Egy szakmai lap és a belterjesség

Mitől szakmai a szakmai lap?

Lapolvasó
Lapolvasó

Tegnap egy szakmai lap képviselője hívott és egy hirdetés közzétételére szeretett volna rábírni, amit eléggé morózusan elhárítottam. Ezzel én le is tudtam volna a dolgot, ha az amúgy kedves és udvarias hölgy nem köti az ebet a karóhoz, hogy mondjam már meg, miért ez a merev elzárkózásom.

Addig-addig erősködött, amíg aztán kinyomtam magamból a dühöt, talán még annál is nagyobb erővel, ahogy azt kellett volna.
– Az Önök lapja cudarul belterjes, mindig ugyanabból a körből olvashatunk véleményeket, amely által szemellenzős lóként haladnak mindig egyazon pont felé.

Hiányzik a lapból az ország, az eleven élet, a sokszínűség, a valódi magyarországi konfliktusok, nyugodtan kiírhatnák a fejlécre, hogy Budapest belváros, mert onnan tényleg vannak hírek, majdhogynem olyan nélkülözhetetlen szakmai mélységekig, hogy ki kivel hált az éjjel!
Miből gondolják, hogy én hirdetési pénzzel fogom eltartani ezt a lapot?

A budapesti lap és Pécs

Legnagyobb meglepetésemre nem köszönt el a kolléganő, párbeszédbe elegyedtünk Pécsről. (Budapesti szakmai lapokon érlelt olvasók kedvéért említem, ez is egy magyar város, angolul Pics-nek írják).
Ha már javaslatokat kért a hölgy, hát megemlítettem, hogy az online marketing terén néhány neves egyetemi oktatót is találni e kies helyen, Dr Fojtik János továbbá Rekettye professzor könyvet is szokott írni ilyesmikről, szívesen olvasom mindig a soraikat.

Vagy ott van teszem azt Héder Sándor, a Kreaktivista című blogjával és a FYGureot nevű blogger, aki egy plattformra hívta a pécs-baranyai bloggereket az EKF jegyében s mindenféle támogatás nélkül (mert az EKF menedzsmentje sajnos nem tudja mi az a blog, és a blogoszférában, mint az elefánt a porcelánboltban, olyan kecsesen viselkedik.)

Megemlítettem még, hogy itt még Kulturális Ipari Klaszter is működik, ráadásul nemzetközi filmfesztivált is szervez – bár ez a budapesti zárt osztályokon bizonyára nem annyira érdekes.
Szóba hoztam még némi Kárpát-medencére vonatkozó kapcsolatrendszert is (v.ö. BDK), ami talán érzékeny lelkületűeknek izgalmas lehet.

Így váltunk el…

***

Kapcsolódó linkek:

“Egy szakmai lap és a belterjesség” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Csak tudnám, hogy ilyenkor miért vagytok szemérmesek?
  Miért nem írod meg, hogy „Gyerekek! Ez és ez a lap egy kalap trombitanyálat sem ér, ezért meg ezért. Óvakodjatok a törpétől!”?

  Aztán majd kiderül, hogy többen, régebb óta ugyanígy tettünk, csak nem írtuk még le. 🙂

  Tudom, azt mondják vizes-hájas fejű főfalusiak, hogy a kutyaugatás nem hallatszik az égig, de így, általánosságban úgy tűnik, hogy Te és Kesu egyetértetek valamiben.
  Ami, persze, számomra már önmagában garancia, csak még nem tudom, hogy mi és mire.. 🙂 🙂

  Válasz
 2. Teljesen egyetértek az előttem szólóval! ::))
  Ugyanis így általában elég nehéz megítélni az esetet. Mert ugye egy szakmai lapnál nem biztos, hogy baj, ha „belterjes”, kvázi azon szakmai körön belül ténfereg, ami a profilja. Másrészt, ha ez egy Budapestre fókuszáló szakmai lap, esetleg egy konkrét történés miatt mondjuk pécsi mellékletet gründol az egyik lapszámába (mondjuk Budapest polgármestere Pécsre látogat.. vagy fordítva) , akkor sem egyértelmű az elmarasztalás. Az intimpistáskodás, az már valóban gáz, de az is csak akkor, ha nem egy szexlapról van szó, hiszen akár az is felfogható egy szakmának.
  Szóval, így elég nehéz érdemben hozzászólni a témához. De ha ragaszkodsz az általánosságokhoz, akkor én amondó vagyok, hogy manapság nyomtatott sajtóban hirdetni (pláne eseti jelleggel), annyi mint üres tengerparton bálnák után kiáltozni! ::)))

  Válasz
 3. Egy szakmai lapnál igen súlyos hiba, ha az adott szakma európai érvénnyel szóló jeles képviselőinek csoportjait kizárja a megszólalásból. (E jelenségnek egyik tipikus alapja a földrajzi hely – lakhely -, amely már önmagában nonszensz a huszonegyedik században, véresen komoly ortodoxiára vall, maradiságra a modernre formált, de üres szavak mögött.)
  Ráadásul a szakmai lapok egy része más piaci szereplőkhöz is eljut (a fogyasztók egy részéhez), tehát orientál is, vagyis része a konkurenciaharcnak!
  (A hírek médiumtól médiumba vándorolnak, tehát a szekunder hullámot is érdemes figyelembe vennünk.)
  A kizárt csoportok aligha fogják az adott lap jó hírét kelteni, aligha válnak annak piacává.
  Fordított megközelítésben: okos lap szélesen merít, mert ezzel szakmai és anyagi szempontból is jobban járhat.
  Én fentebb néhány jeles pécsi szerzőre, közszereplőre, eseményre hívtam fel a figyelmet – nem véletlenül!

