20 éves a blues-kocsma Pécsett

BLUES-KOCSMA PÉCS
Blues

Húsz évvel ezelőtti blues-kocsma

Fekete Kálmán bluesman levelét megírta, s esze ágában sem volt postára adni, hanem egy laza mozdulattal elektronikusan tovaküldte mindenféle blues-szeretettel vádolható embernek! A tárgy: blues-kocsma. Íme:
„Sándor Péter „Teve” 1987. október 23-án indította útjára Pécsett a blues-kocsmát, amelyből „mozgalom” lett. 20 év telt el, amit jubileumi bulival szeretnénk megünnepelni 2007. október 26-án, pénteken este, 20 órától az eredeti helyszínen, az Aranykacsa Étteremben.

Fellépnek az egykori Bormester Blues Band alapító tagjai, a Stoni Blues Band, a PMD Blues Band, közben kivetítőn régi filmek, fotómontázsok, éjféltől pedig jam-session következik, amelyre várunk Titeket, és kérjük, szóljatok ismerősöknek, zenész barátoknak, akik egykor ott voltak, de szeretettel várjuk azokat is, akik csak most hallanak róla először?
Asztalfoglalás: 72/518-860; további info: Fekete Apu, 30/458-98-97, bluesboy3@freemail.hu.”

Hej, drága barátaim, éppen húsz évvel vagyunk öregebbek a kelleténél! – teszem ezt már hozzá én, de azért az utóbbi években is elslattyogunk még a ritkuló alkalmakkor a blueskocsmába, már majdhogynem bottal, kerekes székkel, de akkor is! 🙂
Legutóbb például (egy kis video):

Hanem Kálmán nem csak levelet írt, hanem küldött nekem egy kézirat darabot is, ez is egy kis pécsi történelem, hát legyen itt!

„… Első helyszín: Kalamáris Étterem

1987. október 23-án találkoztunk össze a Kalamárisban. A Teve által összehívott alapzenekar a következőkből állt:
Somlai Gábor ?dob,
Sándor Teve Péter ? basszusgitár,
Katona Tamás ? gitár,
Juhász Gábor ? gitár.

Vendégként hárman szálltunk be: Stoni – gitár, Bakó Attila (pár éve meghalt) ének-szájharmonika és jómagam – ének-gitár. Bár az ?éneket? inkább így, idézőjelbe tenném? játszottam még zsírpapírba burkolt fésűn.
Sajnos, két hét után a lakók panaszt emeltek a ?hangerő? miatt, ezért búcsúznunk kellett? Akkor még nem sejtettük, hogy ez a panasz milyen jellemző és visszatérő momentum lesz pályafutásuk során?
Teve ismét nyakába vette a várost, de most már engem is vitt magával, és csakhamar kikötöttünk az Aranykacsa étteremnél.  Háber Tamás üzletvezetőt nem kellett sokáig győzködnünk, s alig két hét kihagyás után már ott folytattuk.
Juhász Gábor rábeszélésére vállaltam el az énekesi posztot, s a Párizsban élő húgom jóvoltából hamarosan igazi Blues Harpot hozott a posta: akkoriban Magyarországon még nem forgalmaztak kimondottan blues hangolású szájharmonikákat (később is Bécsből hoztunk)…”

*****

Kapcsolódó weboldalak:

A PÉCSI BLUES KOCSMA MOZGALOM TÖRTÉNETE

Étterem Pécs

“20 éves a blues-kocsma Pécsett” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kell egy hely! Kell egy csapat!
  Kálmán megírta a pécsi Blues Kocsma „mozgalom” történetét, és közzé is tettem a Blog Pécs blogomban:
  http://blogpecs.blog.hu/2007/08/23/a_pecsi_blues_kocsma_mozgalom_tortenete
  Miért ott?
  Azzal a bloggal azt terveztem, hogy közösségi bloggá teszem, valódi, értékes pécsi bloggá, olyanná, amilyen nincs még egy a világon – hogy ráérezzen Pécs is az igazi blog ízére, pontosabban, hogy megteremtse azt, hogy a zárt rendszerek megnyíljanak – de ezt csak lassan, óvatosan lehet(ne) – szóval most Kálmán írása van ott – van egy hely, ahol legalább beszélni lehet a pécsi bluesról (is)!

  Válasz

Szólj hozzá!