Google online marketing

A kereső és a magyar nyelv

A Google mától jónéhány fogalom (szó) találati táblájára külön csoportokat vitt föl, pontosabban le, mert a lap alján találjuk meg ezeket. Eddig is találkozhattunk ilyesmivel – az idegen nyelvű lapokon. Kitűnő online marketing húzás, hiszen célját illetően nyilvánvalóan a keresőben kereső ember segítése a cél, ti., hogy lényeges dolgokat könnyebben megtaláljunk.

Elismerve a Google erőfeszítését, mégiscsak meg kell jegyeznem, hogy a keresőóriás nem minden esetben tud jól magyarul! Ha a képeslap szót beütöm, ajánlatai között szerepel a „szerelmes képeslap”, a „születésnapi képeslap” – és ezek után joggal gondolnánk, hogy a „névnapi képeslap” is követi a magyar nyelv és észjárás, ill. a logika rendjét. De nem! „Képeslap névnap” jön, és azért ezen kicsit meglepődtem.

Ehhez képest már tényleg nüansz, hogyha Pécs nevét ütöm be, akkor egyebek mellett a Pécs szállás feliratba botlom, Budapest vagy Debrecen pedig nem dicsekedhet ilyesmivel. Ám ez legyen az ő bajuk, Basahalom Boulevard barátom nyilván dühöng is kicsit, hiszen Debrecen beütésre Miskolc és Szeged, valamint a Hortobágy a kínálat a Google észjárása szerint.

A Pécs szállás ehhez képest egy telitalálat Pécsett, csupán az vele a bajom, hogy eddig alapvetően az internacionális HOTEL szóra igyekeztem optimalizálni a témához illő oldalaimat! Keresőoptimalizálás a Hotel Pécs kifejezésre.
Ám belátom, olyan megfontolásból, hogy a szállás fogalmába a hotel is beleértendő, nem lehet semmi kifogásom. Ez még mindig jobb, mintha Sátoraljaújhely vagy Celdömölk volna a Google pécsi kínálatában. (Hihihi, debreceniek!)

Mindenesetre oldalaink keresőoptimalizálását újra kell gondolnunk – de nem a magunk logikája szerint! 🙂
Mert vitathatatlan előnye származik majd annak, aki ezekben az ajánlókban szerepel majd az oldalaival!


Upgrade: 07.10.20.

További érdekességek:
a) Pécs címszónál – a bezárt orfűi strand ellenére ott látjuk Orfű nevét, de a működő Sikonda, a vadonatúj gyógyfürdővel rendelkező Szigetvár nincs ott Harkány neve mellett.

b) A Google-tól azt is megtudhatjuk, ha beütjük a blog szót, hogy a blogot nem írják (írjuk), hiszen a „blog készítés” címszóval találkozhatunk. És ez kikészített 🙂


SEO-val, keresőoptimalizálással foglalkozó honlap oldalainkból:

Keresőoptimalizálás, SEO

Keresőoptimalizálás, online marketing

Szólj hozzá!