Színházban voltam – Grace és Glória megterhelve Aristoval

Színház és a tömegek féken tartása

A Pécsi Nemzeti Színház Szobaszínháza jórészt pedagógusokkal volt tele a Grace és Gloria c. darab előadásán.. Az Iskolaszövetség lepte meg a tagjait a jeggyel, és a színházban némi csatolmány – házastárs például (miképpen én is) jelen lehetett.

A kétszemélyes darab számomra nehezen indult, éppen előtte vitte föl a pumpám Aristo, a filozófus, egy másik blogban, az ördög ügyvédjeként, és nagyon tele lett a kalucsnim a filozófusokkal.

Színházban és politikában is sok a méreg

Halottam már az elméletet, mely szerint a politika a XIX. századtól – lényegét tekintve – a tömegek féken tartásával van elfoglalva, és Aristo demokrácia-felfogása erre igencsak emlékeztetett engem. (A hűsbe elvonult győztes párt és kormánya is emlékeztet MOST ilyesmire, de míg Aristoval lehet eszmét cserélni, velük aligha.)

Két csodás színész a Grace és Gloria előadásban

Szóval a darab kétszemélyes színész(nő) garnitúrája mellé mintha beült volna egy elitista filozófus is, valami magas székre, hogy LEnézzen a plebsre, színészekre, közönségre egyaránt – hogy hát ezek azok itt, akik bele akarnak pofázni a politikába, a sok tudatlan állat…

Aztán a színészek mégiscsak kilökték a színről Aristot (akihez lehet, hogy most igaztalanul állok hozzá, de majd megvédi magát, ha akarja egyáltalán) és élet és halál kérdéseit lökték a szemünkbe, a végén nem csak tapsoltam, a szemem könnyel volt teli – anyámat a szemem láttára ugyanígy vitte el a rák – de végül is pont ezért, a katarzis élményéért jár olykor az ember színházba.

***

Színház még:
Spiró hokedlije

“Színházban voltam – Grace és Glória megterhelve Aristoval” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. irodalmar
  2006-05-31 09:10:44
  Tudnak bosszantóak lenni a filozófusok, de kár bosszankodni rajtuk. 🙂

  2
  El Lobo – A farkas
  2006-05-31 09:14:59
  Ám ha már benne van az ember a bosszankodásban, akkor bosszankodja ki magát rendesen, az is egy katarzis! 🙂

  3
  El Lobo – A farkas
  2006-05-31 20:01:08
  Érdekes, hogy a színházból hazatérve alig váltottunk szót a feleségemmel, de ma, amikor hazaérkezett, máris az esti élmény került terítékre, mindketten szívesen mondtuk a magunkét el-eltűnődve valami távoli dolgon, amely talán már nincs is annyira messze, egyformán láttuk, hogy az egyik szereplő zseniálisat alakított, a másik sem volt rossz, de jó sem (nekem meg pluszban ugye még ott volt Aristo is, a fenébe, pedig onnan nem hiányzott) szóval azt hiszem ilyen a jó színházi előadás, amelyik még másnap sem hagyja békén az embert, pedig most már nagyon szeretném…

  4
  Kaktuszka
  2006-06-01 13:04:59
  Remélem a kalucsnid is kiürült azóta…

  5
  El Lobo – A farkas
  2006-06-01 13:41:16
  Szia Kaktuszka!
  Nehezen ürül a kalucsnim! 🙂
  Valamikor 30 évvel ezelőtt, Ransburg Jenőtől hallottam egy előadáson, hogy kísérleti alanyoknak pálcikákat mutogattak, s azt kellett megmondaniuk, hogy egy etalonhoz képest hosszabb, vagy rövidebb-e az éppen mutatott.
  Egy alanyt kivéve, a beépített többség egyszercsak egyöntetűen azt állította, hogy a rövidebb pálca hosszabb!
  Erre, az utolsó, be nem épített alany – bárhogy is válaszolt, akár igazodva a többséghez, akár kiállva az igazság mellett – jelentős pszichés megrázkódtatáson esett át, s pl. felkúszott az egekig a vérnyomása, továbbá filozófusokkal lett tele a kalucsnija!
  Hogy mindenki értse:
  http://csepeli.blogter.hu/?post_id=50068

  6
  Kaktuszka
  2006-06-01 15:54:02
  Jujj, aggódom a vérnyomásod miatt.

  7
  aristo
  2006-06-02 08:48:39
  Hát kedves El Lobo, nem értem a példázatodat. A példázat, ha egy kicsit elmélázunk rajta és elfelejtjük a méltán elfeledett Ransburg Jenőt, arról szól, hogy a „többség” kényszeríti – a tényeket egyébként helyesen látó – egyént kognitív disszonanciába. És hát, quod errat demonstrandum.
  A vérnyomást meg végképp nem értem. Én vagyok aki kisebbségben van, sokszor egyedül, a véleményével. Tehát az én vérnyomásomnak kéne magasba szöknie, a kalucsniról nem is beszélve.. De örömmel jelenthetem, hogy semmi ilyes nem tapasztalható.
  Mindezeket figyelembe véve: nem lehet, hogy magaddal vitatkozol?

