikor a valódi érvek elfogytak
  Csalódtam, mert pont Te, aki tudod, miről szól a marketing, mert amit ismerek belőled azt rohadt jól műveled, már bocsi. Jó ötletek, jól kivitelezve.
  Gyurcsány is marketingezett! De ezt Te is tudod, maga mellé kellet állítani a pártot, kellett valami ütős, hát megvolt következő lépésben a Minisztériumok élére pártkatonákat tett és nem szakembereket ez volt a következő lépés.

  Csalódtam magamban is, mert legalább olyan méretű levélben válaszoltam meg tételesen a kérdéseid amilyen méretűt Te írtál. Ezzel leereszkedtem a barikádharcok szintjére, de ?összetéptem?, helyette álljon itt néhány gondolat.

  – A politika a közügyeivel való foglalatosság, sőt ha lehet, akkor a közérdekeiért való tevékenység. Tehát akkor ebbe az irányba kellene menni a dolgoknak, a jobb oldalon is.
  Nem értem a jobb oldali politizálást, mert ugye az-az elv minél rosszabb annál jobb, pedig a mindenkori ellenzék handikeppel indul, tehát az lenne az okos ellenzék célja hogy kiszolgálja a köz érdekeit és eladja az ő elképzeléseit premarketingezze magát a következő választásokra.
  – Valahogy a mi oldalunkon nem láttam az Orbán éra idején sem azt ami most (is) tapasztalok az ellenzéknél, hogy kimondottan rossz szándékot feltételez a kormányról.
  Sőt ezt vizuális marketing eszközzel ?sorsrontó?? Lehet hülye, lehet csak túl empatikus vagyok, de nem vagyok képes feltételezni, hogy komolyan gondolják a ?sorsrontót? a rossz szándékot. Ez kifele szól a butának és befolyásolhatónak gondolt emberek felé
  – A politika szintéren nem ellenségek vannak, hanem ellenfelek, tehát nem barikádokat kellene építeni.

  Végezetül kérlek, higgye el minden nem balos, nem azért állunk ezen az oldalon, mert mindenről azt hisszük, hogy ez a tuti frankó és jobb nem lehetne. Nem állunk ki elvtelenül senki mellett, de nem látunk alternatívát.

  Üdv: István

  Válasz
 40. „Csalódtam magamban is, mert legalább olyan méretű levélben válaszoltam meg tételesen a kérdéseid amilyen méretűt Te írtál. Ezzel leereszkedtem a barikádharcok szintjére, de ?összetéptem?, helyette álljon itt néhány gondolat.”

  Kedves István, nem tartom magam barikádharcosnak. Az tény, hogy az elfogultsággal szemben nehéz érvelnem.

  Mellesleg elég rossz megközelítésnek tartom, amikor ánblokk jobboldal-baloldalról beszélsz.

  Lám, Lobo és én e megközelítésből a számegyenes két végpontja közelében vagyunk, ám elképzeléseink egész jól fedik egymást.

  Jobb-baloldalról nem is érdemes beszélni, mint ahogy Tesco-vásárlókról és Auchan-vásárlókról sem érdemes beszélni. Arról lehet, hogy romlott-e a hús a polcon, de hogy a Tesco-hívek vagy az Auchan-vásárlók mit hogyan gondolnak mit sem változtat a hús romlottságán.

  „Valahogy a mi oldalunkon nem láttam az Orbán éra idején sem azt ami most (is) tapasztalok az ellenzéknél, hogy kimondottan rossz szándékot feltételez a kormányról.”

  Nyilván nem láttad a „Hol a lé?” stb. típusú plakátokat, meg azt a plakátot, amelyiken a kis fasiszta van, és ráírták, hogy ő is elmegy szavazni.

  Bocs, de már az is megmosolyogtat, hogy azt írod, „mi oldalunk”. Amíg így futunk neki egy beszélgetésnek, elég nehéz igazságkeresésnek álcázni.

  „A politika szintéren nem ellenségek vannak, hanem ellenfelek, tehát nem barikádokat kellene építeni.” – Ez jó mondat, csak üresen hangzik annak a szájából, aki pár mondattal elébb „mi oldalunk”-ozott.

  Ez tán megfelelően rövid bejegyzés volt.

  Válasz
 41. József Attila talán elfogadható egy baloldali számára is.

  A Világosítsd föl c. versét 1937-ben írta, élete utolsó évében.

  Ha mindenáron a rend kell, íme, egy tapasztalt, sokat látott ember álláspontja:

  És vígasztald meg, ha vigasz
  a gyermeknek, hogy így igaz.
  Talán dünnyögj egy új mesét,
  fasiszta kommunizmusét –
  mivelhogy rend kell a világba,
  a rend pedig arravaló,
  hogy ne legyen a gyerek hiába
  s ne legyen szabad, ami jó.

