Pécs: blogok háborúja avagy pécsi lesz a polgármester

Politikusi blogok születnek

Még a végén modern város leszünk! Igaz, különleges alkalom szükségeltetett ahhoz, hogy végre politikusi blogot (is) lásson a szemérmes város lakossága. Ez az alkalom pedig a május 10-én tartandó időközi polgármester választás.
Persze ama tárgyban ne legyenek illúzióink, hogy ez pusztán helyi küzdelem lesz: országos a tét, országos máris a kampányolás.

De most nem a kampányra figyelek ( pl. a viktoros országértékeléskor sűrűn használt Páva Zsolt-vágóképre vagy a 168 óra címlapjára, ahonnan Szili Katalin felemelt mutatóujja bök a kampányok sűrű egére).

Szóval nem a kampányra, hanem arra, hogy végre Pécsett is megszületett az első, közszereplő által jegyzett blog, s ezzel Pécsett is megkezdődik a huszonegyedik század, az interakció, a közösségteremtés net-kora. A két legesélyesebb polgármesterjelölt (Dr. Szili Katalin, MSZP; Dr. Páva Zsolt, FIDESZ) webegységet is felvonultat a küzdőtérre.
(Most nem a legalább nyolc év késésen fogok szomorkodni, hanem inkább a ténynek örülök!)

Interaktivitás

Egyelőre a Szili Katalin által vezetett Helló Pécs blog tűnik érettebb „alkotásnak”. Interakció, azaz hozzászólási lehetőség teszi barátságossá a videóval is megtűzdelt blogot, amelyen aktivitásért trikót is „vásárolhatunk”.

Páva Zsolt „pavazsolt”-ja máris rengeteg videót kínál, de az interakció lehetősége meglepően sovány. (Pécsi vagyok, csatlakozom menüpont). Ezért ezt nem is nevezném blognak, de hátha azzá válik!

Persze, várnunk kell még az elemzéssel – hadd forrja ki mindkét webegység magát.

Ami azért szembeszökő: Páva Zsolt a pécsiség túlhangsúlyozásával, – marketinges megközelítéssel szólva – „támad”,  ezért Szili Katalin pécsiségének hangsúlyozásával kell, hogy „védekezzék”.

(Tippem szerint nem pécsi marketingesek vívják ezt a pécsi csatát! Páva webegységén orbánviktorosan hangsúlyos a video-megjelenés. Szili Katalin oldalán pedig Pécsett élő marketinges szóba nem hozna közterület felügyelőket és megroggyant iskolát. Ugyanis mindkét ügyben botrány-illatú a háttér. V.ö. IMS szerkezetű iskolák életveszélyessége, felelősök stb.)

Szóval az értékeléssel várjunk egy picit!

***

A linkek:
Dr. Szili Katalin – Helló Pécs

Dr. Páva Zsolt – Páva Zsolt

***
Kapcsolódó írások:

Blog és hír – azonosságok különbségei

Párthonlapok elemzése 2006

Blog

“Pécs: blogok háborúja avagy pécsi lesz a polgármester” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Na, azért egy vérbeli marketinges már a főcímekből, a címekből is sokmindent le tud ám vonni. Ezt a Helló, Pécs! – mert úgy vélem, így írják helyesen, ami már egy infó a blog írójáról – mit is jelent? A Helló egyrészt jelenti, hogy most érkeztem. És mindezt hogyan jelenti? Egyfajta zsargonnal, amiből a megcélzott elsődleges célcsoportjára is következtethetünk. Ez a blogcím , a polgármesterségre utazó Szilitől számomra átgondolatlanul suta, primitív. Semmi lényeglátás, semmi fantázia, semmi eredetiség. Hogy aztán ez visszaköszön-e majd, ha a székben ül, majd elválik! Én viszont már most is fogadnék rá! ::))

  Válasz
 2. p.s. Megnéztem a videóját: összefogás, együttműködés, sikeresség, pártpolitikai viszálykodások elkerülése….. stb, stb,, stb.
  Mecsoda újszerú, élő és eleven fogalmak, célkitűzések. Hát ennyit erről.

  Válasz
 3. Hát kérem, bizony van az a helyzet, amikor jó eséllyel összetéveszthető egy jól megtermett gyöngytyúk egy pávával. Még akkor is, ha a gyöngytyúk nem annyira farkamutogató is mint a páva. ::)))

  Válasz
 4. Kedves Malvina!
  Ez még csak a kezdet…
  Ma olvasom, hogy Páva Zsolt azért nem megy Budapestre egy megürült parlamenti helyet betölteni, mert nem akar 200 kilométerről hellót mondani Pécsnek…
  Szóval egyelőre nem programok ütköznek, nem gazdasági, várospoltikai elképzelések, egyelőre a téma: ki pécsibb!
  Ugyanis (az erőltetett tematizálásban) aki pécsibb, az a jó ember, aki nem is igazi pécsi, az nem jó ember, de legalábbis ne akarjon polgármester lenni.

