Kulturális Ipari Klaszter

Tagnak jelentkeztem s fel is vettek. Tegnap átutaltam az egyszeri regisztrációs díjat, így mától már a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter tagjaként tartom számon magam!
Ha nyugaton működik a CLUSTER, reményeim szerint nálunk is fog. Biztosan nem mindjárt, biztosan lesznek zökkenők, de muszáj működnie. Együttműködés, takarékos innováció, jövő… Én már eddig is akartam volna együttműködni…

Nagyjából két évvel ezelőtt, pályázatot adtam be Pécsett „Városok Háza Internet Projekt” néven, amit kellő lelkesedés fogadott, s egy évig fel is lehetett lelni mindenféle Pólus dokumentumokban, mint olyan projektet, amely túlélte az előszűréseket.

(Amúgy a lényege talán ennyi volt:

„A vízió:
A Városok Háza olyan Internetes portál, amely magában foglal minden olyan helyi digitalizált tartalmat, amely tág értelemben a „városi élethez” kapcsolható, amely Pécs (1. szint), a régió (2. szint), az ország (3. szint), Közép-Európa (4.szint), Európa (5. szint) és a nagyvilág (6. szint) bármely pontján értéket képvisel.
(Most, elöljáróban, a példa kedvéért: helyet kap benne minden olyan értékes tudományos dokumentum, amely pl. a terület- és városfejlesztéssel kapcsolatos, amely e tárgykörnek a tapasztalatait teszi közzé. Tehát olyan tartalom, amely a világ bármely pontján érdeklődésre tarthat számot, amelyért érdemes felkeresni a pécsi Városok Háza portált. Ezt a funkciót erősítheti, ha pl. európai módszertani központ települhet a térségbe – a Megyei Közgyűlés tervei szerint – a városi perifériák, leszakadó térségek témakörében.)

A Városok Háza több funkció betöltésére képes, s így jellemezhető:

– kulturális-művészeti tér
– tudományos tér
– média tér
– idegenforgalmi tér
– intézményi tér
– szórakoztató tér
– üzleti tér

Az információs architektúra modul rendszerű, tehát további modulokkal (akár időszakosan is) bővíthető, pl. egy „oktatási tér” is beemelhető.

A vízióban vázolt portál nem hasonlíthat a mai magyar, a regionalitást leképezni igyekvő, sok szempontból harmatgyenge website-okhoz. A „vízió” feltételezi, hogy a jövő, európai élmezőnyhöz tartozó portálját képzeljük magunk elé, amelyről a tartalmak akár PC-re, akár mobiltelefonra letölthetők (pl. 3GP formátumban film), ahol megvalósítható, hogy európai polgárok, mint „online tanulók” iratkozzanak be a PTE, vagy a Kamara egyes kurzusaira, ahol egy pécsi művészeti vagy tudományos esemény a világ bármely pontján azonnal élvezhető, követhető.
Olyan portál ez, ahol a multimédia, az interaktivitás, az élő fórum, a hipergyors információ és a globalitás a vezérszavak.
A 6 szint egymástól jól elkülönülően, ámde átjárhatóan jelenik meg. Pl. a „média tér”-be bekerülő, csak helyben érdeklődésre számot tartó információ nem fog megjelenni a 3-6 szint kínálatában, de bárki számára elérhető.

A Városok Háza azzal a „képességgel” bír, hogy integrálni képes azokat a terveket, amelyek már megszülettek (Kreatív Inkubátorház, filmes Pilot project), sőt azoknak olyan teret biztosít a világhálón, amellyel azok kiléphetnek a regionalitás kereteiből! Továbbá az ezekben a projektekben szereplő kört tovább tágítja, lehetőséget biztosítva az Internet ipar képviselőinek is – szoftverfejlesztők, szolgáltatók, online-marketing szakemberek – a bekapcsolódásra!