  Válasz
 42. Fontosnak tartok tisztázni valamit. Íme, ezt:

  Semmi baj nincs a baloldali eszmékkel. A jobboldal – ahogy én látom – nem a baloldal ellentéte, hanem más hangsúlyok előtérbe helyezése.

  Például: míg a baloldal a szolidaritás elvét segélyek szociális alapú szétosztásában látja igazságosnak, addig a jobboldal az adókedvezményekben látja a megoldást. Mindkettőnek van racionális magyarázata, vannak érvek pro és kontra. Ha a politikai bal-jobb a valóságban ezen különbségek közti vitákról szólna – ahogy a választók 4 évente hinni szokták -, rend lenne.

  A jelenlegi kormánnyal sem az a bajom, hogy baloldali. Lobo is baloldali, a sógorom is baloldali, mégsincs problémánk egymással. A jelenlegi kormánnyal – a tévedés jogát fenntartva – az a bajom, hogy egy eszmét hirdet, egy programot szavaztat meg egy eszme nevében, majd egy eszme mögé bújva a program ellenkezőjét hajtja végre.

  Ezt még az előző szocialista kormány – Horn Gy. kormánya – sem tette meg.

  Egyetértek azzal, hogy az egészségügyön változtatni kell. Még azzal is egyetértek – bizonyos megkötésekkel és bizonyos körülmények között -, hogy fizetőssé kell tenni. De azzal nem értek egyet, hogy ezt kizárólag gazdasági érdekek mentén – ráadásul külföldi gazd. érdekek mentén – kelljen végrehajtani. Ha az egészségügybe befolyt pénz nem az államkasszát gyarapítja, annak hosszú távon beláthatatlan következményei lesznek.

  Az a problémám, hogy – meglátásom szerint – a jelen kormány nagyobbik pártja se nem magyar, se nem sziocialista, se nem párt. Tagjait és szövetségesét gazdasági érdekek tartják össze. Ezzel csupán annyi a baj, hogy a gazdasági érdekek kizárólag körön belül érvényesek – nem esnek egybe a kormányzott ország lakosságának – nem merek polgárt mondani – gazdasági érdekeivel.

  Hogy az ellenzék – és szavazóbázisa – ezt nem tapssal fogadja, azt végül is meg tudom érteni.

  Mindazonáltal az elmúlt 18 évből azt a tanulságot vontam le, hogy minden magáért és a családjáért felelősséget érző embernek olyan független egzisztenciát kell teremtenie, amely elég szilárd ahhoz, hogy ne kelljen kormányok jóindulatától függni.

  Arról van itt szó, elvtársaim, hogy a világ szemében potenciális piac vagyunk, a világgazdasági válság elodázásának néhány évtizednyi lehetőségét nyújtja a mi felvásárlásunk. Ha kormányok jóindulatára hagyatkozunk, akkor legfeljebb arra számíthatunk, hogy a gyerekeink kis szerencsével egy budapesti kínai család cselédjei lehetnek.

  Aki ennél többet szeretne, az gondoskodjon a sorsáról, és ne kormányokra számítson.

  Én így cselekszem.

  A jelenlegi állapotokkal szemben pedig minden ésszerű alternatíva érdekel.

  Válasz
 43. Attila,
  Miért vagyok elfogult ki mellett mi mellett?

  Gyurcsány mellett, aki amikor színrelépett, én (is) azt mondtam mit akar ez a milliárdos pojáca?
  De be kellett látnom van benne kurázsi, megmeri lépni azt, amit sok-sok megélhetési politikus eddig egyik oldalon se mert! Mert csak 4 éven gondolkodnak, pillanatnyi hatalomban!

  Elfogult a párt mellett? Miért mit adott nekem, többet jobba mint neked, vagy bárki másnak?
  Elfogult az eszme mellet, akkor kőkemény fideszesnek kellene lennem, hogy igazi szoci eszméket hangoztassak!
  És itt a Te valódi igazságod, ma jobb és bal mint politikai fogalom eléggé képzavar…
  És Attila, nehogy azért ítélj meg mert fel merem vállalni az oldalam és a véleményem,
  Ismétlés képpen ide citálom egy részt az előzőből:

  ?A jelenlegi állapotokkal szemben pedig minden ésszerű alternatíva érdekel? ? mondod Te

  ?Végezetül kérlek, higgye el minden nem balos, nem azért állunk ezen az oldalon, mert mindenről azt hisszük, hogy ez a tuti frankó és jobb nem lehetne. Nem állunk ki elvtelenül senki mellett, de nem látunk alternatívát.? ? szerintem ez a mondat nem zárja ki, sőt megengedi, hogy én is nyitott vagyok az ésszerű alternatívákra!
  Üdv: István

  Válasz
 44. István, mivel nem látok a fejedbe, csak arra hagyatkozhatok, ami az írásaidból kivehető számomra. Elképzelhető, hogy tévedtem, és akkor elnézést kérek. Nem találtam érveket a jelenlegi kormány mellett, hacsak nem kell érvként elfogadni azt, hogy jobbat nem tudsz – mint írtad.

