Kóka-projekt: internetes kapitalizmus

Magyar kisbefektető
Magyar kisbefektető

A Kóka-projekt

Most, 2008-ban ilyen nevű program fut nálunk odahaza, utalva az egykori gazdasági miniszter mondására, amely szerint a magyar nép kétharmada pénzügyi analfabéta.

De lám, igyekszünk, s a képen engem is megtestesítő magyar kisbefektető vidám arca a kapitalizmusba vetett hit áhitatával átitatott.
(A szivar végéről persze nem véletlenül NEM kanyarszik még föl a füst, hiszen fáradozásunk gyümölcsei majd csak később fognak a pálinkafözdébe kerülni, azaz a Fidel-szivart jobb idők dicsőségének ünneplésére tartalékoljuk.)

De máris közvetlen a kapcsolat a számítógépünk és a tőzsde között.
Az imént találkoztam egy régi ismerőssel, aki arról panaszkodott, hogy ő is direkt kapcsolatban áll a BUX-szal, s amióta a bankja nyújtja ezt a szolgáltatást, le nem veszi a szemét a MOL meg az OTP részvények állásáról, hogy a legkedvezőbb pillanatban nyomhassa meg a veszek vagy az eladok gombot!
– Függő lettem, cseszed! – fogta halkabbra a hangját, mikor a közlendőjét befejezte.

Úristen, Kóka mennyire örülne, ha hallotta volna ezt!

De legyen elég szövegnek itt ennyi, mert most már rá kell néznem magamnak is a portfólióm állására, nehogy kiszaladjon alólam a BUX vagy a DJ!
Neked van már internetes kapitalizmusod?

Tőzsdekeszeg jelenti

Az előző hetek tulajdonképpen az óvatos hátrálás nyomvonalán teltek.
Bár büszkeséggel töltött el, hogy olyan nemes, nagy hagyományú intézmény tulajdonosai közé verekedtem magam be, mint az OTP (száz részvény erejéig), s nem kisebb személyiségekkel szegényedtem tovább, mint pl. Csányi elnök úr, de nekem ez nem kötelező.

Ma, látva, hogy a fundamentumokra fittyet hányva a világ összes tőzsdeindexe az egekig hatolt, egy kósza gondolat vert kobakon: fordított CUNAMI JÖN.
Vagyis nem hagyott békén a gondolat, hogy ez a hirtelen emelkedés csupán jele a robogó süllyedésnek, amely iszonyú pusztítással fogja letarolni a tőzsde-tájat.

A pénzügyi válság eddig viszonylag lassan darálta maga alá ( na, jó, október végén gyorsított) a világgazdaságot, az óvatlan befektetőket, a tőzsdecápákat és a tőzsdekeszegeket egyaránt, de ami most jön – gondoltam -, az nem lesz ehhez mérhető. Lehet, hogy holnap még emelkedik minden, de aztán majd jön a zuhanás!

Szóval kiszáltam! Időlegesen. De majd a cunami után …

P.S.
08. 11. 26. de. 9.25

A FED 800 millió dollárt rakott a „cunami-elhárításba”, adja az ég, hogy sikerüljön nekik!

Szólj hozzá!