  8
  El Lobo – A farkas
  2006-06-02 09:07:42
  Üdv Aristo!
  Ez a színdarab már örök időkre veled együtt fog megmaradni bennem, s hatalmas szerencséd, hogy ez az „örök idők” már csak rövidke lészen. 🙂
  Abban a posztban,
  http://csepeli.blogter.hu/?post_id=50068
  bizony mindahányan a censusos demokrácián filozófáltok, s hiába is akarnám – mert próbáltam már százszor – a társaságot eme marhaságról lebeszélni! Hát persze hogy demonstrálja a testem is a disszonanciát, vérnyomás, pulzus fönt az egekben.
  Nem is tudom most már a dolgot mással magyarázni, mint hogy tréfa az ott, vagy hülye kísérlet, ahol én lennék a „kiszemelt áldozat”.
  Akárhogy is, a kalucsnimban még mindig van filozófusból! 🙂

  9
  El Lobo – A farkas
  2006-06-02 09:21:21
  P.S.
  Ransburg Jenőről:
  akinek az előadására, annak tartalmára 30 év távlatából is visszaemlékszik az ember, azt nem fogja szapulni semmi szín alatt!
  Ebből következően a Ransburg professzor úrra tett megjegyzésedet – rettenetesen finom leszek – elhárítom!

  10
  RanSCHburg
  2006-06-02 09:44:37
  Gondolom RansCHburg-ról van szó…

  11aristo
  2006-06-02 09:56:45
  Feltehetően:-)

  12
  El Lobo – A farkas
  2006-06-02 10:24:33
  Én láttam-e nevet már a Google-ban kétféleképpen is, de az egyértelműség kedvéért itt találtam egy fényképet:
  http://www.zoldujsag.hu/1_07/02.htm
  és itt valóban Ranschburg Jenőként van írva, elnézést:-)
  A fénykép alapján mondom, őróla beszélek, a tisztelet hangján!!!

  13
  Kaktuszka
  2006-06-02 14:09:51
  Szerintem az történt, hogy Farkasnak felment a vérnyomása, ráadásul közben tele lett a kalucsnija, ezért kilépett belőle, viszont belelépett a váratlan helyen tartózkodó kaktuszba.
  Bocsi Farkas.

  Köröztettem a kalucsnit, ez üresnek tűnik, úgyhogy lehet vitéz aristo főméltóságú úré is:
  http://www.harmonet.hu/cikk.php3?rovat=21&alrovat=23&cikkid=6606&dire=szepseg&again=true

  14
  Kaktuszka
  2006-06-02 14:17:03
  Ranschburg Jenő mellett lándzsát török.
  Nincs elfeledve. Méltán.

  15
  El Lobo – A farkas
  2006-06-02 15:18:48
  Kedves Kaktuszka!
  A kalucsni magyarázatának belinkeléséért köszönet! És ez tényleg Aristoé! :-)) Mert olyan elegáns 🙂
  Írod:
  „Ranschburg Jenő mellett lándzsát török.”
  Akkor már két törött lándzsa is hever a neve mellett!!! 🙂

  16
  Csepeli György
  2006-06-03 20:06:53
  Kedves El Lobo! Elismerésre méltó, hogy ennyire megmaradt benned az előadás, jóllehet kissé szelektiven jegyezted meg. Asch kisérletét ismertette a Tanár Úr, s szó sincs arról, hogy mindenki jobban hitt volna a többségnek, mint saját szemében. Ugyanakkor kb. egyharmad konformnak mutatkozott. Ez az arány más kulturális közegekben lehet magasabb vagy alacsonyabb. Mit gondolsz, a magyarok körében alacsonyabb vagy magasabb?

  17
  El Lobo – A farkas
  2006-06-03 20:29:56
  Kedves Csepeli György Úr!
  Örommel köszöntelek blogomban.

  1) Valószínűleg félreértettél engem, mivel én ezt írtam:
  „bárhogy is válaszolt, akár igazodva a többséghez, akár kiállva az igazság mellett…”, s szavam sem volt arról, hogy a többséghez igazodók vagy az igazság mellett kiállók voltak-e többségben!

