Blogom vendége: Botos Tibor úr

Az írek híres ivók, így alapvető dolog, hogy a legkisebb faluban is van néhány pub, a nagyobb városokban pedig pubok tucatjait találjuk a főutcákon.
A hétvégék péntek délután kezdődnek. Az utcák egész nap zsúfoltak, délutántól mindenki az estére készül.
A kocsmák nyolc körül már tömve vannak, hatalmas plazma tv-ken különböző meccseket közvetítenek, zene szól, vagy éppen élőben játszik egy együttes.
A csapolt fekete sörök közül a Guiness, Murphys és Beamish népszerű, ezen különleges italoknál nagyon fontos a sör tetején lévő hab magassága és állaga, amit nem csak a vendégek, hanem ellenőrök is vizsgálnak.
A világos sörök közül a Magyarországon is ismert söröket szolgálják (Heineken, Stella Artois, Gösser, Budweiser), különleges alma sörük a nagyon ízletes Bulmers.
A rövid italokból a whiskey-k és a vodka a legnépszerűbb, bort kevesen fogyasztanak.
Az asztaloknál és az állandóan zsúfolt pultoknál az idős hölgyek ugyanúgy eliszogatnak, jókat nevetnek, mint a huszonévesek.

Kilenc-tíz körül már mindenki énekel, táncol a különböző stílusú zenékre.
A hangulat 11 körül hág tetőfokára, mivel csak addig árusíthatnak alkoholt, de ezzel nincs is semmi gond, mivel ekkorra már mindenki nagyon jól érzi magát!
A zárás 12-kor van, ekkor az idősebbek haza, a fiatalok nagy része a night clubokba megy.
Ilyenkor az utcákon mozdulni is alig lehet.
Az éjszakai klubok előtt kígyózó sorokban állnak a fiatalok, néha fél óra is kell a bejutáshoz.
Ezek a klubok a mi discoinkhoz hasonlóak, itt kezdődik a tombolás újra.
A vendégeket 1 óráig szolgálhatják ki szeszes itallal.
Mivel Írországban nem lehet közintézményekben, pubokban, clubokban dohányozni, így nem kell félnünk, hogy füstösek leszünk.
A night clubok hajnali kettőkor zárnak, ilyenkor hangos zsivajtól tele minden utca, sokan az utcán maradnak, beszélgetnek, mások gyorséttermekbe vagy haza mennek.
Szombaton újra kezdődik minden előről, a vasárnap már valamivel csendesebb, de azért ilyenkor is sokan vannak, éppen ezért van az, hogy hétfőn sokan egyszerűen nem is mennek dolgozni.
Nagy probléma nincs belőle, mert a főnökök közül is sokan hiányoznak!

Botos Tibor, Implants teeth , Ireland
Tökéletes a leírás; talán csak egy dolog, amit árnyalni kellene: azért igen nagy felindulás kell a Bulmers (almasör) fogyasztásához. Nagy firifittyel mi is rendeltünk, de nem a magyar ízléshez klappol… 🙂
A közelmúltban voltunk Dublinban és Corkban – így elsőkézből fűzök egy megjegyzést a leíráshoz. Az ír ember nagyon hasonlatos tulajdonságokkal bír, mint a magyar ember. Leginkább az alföldi emberekre hasonlít; zárkózott, nehezen nyílik meg, de nagyon nyíltszívű, barátságos és vendégszerető. Ha a bizalmába fogad, akkor az esti pub-foglalkozáson valószínűleg karöltve ugrik veled a nagybőgőbe is…
Kedves FYGuerout!
Köszönöm a kiegészítést,valóban,a Bulmers nagyon „különleges” sör,de pár jó fajta háromszor desztillált ír whiskey után már az is csúszik. 🙂
Az írekkel én is szeretek ismerkedni,főleg a corkiak nagyon barátságosak,gyorsan megnyílnak,csak egy szabályra kell figyelni:
Nem szabad hinni a nekik,amikor azt mondják:gyere ide csak egy korsó sörre-mert abból mindig legalább 6-7 lesz! 🙂