Blog-portré: Kator György, a pécsi finn konzul

Sokan „csak” a pécsi Szent György Fogadó tulajdonos üzletvezetőjeként ismerik, pedig Kator György úr egyben Finnország tiszteletbeli konzulja is. A cím tulajdonosa, itt, a Mecsek lábánál, vitathatatlan szorgalommal épít hidfőt – mindannyiunk örömére – a finn kultúrának!

Blogportré

– Miképpen lett Ön finn konzul Pécsett?
A kérdésre aranyos, emberi történet a válasz: -1995-ben, a fiúnk születésének évében nyitottuk feleségemmel a Szent György Fogadót, 7 szobával. Éjjel-nappal dolgoztunk, személyzet nélkül.
Első vendégeink között egy vidám finn baráti társaságot fogadhattunk, akik szüretre érkeztek Villányba. Az egyik férfi vendég kért tőlem valami egyszerű ruhát, mert nem hozott magával. Később tudtam meg, hogy diplomataszüretre érkezett, ő volt akkor nálunk a finn nagykövet, Pertti Torstila.
Azóta évente 2 -3 alkalommal találkozunk, nagyon jó barátok lettünk.
Sejtheti, jelentős szerepe volt az én kinevezésemben, azóta is segít és támogat az új feladatkörömben.

Számos korábbi rendezvény mutatja, hogy lelkesedésből, lelkiismeretes szervezésből sem a finn nagykövetségen, sem itt Pécsett, a finn konzulátuson, nincs hiány.

Most, 2007. február 28-tól március 08-ig újabb Finn Hét-re kerül sor, igazán gazdag programot kínálva!
Kalevala témájú kiállítástól kezdve ( Szatyor Győző grafikus, faműves szobrász alkotásai), filmbemutatón át (Claes Olsson – „A boldogság árnyai”), Timo Vaananen kantalevirtuóz világzenei koncertjéig találhatunk „maradandó északi élményt” nyújtó programot.

És ha úgy tetszik, s most jön a lényeg: a tiszteletbeli konzult a munkája jellemezheti. És Kator Györgyöt – köszönet illeti érte -, a fenti kulturális elkötelezettség és programsorozat jellemzi!

És egy kis diplomáciai kuriózum: mert nem csak a finnekkel épülhet egy jó, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által Védnöki Táblás Házzá nyilvánított szállodában – a barátság!

Habsburg Ottó

Szólj hozzá!