  2) Izgalmas a felvetés, hogy a magyarok vajon a (valószínüleg angolszász) felméréshez képest, milyen arányt mutatnak.
  Az a „borzasztó”, hogy akár a pozitív, akár a negatív eltérést meg tudnám indokolni, így nem merek tippelni!
  a) a magyarok (általában és előítéletesen mondom) rebellis fajta („kard ki kard”, „életünket és vérünket, csak zabot nem”), tehát kiállnak az igazságért
  b) a borzalmas traumákat okozó történelem „megalkuvásra”, ha úgy tetszik „összefogásra” szoktatta a magyarokat (általában és előítéletesen mondom ezt is)
  c) miért ne lehetne ugyanaz az eredmény?
  Nos, most aztán nagyon kíváncsi is vagyok a mért eredményre!!!

  18
  Csepeli György
  2006-06-03 23:58:15
  Kedves El Lobo!

  Az emlékezeted tényleg fényes! Az eredeti kísérletben a függetlenek tipikusai a következők voltak: magabiztos, individualista, lelkiismeretfurdalásos. A konform tipusok a következőképpen alakultak: viaszember, önmagában bizonytalan, kisebbrendűségi érzésektől gyötört.

  Magyar reprezentatív adatok nincsenek. Persze sehol sincsenek. Megismételtem ezt a kísérletet évekkel ezelőtt, akkor magasabb arányt találtam, középiskoláskoruak körében. A gimnazistáknál alacsonyabb volt az arány, a szakközépiskolásoknál magasabb. Legmagasabb konformitás arányt eddig a Fidzsin ékő indiai tanárok körében találtak (58 %). Érdekes, hogy ha interneten keresztül, magányos helyzetben manipuláljuk a válaszadókat, akkor a konformitás arány kisebb.

  19
  El Lobo – A farkas
  2006-06-04 07:57:33
  Kedves Csepeli György Úr!
  Köszönöm a választ, ez igen érdekes volt.
  Az utolsó megállapításod számomra, mint az Internet gyakori látogatójának, igen fontos:
  „Érdekes, hogy ha interneten keresztül, magányos helyzetben manipuláljuk a válaszadókat, akkor a konformitás arány kisebb.”
  (A net büszke polgára szabadabban élheti meg társadalmi lény mivoltát?)

  20
  Csepeli György
  2006-06-06 23:35:33
  El Lobo!

  Az internet szabaddá tesz!

  21
  El Lobo – A farkas
  2006-06-07 06:11:36
  Valahol azt írtam:
  Fényes, büszke páva a blog!

  🙂 Remélem, Ady nem fog rám megharagudni! 🙂

  Válasz
 2. Valahogy rápillantottam ma erre a posztra, igen, tudom már: valaki rákeresett egy keresőben a „kétszemélyes darab” kifejezésre, és ez a poszt jött be rá elsőnek(!). Szóval így, ezért jöttem be ide.
  Újra elolvastam, elejétől a végéig, s csak most veszem észre: az általam tisztelt Csepeli György (és ezt a jelzőt komolyan mondtam), űzött velem itt némi tréfát, amikor a „fényes emlékezetemre” hivatkozott.
  Ugyanis a fényes emlékezet – ha valaki nem tudná -, korántsem egy hatalmas dícséret – és akkor ezt még finomra is fogtam 🙂
  Tehát napjainkban, ha valaki korszerű akar lenni, az akkor jár el helyesen, ha semmire sem emlékezik a múltból, mert ez azt tükrözi – rettenetesen leegyszerűsítve -, hogy az agyában fészkelő kreativitás az úr, s nem a bebiflázott ismeret és az emlékezet!
  Na, így utólag, most ebből itt hogyan másszak ki? 🙂
  Kedves Csepeli György Úr! Az elmúlt évtizedeimből ez az egyetlen dolog, ami a fejemben megmaradt? – Hát ez hogy venné ki magát? Vagy mondjam azt, hogy csaltam, a jegyzeteimből bányásztam a dolgot elő?
  Hm, vagy nem is vagyok kreatív? – na, ezt a mondatot felejtsük is el 🙂

  A fene vigye el: Ranschburg Jenő TÉNYLEG olyan jó előadást tartott Budapesten, ahol én, a falusi kölyök szájtátva hallgattam – és vesszőzzenek érte meg – de emlékszem rá! Ez van, nincs mese!

  Válasz

Szólj hozzá!