Írország (I.) Az ír éjszakák

Blogom vendége: Botos Tibor úr

Írország, hajók

Az írek híres ivók, így alapvető dolog, hogy a  legkisebb faluban is van néhány pub, a nagyobb városokban pedig pubok tucatjait találjuk a főutcákon.
A hétvégék péntek délután kezdődnek. Az utcák egész nap zsúfoltak, délutántól mindenki  az estére készül.

A kocsmák nyolc körül már tömve vannak, hatalmas plazma tv-ken különböző meccseket közvetítenek, zene szól, vagy éppen élőben játszik egy együttes.
A csapolt fekete sörök közül a Guiness, Murphys és Beamish népszerű, ezen különleges italoknál nagyon fontos a sör tetején lévő hab magassága és állaga, amit nem csak a vendégek, hanem ellenőrök is vizsgálnak.

A világos sörök közül a Magyarországon is ismert söröket szolgálják (Heineken, Stella Artois, Gösser, Budweiser), különleges alma sörük a nagyon ízletes Bulmers.
A rövid italokból a whiskey-k  és a vodka a legnépszerűbb, bort kevesen fogyasztanak.
Az asztaloknál és az állandóan zsúfolt pultoknál az idős hölgyek ugyanúgy eliszogatnak, jókat nevetnek, mint a huszonévesek.

Írország, partok

Kilenc-tíz körül már mindenki énekel, táncol a különböző stílusú zenékre.
A hangulat 11 körül hág tetőfokára, mivel csak addig árusíthatnak alkoholt, de ezzel nincs is semmi gond, mivel ekkorra már mindenki nagyon jól érzi magát!
A zárás 12-kor van, ekkor az idősebbek haza, a fiatalok nagy része a night clubokba megy.
Ilyenkor az utcákon mozdulni is alig lehet.

Az éjszakai klubok előtt kígyózó sorokban állnak a fiatalok, néha fél óra is kell a bejutáshoz.
Ezek a klubok a mi discoinkhoz hasonlóak, itt kezdődik a tombolás újra.
A vendégeket 1 óráig szolgálhatják ki szeszes itallal.
Mivel Írországban nem lehet közintézményekben, pubokban, clubokban dohányozni, így nem kell félnünk, hogy füstösek leszünk.

A night clubok hajnali kettőkor zárnak, ilyenkor hangos zsivajtól tele minden utca, sokan az utcán maradnak, beszélgetnek, mások gyorséttermekbe vagy haza mennek.
Szombaton újra kezdődik minden előről, a vasárnap már valamivel csendesebb, de azért ilyenkor is sokan vannak, éppen ezért van az, hogy hétfőn sokan egyszerűen nem is mennek dolgozni.
Nagy probléma nincs belőle, mert a főnökök közül is sokan hiányoznak!

Írország, hajnali part

Botos Tibor, Implants teeth , Ireland

A folytatás: Írország (II.) – a magyarokról

GYIK:

Milyen szerepet játszanak a pubok az ír kultúrában?
A pubok központi szerepet töltenek be az ír társadalomban, hiszen a legkisebb falvakban is megtalálhatók. A nagyobb városokban pedig a főutcákon számos pub várja a vendégeket, ahol az emberek találkoznak, szórakoznak és élvezik az italokat. A pubok nem csupán ivóhelyek, hanem közösségi terek is, ahol a zene és a sport egyaránt fontos szerepet játszik.
Mikor kezdődik az ír hétvégi szórakozás?
Az ír hétvégék péntek délután kezdődnek, amikor az utcák megtelnek emberekkel. Az estére való készülődés már délutántól elkezdődik, és a pubok nyolc körül megtelnek. Ekkor már zene szól, és sok helyen élőzene is várja a vendégeket, ami fokozza a hangulatot.
Mik a legnépszerűbb italok Írországban?
Írországban a csapolt fekete sörök, mint a Guinness, Murphy’s és Beamish a legkedveltebbek. A világos sörök közül a Heineken és a Stella Artois is népszerű, míg az alma sör, a Bulmers különleges ízével hívja fel magára a figyelmet. A rövid italok közül a whiskey és a vodka a legkeresettebb.
Hogyan zajlik az esti szórakozás a pubokban?
Az esti szórakozás a pubokban általában 11 körül éri el a csúcspontját, amikor az emberek énekelni és táncolni kezdenek. A zárás 12-kor van, de a fiatalok gyakran a night clubokba mennek tovább szórakozni. Az utcák ilyenkor zsúfoltak, és sokan a szórakozóhelyek előtt várakoznak a bejutásra.
Milyen hatással van a szórakozás az ír hétköznapokra?
A hétvégék utáni hétfőkön sokan nem mennek dolgozni, mivel a szórakozás miatt fáradtak. Ez a jelenség nemcsak a fiatalok körében, hanem a felnőttek között is elterjedt, hiszen a főnökök közül is sokan hiányoznak. Így a hétfő gyakran csendesebb, mivel a szórakozás hatással van a munkahelyi jelenlétre.

“Írország (I.) Az ír éjszakák” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Tökéletes a leírás; talán csak egy dolog, amit árnyalni kellene: azért igen nagy felindulás kell a Bulmers (almasör) fogyasztásához. Nagy firifittyel mi is rendeltünk, de nem a magyar ízléshez klappol… 🙂

    A közelmúltban voltunk Dublinban és Corkban – így elsőkézből fűzök egy megjegyzést a leíráshoz. Az ír ember nagyon hasonlatos tulajdonságokkal bír, mint a magyar ember. Leginkább az alföldi emberekre hasonlít; zárkózott, nehezen nyílik meg, de nagyon nyíltszívű, barátságos és vendégszerető. Ha a bizalmába fogad, akkor az esti pub-foglalkozáson valószínűleg karöltve ugrik veled a nagybőgőbe is…

    Válasz
  2. Kedves FYGuerout!
    Köszönöm a kiegészítést,valóban,a Bulmers nagyon „különleges” sör,de pár jó fajta háromszor desztillált ír whiskey után már az is csúszik. 🙂
    Az írekkel én is szeretek ismerkedni,főleg a corkiak nagyon barátságosak,gyorsan megnyílnak,csak egy szabályra kell figyelni:
    Nem szabad hinni a nekik,amikor azt mondják:gyere ide csak egy korsó sörre-mert abból mindig legalább 6-7 lesz! 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!