Marketing lesz itt vagy propaganda?

A megyei lap (Új Dunántúli Napló – by Axel Springer) partnertalálkozójáról érkeztem meg az imént, s nem hagy békén egy suta gondolat…
Senki ne értsen félre, a lappal se print, se online nincs bajom, baráti kapcsolatot is ápolok ezzel-azzal, sőt a rendezvény is pompásan sikerült, svédasztal egyebek mellett meg Éles István,  a száz hangon megszólalni képes humorista…

Éles mondatok

Amúgy Éles szelíden megjegyezte, ha Semjén Zsolték kerülnek hatalomra, akkor a déli harangszó az Interneten is kötelező lesz majd!

Ám a lap főszerkesztője is mondot valamit, arról, hogy a következő hónapokban az újság sorra bemutatja majd Baranya kincseit, mert térségünkben a pozitív hozzáállással bajok vannak!

– Lelkesedjetek! Lelkesedjetek! – jut eszembe egy évtizedekkel ezelőtt látott magyar film zseniális epizódja, amikor a rendező asszisztense így buzdítja a statiszták seregét. De nem megy, parancsszóra az Istennek sem megy a lelkesedés.

Nos, a suta gondolat csupán annyi volna: csak nem propaganda indul a háttérből néhány száz millióért, hogy feldobja Pécs és Baranya hangulati életét?
Jelezném: néhány jó szóval, figyelemmel, a betartott szóval (a la életközeli marketing) messze több érhető el, mint a propaganda eszközeivel!

De biztosan nincs ilyen veszély, gondolataimat csupán az eső, a felhős ég, a borongás csalta elő.
(Megj.: természetesen a marketing és a propaganda szavakat itt hétköznapi értelemben használtam.)

***

Szolgáltatás, marketing, insight

“Marketing lesz itt vagy propaganda?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Hej Lobo,
    alaposan mellétrafálsz.
    A partnertalálkozón én is ott voltam. Éles a harangozós poénon kívül egy nagy határ szar volt. Nem értem, mit keres még színpadon. Vagy hogy miért hívták meg. Ezt muszáj volt elmondanom, bocs.

    Amiről szólni akarok: megalapozott információim szerint nincs háttérből támogatott, százmilliós kenésű propaganda.
    A DN nem pártlap, még csak nem is a város/megye/régió szócsöve.
    Amikor a főszerk. (akit ismerek egy ideje) arról szólt, hogy bemutatják Baranya kincseit, szerintem semmi egyébre nem gondolt, mint hogy rengeteg jó dolog van errefelé, amit úgy tűnik, egyre kevesebben vesznek észre. Helyette a nyafogás az „itt minden olyan szar” ismételgetése megy, neki meg ez feltűnt, mert csak pár hónapja él itt. Előtte Kecskeméten lakott, talán lát némi különbséget.

    Válasz
  2. Szia!

    Navégre, egy pécsi bejegyzés, amihez olyan pécsi is hozzá szól, aki … aki nem szokott! 🙂

    Élestől én sem dőltem annyira be, túl sok volt az „összekötőszöveg”, de az ilyen haknikon mások is maguk alatt szoktak teljesíteni.

    Azt mindenki tudja, hogy a DN nem pártlap, nem szócső, stb. Olykor igen kemény kritikákat is olvashatunk benne.
    Ám egy dolog az újságírói szabadság, a sokszínű megszólalás – és megint más lehet, ha milliós megrendelések szaladnak be a hirdetési oldalon.

    Ha a főszerkesztő úr, akit ismersz, tényleg arra gondolt, hogy mennyi kincs van itt, és ezt felmutatva el lehet hallgattatni az oktalanul nyafogókat, akkor jó!
    Mindemellett bátorkodom megjegyezni: a gazdasági mutatók, a társadalmi feszültségek (pl. NATO radar) vagy egy elfuserált milliárdos beruházás láttán nem lehet csodálkozni a kevésbé vidám hangulaton sem.

    Mindemellett kibújnék a rám erőltetendő szerepből, hogy a rossz hangulat védőügyvédje volnék, elég sok csodáról adtam én már hírt bloggerként magam is. Csak az utóbbi időben beszéltem pl.
    – Bólyról: Bóly – optikai hálózaton ment ki a Kamara hírlevele (http://szolgaltato-blog.hu/archives/296)
    – a Szigetvári Gyógyfürdő szépségeiről
    Szigetvár – nyit a Szigetvári Gyógyfürdő
    http://szolgaltato-blog.hu/archives/348
    – A görög napról
    http://blogpecs.blog.hu/2007/09/16/pecs_a_balkan_kapuja_gorog_nap

    Ám ha negatív jelenséget látok, márpedig van sajna rendesen, azt is meg szoktam írni!

    De nem sorolom, mert ez nem verseny arról, hogy ki tud többet, szebben, vagy ki tud több rosszat, csúnyábban.

    A saját blogomban elmeditáltam egy lehetőségről, és ezt a jogot továbbra is fenntartom magamnak.
    Tehát nincs itt mellétrafálásról szó, hiszen aki akart, az akár névtelenül is hozzá szólhatott, helyre rakva a világot a saját meglátása szerint!

    Ám szemet szúr egy dolog, amit írsz:
    ?itt minden olyan szar? ismételgetése megy…
    A kritikai észrevételek ilyen stílusú kritikáját viszont visszautasítom! Konkrét helyzet konkrét elemzése nélkül se a lelkesedés, se a csupa rossz látásának átka nem indokolt!

    Köszönöm, hogy megtisztelted a blogom!

    Válasz
  3. Bocs, kedves Aki, közben megnéztem, hsz-ed milyen e-mail cím és IP alatt hajózik, s jót mosolyogtam! Az e-mailod: aazt@azémégsem. Ez jópofa.
    Az IP viszont elgondolkoztatott – hiszen senki sem fogja tudni, ki volt az, aki dícsért egy főszerkesztőt, én pedig hallgatok, – így te valószínüleg őszintén gondolod azt a főszerkesztőről, amit itt írtál.
    Most aztán indulhat a találgatás: ki volt az?
    De legalább egyszer nem valami névtelen beköpősről, hanem – valaki mellett – névtelenül kiállóról lehet találgatni!!! És azért ez nem semmi!

    Válasz

Szólj hozzá!