  Válasz
 4. Továbbra is állítom, hogy nem lehet így általában beszélni erről. Nem mindegy, hogy nyomtatott vagy online, nem mindegy, hogy helyi, országos avagy nemzetközi, nem mindegy, hogy mi a célja, a célcsoportja, és még egy sor jellemző nem mindegy abban a vonatkozásban (sem), hogy mi minősül kizárásnak, kizáródásnak.

  Válasz
 5. Nagy hálával tartozom az MLM mozgalomnak, mert ők tanítottak meg magyarázkodás nélkül nemet mondani. „Akarsz kevés munkával sok pénzt keresni?”, „Van egy fantasztikus üzleti ajánlatom számodra!” NEM! minden magarázkodás nélkül NEM.

  Picit sajnálom is a telefonálót, mert nem szóltak neki, hogy vége a nyomulásnak, a „push” válágnak és itt a „pull” világ – megmutatod magad és akit érdekelsz fel fog keresni.

  Sajnálom azért is, mert ilyenekre tréningezik őket:
  „Ha bizonytalan, hajtsunk rá keményen: győzzük meg ajánlatunk elfogadásáról!”
  „Ha elutasító, akkor mondjuk el csak ma kap ilyen kedvező ajánlatot, késöbb nem.” (Ilyenkor szemlesütve beszélek arról, hogy én is tréner vagyok!)”

  Sajnálom azt is, hogy az ilyen agresszív módszerek és emberek lejáratnak egy amúgy szép és fontos szakmát.

  A blogger meg néha felkapja a vizet, de rendületlenül építi az új világot.

  Válasz
 6. Utóbbi témához: nincs hét, hogy legalább egy-két „egyedülálló” üzleti ajánlattal meg ne keresnének Magyarországról: emailben, iwiwen, MSN-en, Skypon. (Telefonon szinte soha, mégis: külföldi hívás, költséges.) Az első elutasítást még én udvariasan teszem, aztán rákérdezek, hogy jutott az elérhetőségemhez. „Ukrajnai kapcsolatokat keresünk…” Rólam pontosan annyit tudnak (közösségi oldalról vagy más rákeresésekkel), hogy Ukrajnában lakom és értek magyarul. Ez már elég, hogy rám szálljanak. Volt olyan, aki a második, immár kicsit keményebb elutasításból sem értett, és harmadszor is zaklatott, csak miután letetűztem, hagyott békén (a második után még kioktatott, hogy ő csak jót akart nekem: életem üzletét szalasztom el.) Egyébként sem szűkebb, sem tágabb környezetemben nem ismerek egyetlen egy olyan embert sem, aki egy így kezdődő üzletből élne…

  Válasz
 7. Kedves BDK!

  Lehet, hogy nem is tudod meg soha, mert elszalasztottad életed nagy üzletét! 🙂 🙂

  Kedves El-lobo! Kiegészítéseddel sem jutottam előbbre, mint voltam: most is elégségesen belterjes vagy nekem a Kesuval együtt, hogy elítéljem a belterjességet. 🙂

  Viszont Malvina 4-es hozzászólása olyan, mint egy csiszolt gyémánt. Ezennel őt is belterjessé fogadtam! 🙂

  Válasz
 8. Kedves El Lobo!

  Ha jól gondolom, Te a Bognár Laci vagy, régi kedves ismerősöm Pécsről, és mint minden rendes embernek, őszül a szakállad.

  Kereslek Téged. Légyszíves jelezz vissza nekem, hogy jól gondolom-e, és tényleg Te vagy-e az.

  Harcos üdvözlettel:

  Piroska Gyula

  Válasz
 9. Kedves Gyula!
  Igen, én vagyok én, a saját, polgári nevem alatt vezetett szakmai blogomat is megtalálod a neten, tokkal, vonóval, fotóval:
  http://seoblog.bognarstudio.hu

  Tehát most visszajeleztem, feltéve, hogy továbbra sem kötelező szcientológussá lenni a környezetedben. Mert azt még mindig nem tervezem! 🙂

  Válasz
 10. Szia Laci!

  Na, ez tök jó! Megnéztem a honlapodat, tetszik. Gratula a Pillangószív megnyeréséhez. Tőlem egyébkét azzá válsz, amivé akarsz. Általában jobb cégvezetővé válnak a környezetemben az emberek. Javaslom, hogy nézd meg a honlapomat: http://www.piroskagyulatrening.hu.
  Szeretnék Veled e-mailt váltani a blogon kívül, vagy telefonon beszélni. Tudsz írni nekem a saját mail címemre a Te saját mail címedről?

  Üdv:

  Gyula

  Válasz

Szólj hozzá!