  Erről az a vicc jut eszembe, amikor az orvos közli a beteggel, hogy gyógyíthatatlan, és a páciens könyörög valami gyógymódért. Hosszas kérlelésre az orvos felír egy iszapkezelést.
  – És az segít? – kérdi a beteg.
  – Nem, de legalább szokja a földet.

  Szóval az orvosnak is van egy érve az iszapkezelés mellett, de nem biztos, hogy ez oldja meg a problémát.

  Azt egyébként tőlem hiába kéred, hogy higgye el minden nem balos…, mert egyrészt nem én vagyok minden nem-balos, másrészt nem tudok – és nem is akarnék – szólni mindegyiküknek egyenként.

  Az ezt megelőző hozzászólásomban egyébként pont arra próbáltam utalni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ebben az országban balos meg nem-balos, esetleg jobbos meg nem-jobbos emberek élnek. Az emberi lélek ennél összetettebb, csak a politikai marketing egyszerűsíti le ennyire.

  Ebben az országban olyan emberek élnek, akik – többnyire – becsületes munkával szeretnének megélni, terveik vannak, amelyeket meg szeretnének valósítani, és nem akarják sem a jelenjüket, sem a jövőjüket odaadni kisebb érdekcsoportok hatalmi játszmáiban. Aztán ezek az emberek a politikai játszmák pillanatnyi állása szerint igyekeznek úgy szavazni, hogy tényleg ne kelljen mindent feláldozniuk.

  Ott van a baj, amikor a cél nem a legnagyobb elérése, hanem a legkisebb megtartása. És főleg akkor van baj, amikor ez már kormányprogram. (Pártállástól függetlenül.)

  Válasz
 45. Attila,

  ?becsületes munkával szeretnének megélni, terveik vannak, amelyeket meg szeretnének valósítani, és nem akarják sem a jelenjüket, sem a jövőjüket odaadni kisebb érdekcsoportok hatalmi játszmáiban.?

  Pont azok, akik a megoldást nem mástól, nem fentről várják, pont ők nem panaszkodnak hanem dolgoznak.

  De ahogy látom velem szemben Te nem a mondandómra reagálsz, csak fújod a szokásost?

  Én itt ezt lezárom, mert feneketlen vita, annak ellenére, hogy nem akarok meggyőzni senkit, de azért ki-ki elgondolkodhat és sajátmagának adhat választ az általam eddig felvetett kérdésekre.

  Üdv: István

  Válasz
 46. Kedves István!

  Mivel Te már magasba emelted a saját kezedet, tekintsünk el a részletektől. Neked, mint említetted, egy vitában önigazolás kell, hát megkapod, mint üveggolyót, és kívánom, használd egészséggel.

  Nem bántam volna, ha egy, csak egy tényt említesz, és ha csak egyetlen felvetésemre konkrétummal reagálsz – nem azért, mert akkor tán egy jót politizáltunk volna, hanem azért, mert az érvek már csak ilyenek (már ha vannak).

  Ha jól értem, itt most búcsút veszünk egymástól – legalább is ebben a vitában. Erről azonnal Shalespeare William jut eszembe, meg az ő Hamletje, aki Poloniusnak mondja e sorokat, amikor az öreg főkamarás búcsúzik tőle:

  „Semmit se vehet tőlem, uram, a mitől oly örömest megválnék.”

  Válasz
 47. Tőled, Lpbp, szeretnék elnézést kérni, amiért itt teleszemeteltük a blogodat.

  Bármit, amit fölöslegesnek találsz, bátran törölj a bejegyzéseim közül.

  Utóirat:
  Bár másfelé szavazunk, annyit azt hiszem, elmondhatok, hogy vagyok annyira baloldali, mint El Lobo, és Ő van annyira jobboldali, mint én.

  (Gondoljátok meg, proletárok!)

  Válasz
 48. csak diohéjban.

  azt gondolom, még nem jött el egy olyan tökös srác aki merne az országba rendet csinálni. gyurcsány kapisgáéta, deee…. még ö is gyerekcipőbe jár sajnos. remélem orbán mer nagy lenni.

  Válasz

Szólj hozzá!