Budapest közlekedését Pécs oldja meg?

Ez most Pécs vagy Budapest?

Budapest Pécs közlekedés

Amikor Pécsett teli hassal elindul az ember az Apolló Étteremből a Zója utca felé és úgy tizenöt lépés után egy budapesti buszmegállóban találja magát – hát akkor polgár pajtások, világ vége van! Én hajszálra így jártam. Rámeredtem a 86-os buszjárat Margit híd feliratú megálló táblájára – végigfutott rajtam, nem is ettem gombát, nem is ittam és mégis! -, szóval rámeredtem, és az ideggyógyászat elérhetőségén ábrándoztam. Ekkor megerősítést is kaptam, hogy most cselekszem helyesen – mert a megálló rám szólt (a hangszórójából) – Margit híd megálló!
– Anyád! – feleltem, pedig tudom, hogy bemutatkozásra másképpen illik válaszolni!

Ekkor más utasok is jöttek, s gyönyörködve nézték a megállót, mintha csak a maguk szülötte volna, s mint kiderült tényleg az!
A rejtélyt Jerezánovics Ferenc utas, a pécsi HC Linear ügyvezető igazgatója oldja fel: mi készítjük, a hardvert és a szoftvert is beleértve, Budapestnek az intelligens utastájékoztató megállókat!

Ez szép, hogy pécsiek adják Budapest intelligens lakóinak az intelligens megállókat, csak nehogy cserébe Combinókat kapjunk!
(Tehát ha Pécsett budapesti buszmegállót látsz – nem őrültél meg, de ne is várd a járatot – műszaki próba zajlik csupán.)

***

Apropos közlekedés: Budapest, közlekedés: Budaörs ? Duna Plaza = 3 óra

Még Budapest: Budapest fogászat

“Budapest közlekedését Pécs oldja meg?” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. A Combinók egyelőre nem mennek Pécsre, nem érnek rá, Guinness-rekordra készülnek itt Pesten.

  Válasz
 2. Azért legközelebb mondd majd ennek az intelligens buszmegállónak, hogy nem jól tudja: ez nem a Margit híd megálló…

  Válasz
 3. Üdv Kedves KapitanyG!
  Képzeld, olyan helyen állt ráadásul, ahol egyébként nem jár busz, tehát annyira szürreális a pécsi polgár és a budapesti buszmegálló találkozása, hogy nincs ám visszabeszéd a megállónak! 🙂
  Aztán azon is eltűnődtem: az intelligens budapestieknek már lesz intelligens megállójuk, ez jó – de mi lesz a többiekkel, a nem intelligenseknek marad a régi? 🙂

  Válasz
 4. Egyre gyanúsabb nekem ez az intelligens buszmegálló!
  Ráadásul még annál is szürreálisabb, mint gondolod: a 86-os busznak nincs is olyan megállója, hogy Margit sziget…
  De egye fene, játsszunk olyat, hogy van!
  Ha FELSZÁLLNI akarok a buszra, akkor valószínűleg tudom, hogy hol vagyok (hisz ott vagyok). Persze, lehet, hogy csak odakeveredtem, eltévedtem – és örülök a buszmegállónak akkor is, ha nem mutatkozik be: a busz a lényeg, amelyik elvisz onnan.
  A másik lehetőség az, hogy LESZÁLLÁSKOR szól rám. Ez már hasznosabb: legalább ellenőrizhetem magam, tényleg ott szálltam-e le, ahol akartam. (Ha nem, akkor szemrehányóan mondom majd a buszmegállónak: „Mondhattad volna előbb!”)
  Aztán felvetődött bennem az is, talán attól intelligens ez a buszmegálló, hogy ismeri a BKV terveit… A végén kiderül, hogy megváltozik a 86-os útvonala…

  (Két vagy három évvel ezelőtt ácsorogtam a kihalt Etele téren, vártam a 20 percenként közlekedő – és éppen elment – 141-es buszt, amikor rámszólt a hirdetőtábla. És még zenélt is, jó hangosan. Mit mondjak, szívdobogtató élmény volt. Soha többé nem mentem a közelébe.)

  Válasz
 5. Kedves KapitanyG!
  Ez a buszmegálló tartalmaz egy térképet is, amelyen kis ledek jelzik, hol van éppen a legközelebbi járat, bemondja, hogy hány perc múlva érkezik hozzád, az adott megállóba, tehát akár úgy is veheted, hogy NEM kérdezi meg, hogy mondjam vagy mutassam, mert mondjai is meg mutatja is!
  Talán csak egy hibája van: zenegépet és kávéautomatát nem láttam rajta!

  Válasz
 6. Szerintem mindannyian sejtjük az intelligens megállók valószínűsíthető sorsát.
  A legjobb esetben több hétig fognak díszelegni Budapest utcáin, majd kisvártatva élelmes emberek kiszerelik a hangszórókat, azután ugyanők – vagy mások: mindegy – tönkreteszik a maradék alkatrészeit. Graffitik stb. Végül felgyújtják, színesfém-gyűjtők pedig elviszik a MÉH-be.
  Ha ez egy hónap alatt nem zajlik le, akkor jól jártunk.

  Válasz
 7. Kedves Attila!
  Életismerő ember vagy, annyi szent! 🙂
  Ráadásul bent a buszokban is megtalálja majd az intelligens pesti polgár a megálló párját, GPS által továbbított jeleket véve ledek mutatják az utasnak, éppen hol jár a járat, mennyi idő múlva ér a következő megállóba: tehát, ha az intelligens utas műszaki beállítottságú, valóban van némi esély arra, hogy „belülről” is megismerkedjék a szerkezettel! 🙂

  Válasz
 8. Naugye, hogy a blogokból előbb is információt lehet szerezni! 🙂
  Szóval, ha szeretnéd tudni, hogy mi is lesz a jövő héten az újságokban Budapestről, pillants bele a blogomba most! 🙂
  (Ez lesz a blogom új marketig-szósza!)

  Válasz
 9. Ma este, a tv2 Híradójában bemutatták a „haveromat”, Budapesten állt délcegen, a 86-os Margit híd megállójában: a megállót!
  Arról árva szó sem hangzott el, hogy a deli férfiú tulajdonképpen pécsi, arról meg pláne nem, hogy igen kedves cimboráját hagyta Pécsett! 😀

  Válasz
 10. Ma reggel a Népszabiban is találkoztam régi-jó ismerősöddel (természetes, hogy első körben a kedves édesanyját emlegetted :). Gondoltam is, hogy semmi újat nem tud mondani az „újság”. Lobot nem lehet megelőzni! 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!