Kis magyar hajó

Ez az írásom az Új Dunántúli Naplóban jelent meg Pécsett, 1990 júliusában. Kis magyar hajó.

Kis magyar hajó

Fa Nándor maga készítette hajóján újra tengerre szállt.
A magányos tengerész útja nem csak önmaga, no meg szponzorai hírnevét, hanem majd országunkét is gyarapítja.
Szakemberek véleménye szerint ez korántsem szükségtelen.
A jó hímév előbb-utóbb, áttételes csatornákon át márkákat, dollárokat fial. Nem véletlen tehát, hogy a világ számos országa és azok vállalatai mesés összegeket költenek jó hírnevük védelmére. S mivel nekünk erre a célra mesés összegünk legfeljebb csak népmeséinkben létezik, mi ezt a feladatot rábízzuk a Rubik Ernőkre és Fa Nándorokra.

Egyébként Fa Nándor hajóját a szigorú célszerűség jellemzi. Azon fölösleges holmit aligha találunk. Ennek megfelelően hiányoznak róla a fedélzeti lövegek is, ami azt jelenti, hogy a magyar hajós nem rendezkedett be körkörös védelemre. Lám, önnön élelmezésének gondja legyűrte az elrettentés stratégiáját. Ez persze azt is bizonyítja, hogy a mi tengerészünk nem ellentengernagyok és testnevelésből fölmentett hadügyminiszterek, államtitkárok művei alapján készült az utazásra.

Viszont a legszükségesebb műszereket ott találjuk Fa Nándor kezeügyében. Ha tájékozódni akar, egy pillantást vet iránytűjére, és máris tudja, merre van észak, merre van dél, merre van Európa. Én személy szerint nagyon remélem, hogy útja végeztével ezt az iránytűt a parlamentnek adományozza. Meg az óráját is. Nem mintha a honatyák kronométere az órákat, perceket, másodperceket pontatlanul mutatná, hanem mintha olykor az évtized meghatározásával lennének gondjaik.

Bevallom: irigylem Fa Nándort a várhatóan élménygazdag utazásért. Meg a nyugalomért, amely komótosan ringatja és ölelőn körbefogja. Például ott, a hajón nem kell attól tartania, hogy a 47-es alapokon földhöz juttatják. Ez a nyugalom minden pénzt megér. A legjobbkor jött neki ez a kis világ körüli kiruccanás.

Így legalább nem kell itthon bámulnia, amint a két nagy párt úgy tépi egymásról a tisztességet, mint partot ért matróz örömlányról a ruhát.

Fa Nándor, a magányos magyar – újra tengerre szállt. Kívánok neki jó szelet, nyugalmas tengert – és mire visszatér – boldogabb hazát.

“Kis magyar hajó” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. 1BéDéKá
  2006-07-08 10:41:28
  Látom, te is hozzányúltál az archívumodhoz. Az ember így maga számára is dokumentálja önmagát, ami néha igen hasznos.

  2El Lobo – A farkas
  2006-07-08 10:54:45
  Szia BéDéKá!
  Nem fogod elhinni, kitől „csórtam” az ötletet! 🙂
  Bizonyos Balla D Károly úrtól! Gondoltam, messze lakik az illető, tán még a határon is túl, (ahol a kurta farkú… stb.) s nem fogja észrevenni, hogy az archív anyagok közzétételében „epigonja” született!
  De hiú ábránd vala ez, mert nagy igazságot mondott az, aki a fentebb hivatkozott Balla D. Károly úrról valami olyasmit mondott, hogy ő olyan liberális gondolkodó, aki a neten keresztül tartja sakkban a teljes magyar értelmiséget!
  És tényleg így van! Szó nem rezdülhet a Kárpátok bércei környékén óvó pillantásod nélkül, és ez így van rendjén, s maradjon is így! 🙂
  Kösz, hogy rámnéztél!

  3BéDéKá
  2006-07-08 16:31:50
  Kiss Gábor igazgató úr mondása, úgy látszik, el fog híresülni, de akkor már hadd pontosítsak: olyan liberális értelmiségi, aki a Kárpát-medence magyarságát tartja sakkban az interneten. A medence különben is nagyon fontos ebben a rekkenőben.

  Jut eszembe, minisztersége ideján Martonyi János egyszer azt találta mondani, hogy ő a Kárpát-medencében gondolkodik. Én pedig úgy reagáltam, hogy egy minisztertől ez el is várható. Én azonban a fürdőkádban szoktam.

  4El Lobo – A farkas
  2006-07-08 19:50:48
  Kedves BéDéKá!
  Jó, hogy pontossá tetted a rád vonatkozó szöveget, mert ha az én – emlékezetemből pontatlanul elővarázsolt – kitételem még tett volna egy-két kört a neten, könnyen létrejöhetett volna egy ilyesféle variáció is:

  Balla D. Károly, a Kárpátok magyar bérce, liberális medencét akar a sakkozó értelmiségnek!

  És azért ez még nagy melegben is furcsán hatna! :-)))

  5BéDéKá
  2006-07-10 09:19:06
  És innen csak egy lépés, hogy a Kárpátok géniusza is én legyek.

  6El Lobo – A farkas
  2006-07-10 09:24:06
  Az ellen nem lenne amúgy részemről kifogás:-) egyfelől, bár az egykori diktátor hívei ezt nyilván MÁSKÉPP értenék!

  Válasz

Szólj hozzá!