Pécs: a csodafegyver megint csütörtököt mondott

Szomorúan veszem tudomásul, hogy a nem kevés iróniával megírt korábbi blogbejegyzésem (*), amely arról szólt, Pécsett valóságos csodafegyverként működik a Toronyház, igaznak bizonyult. (A huszonöt emeletet számláló pécsi toronyházat egyébként Közép-Európa legnagyobb lakatlan épületeként tartják számon, s lakóinak 1989-ben kellett kiköltözniök.)

A toronyház csodafegyver mivolta abban nyilvánul meg, hogy amikor anyagi gondok merülnek fel a városban, akkor szépen bejelentik: most pedig eladjuk, s dőlni fog a pénz, „rendezzük végre adósságainkat”, egyszóval minden megint szép lesz. Mivel eddig még nem volt olyan esztendő a kultúrájáról híres városban, amelyben a pénzszűke ne jelentkezett volna, így jószerével évente „eladásra” kerül az épület.
Ilyenkor mindenki megnyugszik, navégre!
– róttam eképp a sorokat.

Most ismét meghirdették a monstrumot, de sajnos eredménytelenül zárult a pályázat.

Közben újabb botrányos jelenetek tarkítják az Európa Kulturális Fővárosa projekt palettáját is (Czakó Zsolt, az EKF arculatának grafikus alkotója lemondott; milliárdos norvég támogatástól esett el a város).

A közvéleményben megfigyelhető spirál, amely szerint az EKF csupán kudarcok sorozata volna – szemben a hivatalos sikersztorival, amelynek alapját a legutóbbi brüsszeli értékelés adja (Pécs jobban felkészült, mint Essen és Isztambul) -, szóval a lejtmenetű spirál tovább tekeredik.

Minél inkább erősődik a negatív megítélés, annál inkább nehézségekbe fog ütközni bárminek az eladása is, ami pécsi.

Egészen bizonyosnak látszik, hogy az eddig alkalmazott technikák nem vezetnek eredményre. A városban rejlő potenciál, amely sikertörténetté emelhetné a ritka lehetőséget, továbbra is foglya, sőt egyre inkább foglya a kialakult negatív attitűdnek. (Amely úgy látszik, olyan tartalékokkal bír, amelyek bármely napon képesek kifejteni negatív hatásukat.)

Tehát más technikák szükségeltetnének, mert így a potenciális siker helyett egy valóságos kudarcba hajszoljuk bele magunkat. A statikus hírlevelek, a pozitív hangú nyilatkozatok, a plakátok, a jelvények és a szóróanyagok, esetleg a bérbe írt himnuszok aligha alkalmasak attidűdök megváltoztatására!

(*) A csodafegyver működési elve

“Pécs: a csodafegyver megint csütörtököt mondott” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Szia Myrtille!
    Meglátogattam és másoknak is ajánlom a meglátogatását, mert pompás ötlet! Annyira az, hogy vissza is fogok térni rá! 🙂
    Köszönöm, hogy hívtál!

    Válasz

Szólj hozzá!