  Nagyon remélem, hogy ennél többre lesz szükség a majdani „mérkőzésen”. Mert ez így méltatlan lesz a feladathoz, a helyzethez.

  Válasz
 5. Kedves Farkas Koma,
  azért az mégis előrevetít – és nem is keveset – hogy már a kezdet ilyen, amilyen.Részemről tartom a fogadást – magammal! ::)) -, hogy az egyik 19 gyönytyúk, a másik meg egy híján 20 páva.

  Pedig annyira, de annyira adja magát az egész. Vajon miért nem azzal indított bármelyikük is, hogy Kulturális főváros helyett Fővárosi (pécsvárosi) kultúrát! /Én tágan értelmezem a kultúrát, kvázi beleértem a gazdaságot és egyebeket is!/ De ha gonoszul himorizálni akarnék azt is mondhatnám, hogy lehet, hogy Szili gyöngy annyira pécsi, hogy jól tudja, arrafelé már az is valami, ha köszönnek?
  Ezzel együtt és/vagy ettől függetlenül drukkolok nektek, és őszntén kívánom, ne legyen igazam !!! ::))

  Válasz
 6. Nem örülnék a fővárosi kultúrának! 🙂
  Én már végre az autópályát akarom (meg a gyorsabb vasutat), hogy el lehessen utazni a fővárosba a fővárosi kultúrához, ide pedig el lehessen csorogni egy csendesebb, barátságosabb kultúrához. Amott, fönt Budán, legyen Picasso, itt meg Csontváry, ahogy eddig is volt…
  Én nem nagyon akarok ricsajt, felfordulást is csak annyit, amennyi éppen kell 🙂 megmártózni benne a belvárosban – aztán huss.
  Nem akarnék valamiféle „kisbudapestet”, hanem Pécset szeretnék – ahol lenne például blogkiállítás 🙂 vagyis olyasmi, ami másutt még sehol sem volt!
  Dehát erre nem vevő itt senki – a bizonytalanra, sokkal egyszerűbb arról dumálni, hogy ki mennyire pécsi, meg hogy a belvárosi omló házfalakat kéne-e javíttatni vagy nem kéne.
  Ezek a tuti kérdések…

  Hja, kedves Malvina, majd elfelejtem: akarsz nálam nyerni egy trikót? 🙂

  Válasz
 7. Na, ne! Nem gondolod, hogy én a főváros alatt Budapestet értettem!!! A zárójelben jeleztem is pontosan, mire gondolok. Mivel Pécsről, mint kulturális fővárosról volt anno szó, én pont azt fordítottam meg! Szóval rendesen félre lettem bírva lenni értve! ::))

  Milyen trikót, miért, mivel és hogyan? De viccen kívül! Nem tudtad, hogy én rezisztens vagyok mindeféle nyereményre?
  Az én nyereményem bensőmből vezérel! ::)))

  Válasz
 8. Láttam én azt a zárójeles kiegészítést, tudtam én, hogy mire gondolsz – ezért is ajánlottam a trikót! 🙂

  Válasz
 9. Aha! Értem! Csak azt nem, hogy akkor miért kérdezed? Miért nem kijelented, hogy Malvina, nyertél nálam egy trikót! :::::))))))))))))

  Válasz
 10. Hozzászóltam, mert ez nem elvtelen hozzászólás még így sem, hogy szóltál, mert egyfelől nemes a cél, másfelől pedig – de minek is magyarázkodom: LEGYEN ez a civil akciód sikeres, na, nincs ezen mit magyarázni! 🙂

  Válasz
 11. Igen, valóban pár naposak még a kicsinyek, ám úgy tűnik az egyik, a „Helló Pécs” nevű jóval életképesebb, mint a vetélytársa.
  Észrevenni, hogy valami marketing jellegű csapatféle van mögötte.
  A másik meglehetősen gyengécske, elképzelés nélküli, gyakorlatilag csak van.
  Na de még csupán a verseny elején tartunk. És egy verseny pont attól szép, hogy vannak szakaszok, etapok.
  Az első etapot magasan a „Helló Pécs” nyerte.
  No, de még csak most jön a java! Valami azt súgja, a gyengécske hamarosan megmutatja erejét.

  Válasz
 12. A magam részéről örülök minden netes megmozdulásnak, mert növekedhet általa az Internet kultúrája.
  Pláne örülök, ha nemes ellenfelek, nemes eszközökkel – pl. a szebb, korszerűbb internetes eszközök bevetésével versengenek szimpátiánk elnyeréséért.
  Ezzel máris nyerhet a város – sok szempontból!

  Válasz
 13. Kedves vitéz rákoskeresztúri Sztanó József!
  Az Ön hozzászólását kimoderáltam, mert más testi hibájára hivatkozni politikai szerep kapcsán, de egyébként is – megítélésem szerint illetlen dolog.
  Üdvözlettel:
  El Lobo – A farkas

  Válasz

Szólj hozzá!