A Városok Háza rugalmasságát jól mutatja: az Életminőség Pólus más ágazatainak befogadására is alkalmas, azaz az Egészségipar és a Környezetipar „megjelenítése” is feladatává tehető!
Ezen túlmenően a Városok Háza Internet Projekt alkalmas arra is, hogy a Kulturális Főváros program részévé váljon…)”
————————–

Szóval mondom, én igazán kész voltam a régi a formákban is az együttműködésre. S ha már annyi megtörténik, hogy amikor egy ilyen projektet, mint ez, KIVESZNEK a pakkból, legalább szól majd valaki: – Hé, Lobo úr, kivettük!, s nem szó nélkül tűnik el a pályázatom, csöndben, homályban a nyilvánosság elől, mint most, szóval már akkor megéri a klaszteresedés!

Ám ennél persze többet is remélek!

“Kulturális Ipari Klaszter” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Bognár Úr!

  Örömmel olvasom, hogy blogjában is megemlékezett a klaszterhez történő csatlakozásról. Remélhetőleg együttműködésünk nemcsak kommunikációs szinten lesz eredményes.
  Kérem a http://www.kikk.hu -t ideje engedi tekintse meg – várjuk építő javaslatait.
  Össze linkelés ügyében kollégám megkeresi!
  Üdvözlettel: Rabb Szabolcs

  Válasz
 2. Kedves Szabolcs!
  Örömömre szolgál hozzászólása!
  Az ajánlott oldalra rászaladtam menten, s az első fürkésző pillantás is gazdag tartalmat sejtető oldalakra fut.
  A részletes elemzést persze nem pótolhatja a futó pillantás.
  Két dolog, ha úgy tetszik – javaslat, máris eszembe jut!

  1) Bár a felkínált oldalon van interakciós lehetőség (Dr. Klaszter), de ez jelenleg nem egyenrangú felek párbeszédére kitalált forma. (Ami persze a jelenlegi szakaszban „normális” is, mert egyfelől van az információkkal és elképzelésekkel ellátott menedzsment, másfelől meg az esetleg érdeklődö halandó.)
  Ez a forma és alapállás a későbbiekben már nem lesz elégséges, mert EGYENLŐ felek párbeszédéhez, vitájához, eszméik cseréjéhez, magyarán a közös gondolkozáshoz nem illik „a tájékozatlan polgár kérdez – Dr. Klaszter, a bölcs meg válaszol” formula.
  Ezért javaslom, BLOG is kerüljön a portálra. A fenti, várhatóan bekövetkező ellentmondás feloldásán túlmenően ez több előnnyel is kecsegtet:

  – növeli a klaszter nyilvánosságát

  – demokratikus, nyílt terepet biztosít az érveknek (ezzel mintegy példát is mutat). Ezt a véleményemet tudományosan is megalapozhatom:
  ?… a gyakorlat rostáján sorra kiszűrődnek a bukott vélemények és nézetek, míg a versenyben maradók ? a tolerancia, empátia, kompromisszum ? feltételeit teremtik meg.?
  (Csepeli György, Szociálpszichológia, Osiris Kiadó – Budapest, 2002.)

  – Internet-technikai értelemben is kihasználja a blog nyújtotta előnyöket

  2) Mivel fontosnak tartom a marketing-ismeretek „elterjedését”, KIKERICS néven net-akciót indítottam a weben, amely Rekettye Gábor Kisvállalati marketing c. könyvével kapcsolatos:
  http://szolgaltato-blog.hu/archives/274
  Ha egyetértés mutatkozna köztünk a célt illetően, javaslom, „csatlakozzék” a Klaszter az akcióhoz!

  3) A linkek összefutása, a háló építése ügyében nyitott vagyok, szakmai blogom blogrolljában máris helyeztem el linket!
  http://seoblog.bognarstudio.hu/

  Válasz
 3. Kedves KapitanyG!
  Tudom, Párizs-hoz szántad, de én örülök, hogy Pécs régi barátjaként ezt is elolvastad! Elvégre Pécs – Pannónia Párizsa! 🙂
  Bár a Diadalívvel olykor vannak még gondok! 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!